Gå til indhold

Hvilket TV skal du vælge?

LED - QLED - OLED

TV-teknologierne udvikler sig konstant. Nye løsninger som QLED og OLED er kommet til, mens andre – for eksempel plasma-TV og de oprindelige LCD-TV – er blevet forældet og gledet ud i mørket. 3D og buede skærme er kommet og gået igen, Smart TV og HD-streamingtjenester er blevet hverdag... du kan blive ved.

Her kan du se et kort overblik over de forskellige grundteknologier, og ellers er du altid velkommen til at spørge HiFi Klubben til råds, så du finder det perfekte TV til dit behov.

LED – slankt design og lavt energiforbrug

LED-TV er teknologien, som betød starten på dagens superslanke TV. Billedpanelet på et LED-TV fungerer via millioner af flydende LCD-krystaller, som åbner og lukker for lyset, hjulpet af et sindrigt system af mikroskopiske farvefiltre. Selve lyset kommer fra lysdioder (LED), hvilket giver mulighed for et særdeles slankt design og et imponerende lavt energiforbrug. Lysdioderne sidder enten langs kanten (Edge-LED) eller fordelt over hele bagpanelet (Full Backlight).

På minussiden kan et LED-TV ikke gengive helt kulsort, og du kan også opleve, at bagbelysningen skinner ujævnt igennem i mørke partier, især i skærmens yderområder (”bleeding”). Normalt er dette dog ikke noget, du vil tænke over til daglig.

 LED-TV er ukomplicerede at have med at gøre i dagligdagen, og de fungerer fint under næsten alle lysforhold og med alle billedkilder. De er også den mest prisvenlige kategori, som har gjort både storskærme og Smart TV tilgængelige for almindelige forbrugere. De er dog efterhånden ved at blive afløst af de nyere og mere avancerede QLED-TV.

LED-TV

QLED – LED på næste niveau

QLED-teknologien er oprindelig udviklet af Samsung, men andre producenter arbejder i dag med de samme principper. I et QLED-TV er både LED-bagbelysningen og LCD-krystallernes funktion forfinet til det næsten perfekte, og du kan opnå en helt fantastisk billedkvalitet.

Et QLED-TV bygger på den såkaldte Quantum Dot bagbelysning, hvor der sidder et lag af ultrasmå nano-krystaller (quantum dots) umiddelbart bag LCD-panelet. Hvert enkelt krystal er lavet til at udsende enten rødt, grønt eller blåt lys, når det rammes af bagbelysningen. Dette lys styres så videre til de respektive røde, grønne og blå billedpunkter (pixels) på selve skærmen. De enkelte pixels fødes med andre ord med lys i deres egen ”rigtige” farve i stedet for hvidt, og det gør en forskel.

Et QLED-TV er i stand til at gengive det fulde farverum helt korrekt, helt lineært og med fuld brillans uanset lysstyrke. Det betyder imponerende mættede og naturlige farver under alle forhold. Du får samtidig både sortniveau og betragtningsvinkel på et niveau, der er meget tæt på OLED.

QLED-TV

OLED – fremtidens TV?

De såkaldte OLED-TV (Organic LED) er efter nogle års tilløb blevet en reel spiller på markedet. I en OLED-skærm er det selve de enkelte pixels, der udsender lys, og herved kan du på én gang kombinere en række af fordelene fra LED og de nu uddøde plasma-TV: superfladt design, lavt energiforbrug, perfekt sortniveau og ultrahurtig responstid.

Det er lidt pudsigt, men OLED og QLED er hver især suveræne til det, de andre er dårligst til. OLED har således perfekt sortniveau, fordi du her bare skal slukke for de rigtige pixels for at få kulsort. Til gengæld er lysstyrken ret begrænset i forhold til QLED.

QLED må kæmpe hårdt for at lukke af for det kraftige lys, der banker på bag panelet, og det kan (endnu) ikke lade sig gøre 100 procent. Til gengæld er QLED suveræne til at skrue op for lysstyrken, når der er brug for det, også lokalt i billedet. Det giver dem en fordel frem for OLED, ikke mindst i oplyste rum.

På papiret er OLED alt i alt et meget spændende bud på fremtidens TV, men det er stadig et åbent spørgsmål, om OLED eller QLED bliver fremtidens dominerende TV-teknologi.

OLED-TV

Hvad skal jeg så vælge?

Om du skal vælge LED, QLED eller OLED er i høj grad et spørgsmål om dit behov og dit budget – og selvfølgelig din personlige smag. I HiFi Klubben vil vi meget gerne vejlede dig til at finde ud af, om du bør lægge dine penge i rå størrelse, flottere design eller bedre billedkvalitet.

Det er ikke nemt at beskrive forskellene med ord, så vi vil opfordre dig til at komme ind og opleve de forskellige modeller i praksis. Så kan vi i samme omgang hjælpe dig med at få en ordentlig lydløsning til dit TV. Det er nemlig stadig halvdelen af oplevelsen!

Husk, at du i HiFi Klubben får 3 års garanti og altid fri fragt til nærmeste HiFi Klubben butik. På de fleste TV under 65 tommer har vi normalt også fri fragt til nærmeste postbutik.

Store TV på 65-tommer og opefter (samt enkelte 55-tommer TV), leveres via fragtmand til din adresse (til kantsten) fra kr. 299.