HiFi Klubben

Gå til indhold
Lokale tilbud Gør et kup på udstillingsmodeller, udgåede produkter og overskudslager fra alle vores butikker. Læs mere

HiFi Scenen præsenterede dræbende god lyd på COPENHELL

Da den københavnske metal-festival Copenhell åbnede helvedes porte på Refshaleøen i København, var det med Hi-Fi Klubbens lyttekoncept, Hi-Fi Scenen, på programmet. Hi-Fi Scenen inviterede festivalgæster til talks på festivalen med et udpluk af de mest hardcore lydnørder på metalscenen i en intim lytte- og interviewsession. I år kunne publikum opleve Helhorse, Entombed A.D. og Artillery, der lod publikum komme bag om kulisserne i tilblivelsen af musikken, deres egne inspirationskilder og fremtiden af lyd. 

Helhorse, der af anmeldere er blevet kaldt ”the dirtiest rockband in Denmark” med deres rå, beskidte og groovy blanding af punk, metal og klassisk rock, har kræset for lydnørderne på deres nye plade ’Helhorse’, der blandt andet er blevet udgivet som 180 grams vinyl. Produktionen er, i modsætning til bandets foregående plader, ikke indspillet live med samtlige medlemmer i studiet på samme tid, men indspillet i ”lagkage”, som bandet selv kalder det, for at kæle mere for detaljerne og fokusere på at optimere det enkelte medlems ’take’:

Det er et meget produceret album. Vi ville have en massiv og monumental lyd. Vi gik efter en ’larger than life’-lyd på det nye album. En lyd, der nærmest flænser højtalerne eller dine ører op og giver en overdimensionel, overmenneskelig lyd. Som en amerikansk 18-hjuls lastbil, der kører på en meget nordisk vej, og hvor chaufføren har fået lidt for mange øl”, siger bandet.

Også thrash-metal konstellationen Artillery har indspillet deres nye album ’Penalty By Perception’ i lag. Bandets fokus har, ligesom Helhorse, været på detaljen i musikken, men det centrale i tilblivelsen af pladen var diversiteten i lyden og varieteten af elementerne i sangene. Særligt i sangenes formater, hvor der både er plads til højt og lavt tempo. På den måde føler bandet, at lytteren får en oplevelse af at kunne relatere til musikken på alle tidspunkter og i alle situationer i deres liv, i modsætning til live, hvor det musikalske udtryk ikke er under samme form for kontrol:

Den indspillede musik har mere fokus på detaljen end live-musik. Når vi turnerer rundt i verden, så ser vi altid forskellige steder med forskellige akustikker, så vi ved aldrig, hvad vi får. Vi er ikke altid i 100% kontrol med live-lyden, selvom vi gerne ville have det”, fortæller bandet, der også normalt oplever en meget gnidningsfri indspilningsproces: ”Vi er heldige, at hvert medlem er meget dedikeret, så vi har ikke mange konflikter under indspilningsprocesser. Vi støtter hinanden meget og har god harmoni i bandet. Indspilning er et helt koncept. Man skal være et hold, før det virker”.

For dødsmetal-bandet Entombed A.D., der beskriver deres lyd som aggressiv, ’distorted’, skidesur, ligefrem og ’groovy’, var det vigtigste at holde tingene enkle under indspilningen af albummet ’Dead Dawn’ for at bevare sangenes umiddelbare råhed:

Man kan arbejde med en enkelt sang i ti år. Vi ville holde det helt enkelt, for at bevare den rå lyd på pladen. Vi tænkte, at hvis vi fuckede for meget rundt med sangene, så ville vi miste den følelse”, siger bandet, der går ind for, at man ikke overanalyserer i arbejdet med sangene, men i stedet går efter den umiddelbare lyd, der læner sig op af live-oplevelsen, der er mere kropslig end den indspillede lyd.  Samme kropslighed, hvor lytteren ikke behøver at tænke, men i stedet kan overgive sig til musikken, har bandet selv fundet i musik uden for deres egen genre, nemlig i instrumentale film-soundtracks.

Når man bruger så mange timer på at lytte til metal distortion i studiet, har du nogle gange brug for at rense ørerne, og dramaet i soundtracks er meget lig metal. Musikalske soundtracks følger ingen regler eller skabeloner, og det kan være ret befriende for professionelle musikere at lytte til musik, hvor man ikke ved, hvad man skal forvente. Man behøver ikke at tænke”, fortæller bandet.

Se Helhorse, Entombed A.D. og Artillery uddybe og fortælle mere i de tre interviews her:

Vi tror du vil kunne lide mere end bare denne side

Vi bruger småkager, aka cookies (informationskapsler), så du bl.a. kan bruge vores netbutik. Vi bruger dem også til at finde ud af, hvordan vores netsider bliver brugt, så vi hele tiden kan forbedre os, selvfølgelig imens vi lytter til vores favoritmusik. Ved at fortsætte accepterer du alt dette. Læs mere om cookies her