LED – slankt design og lavt energiforbrug
LED-TV er teknologien, som betød starten på dagens superslanke TV. Billedpanelet på et LED-TV fungerer via millioner af flydende LCD-krystaller, som åbner og lukker for lyset, hjulpet af et sindrigt system af mikroskopiske farvefiltre. Og her opstår forvirringen allerede, fordi det, man for få år siden kaldte for LCD-TV, i dag er erstattet af LED-TV. Men billedet laves stadig af LCD-krystaller.
Forklaringen er, at selve billedet fortsat dannes af et LCD-panel, men selve lyskilden er ændret fra at være en slags tynde lysstofrør til i dag at være baseret på lysdioder (LED). Det giver mulighed for et særdeles slankt design og et imponerende lavt energiforbrug sammenlignet med gårsdagens LCD-TV. På LCD-TV sad belysningen oftest bagved selve panelet, hvilket gjorde skærmene tykkere. På LED-TV sidder lysdioderne enten langs kanten af TV’et (Edge-LED) eller er fordelt over hele bagpanelet (Full Backlight).
På minussiden kan et LED-TV ikke gengive helt kulsort, og du kan også opleve, at bagbelysningen skinner ujævnt igennem i mørke partier på panelet, især i skærmens yderområder (dette kaldes ”bleeding” på fagsprog). Normalt er dette dog ikke noget, du vil tænke over til daglig. Men på helt sorte/mørke billeder, vil du kunne genkende det i større eller mindre grad på de fleste LED-TV.
LED-TV er ukomplicerede at have med at gøre i dagligdagen, og de fungerer rigtig fint under næsten alle lysforhold og med alle billedkilder. De er også den mest prisvenlige kategori, som har gjort både storskærme og Smart TV tilgængelige for almindelige forbrugere. De er dog efterhånden ved at blive afløst af de nyere og mere avancerede QLED-TV.