Gå til indhold

Sådan
indstiller
du subwooferen

En subwoofer giver dit stereo- eller surroundsystem en helt ny dimension med dyb, lækker og slagkraftig bas. Her får du lidt tips til placering og opsætning, så du kommer godt i mål med din nye og stærke lyd.

Subwooferen giver dig en meget mere spændende lydoplevelse, uanset om der står musik eller film på menuen. Du skal bare én gang for alle sørge for, at subwooferen står det rigtige sted, og at den er rigtigt indstillet. Det hjælper vi dig med i denne lille guide.

  • Hvor skal subwooferen stå?
  • Tilslutning til stereoanlæg
  • Tilslutning til hjemmebio
  • Indstilling af volumen, fase og delefrekvens
  • Rumkorrektion med subwoofer

Placering
af subwooferen 

En af de store fordele ved subwooferen er, at du kan placere den næsten overalt og stadig få et godt lydmæssigt resultat. Øret kan ikke opfatte, hvor de allerdybeste toner kommer fra (cirka 80 Hz og nedefter), og det er netop det fænomen, du udnytter med subwooferen.

I et stereosystem vil det som regel give et godt resultat at placere subwooferen på linje med de to højtalere, uanset om den står frit på gulvet, eller du vælger at skjule den i et møbel. Helt korrekt burde subwooferen stå midt imellem de to højtalere, men den kan også stå ude i siden eller længere bagude, så længe den bare er rigtigt indstillet.

Hvis du vil have maksimal bas, kan du udnytte rummets egen forstærkning og placere subwooferen i et hjørne. Det kan være en meget velfungerende løsning, ikke mindst til hjemmebio, hvor det er fedt med en eksplosiv bas, der virkelig kan mærkes i kroppen. Nogle subwoofere har fladt design, så du også har mulighed for at gemme dem under sofaen. Så bliver det ikke meget mere diskret.

På subwooferens bagside finder du en håndfuld tilslutninger og knapper, som måske ikke lige er til at gennemskue, hvis du ikke har haft en subwoofer før. Hvilken tilslutning du skal bruge, afhænger af dit anlæg, og om du spiller i stereo eller surround.

Tilslutning til
stereoanlæg

Til et almindeligt stereosystem skal du som regel tilslutte dit subwooferkabel til en af de to R/L-indgange (rød/hvid). Som udgangspunkt betyder det ikke noget, hvilken af de to du bruger, men der er alligevel mening med galskaben. Nogle anlæg har nemlig lavere udgangssignal end andre, og så kan du fordoble signalstyrken (gain) ved at bruge to kabler eller en Y-splitter. Hvis den automatiske tænd/sluk-funktion på subwooferen ikke virker ordentligt, kan du ofte klare problemet på denne måde.

På de fleste subwoofere finder du også en indgang eller en indstilling, der hedder LFE. Den bruges mest til surround, men også til nogle avancerede stereoanlæg med ”Bass Management”. Her sørger din forstærker selv for at sende det ønskede bas-signal til subwooferen, og du kører derfor uden om det indbyggede delefilter i subwooferen. Fordelen ved denne løsning er, at du kan skære den allerdybeste bas væk fra dine primære højtalere og overlade den til subwooferen. Så kan du spille både højere og mere uforvrænget på dit system. Smart.

Nogle subwoofere har yderligere et sæt ”SPK”eller ”Speaker Level” tilslutninger, som du kan bruge, hvis dit anlæg ikke har udgang til subwoofer eller pre-out. Her tilslutter du subwooferen via højtalerkabler fra anlægget, men det er lidt omstændeligt, og lydmæssigt er det heller ikke optimalt. Brug derfor kun denne tilslutning, hvis du ikke har andre muligheder.

Tilslutning til
surround 

I et surround-system til hjemmebio skal du tilslutte subwooferkablet til den indgang, der hedder LFE (low-frequency effects). I surround har bassen sit eget separate LFE-lydspor, og din receiver sørger selv for at sende det rigtige signal til subwooferen. Hvis du skal bruge din subwoofer til surround, og den ikke har nogen LFE-indgang, skal du bruge en af de to L/R-indgange og skrue knappen til delefrekvens (crossover) op til den højeste værdi, typisk 120-140 Hz.

De fleste surround-receivere har en indbygget guidefunktion, som hjælper dig til en korrekt opsætning af din subwoofer. Følg guiden, eller kig ind i din HiFi Klubben butik, hvis du er i tvivl om noget. Så skal vi nok få tingene til at spille for dig.

Indstilling
af volumen, fase og delefrekvens 

Når din subwoofer spiller optimalt, smelter bassen sammen med lyden fra dine primære højtalere, så du får et naturligt og sammenhængende lydbillede fra de højeste til de dybeste toner. Det kan kræve lidt energi og eksperimenter at ramme den helt perfekte indstilling, men det er absolut ulejligheden værd. Så får du nemlig det fulde udbytte af subwooferen, hver eneste gang du bruger dit anlæg.

I stereoanlægget kan du starte med at sætte crossover (delefrekvens) til 80 Hz ved kompakthøjtalere eller 60 Hz ved gulvhøjtalere. Skru op for subwooferen – gerne lidt ekstra kraftigt – og spil et stykke musik med en solid og varieret bas. Så er du klar til at justere lyden ind. Få eventuelt en ven til at hjælpe dig med knapperne, mens du selv lytter i sofaen. Så går det hele lidt nemmere.

Bag på subwooferen finder du en knap, der hedder ”Phase” (fase), som regel med to indstillinger (0/180 grader). Når højtalere spiller i fase, betyder det kort fortalt, at membranerne bevæger sig udad og indad samtidigt, så du får den kraftigste samlede lyd. Vælg den indstilling, der giver den kraftigste bas i din lytteposition. Så er du i mål med fasen. Næste punkt er crossover/delefrekvens, dvs. hvor højt op i toneområdet, subwooferen skal spille.

80 Hz er som nævnt et godt udgangspunkt for delefrekvensen ved kompakte højtalere, mens store gulvhøjtalere typisk skal have en noget dybere indstilling omkring 50-60 Hz. Det afhænger både af højtalere, subwoofer og din personlige smag, hvad der fungerer bedst. Prøv at flytte delefrekvensen lidt op og ned, og vælg den indstilling, der giver den mest sammenhængende og naturlige bas.

Når du har indstillet delefrekvensen, kan du skrue ned for volumen igen, så bassen ikke længere er overdreven kraftig. Prøv at lege lidt med delefrekvensen igen – måske skal den lige have et sidste nøk til den ene eller anden side, og i så fald skal volumen måske også finjusteres bagefter. Men så er du i mål.

Til sidst skal du lige indstille tænd/sluk på subwooferen. Normalt vil du vælge at lade subwooferen tænde og slukke automatisk sammen med anlægget. Hvis det ikke virker ordentligt, kan du som tidligere nævnt prøve med en Y-splitter til at forstærke indgangssignalet på subwooferen. Så kan den bedre reagere, når anlægget tænder.

Rumkorrektion
med subwoofer 

De fleste bedre hjemmebio-receivere og en række avancerede stereoanlæg har en eller anden form for digital rumkorrektion indbygget (Audyssey, RoomPerfect, Dirac Live m.fl.). Disse systemer kan korrigere lyden for resonanser og bulder, som skyldes lytterummet, men de kan også overtage de fleste af de indstillinger, som du ellers skulle ind og lave manuelt på din subwoofer.

Systemerne til rumkorrektion virker på forskellig måde, og hvis du vil bruge dem til at køre din subwoofer i mål, anbefaler vi at læse producentens egen guide til opsætningen. Fælles for alle systemerne er dog, at lyden efter rumkorrektion godt kan virke lidt blodfattig, fordi målet har været en lineær og ”korrekt” gengivelse. Til gengæld er det nemt at få liv i lyden igen.

Den helt simple måde at få bassen tilbage på er at skrue op for volumen på subwooferen, indtil basniveauet er, som du vil have det. Det er dog en bedre løsning at ”fortælle” dit system, at du gerne vil have lidt mere bas i din korrigerede lyd. Nogle anlæg har forvalgte EQ-indstillinger til formålet, mens du i andre systemer skal ind i rumkorrektions-appen og hæve bassen. Ved at gøre det på denne måde beholder du alle korrektionerne intakte – du får bare mere bas. Du bestemmer helt selv, hvor meget af det gode, du kan nøjes med.

God fornøjelse med din subwoofer!

Subwooferen
fed bas

til alle anlæg

Rigtig bas er alfa og omega for din lydoplevelse, og en god subwoofer kan give dig den fede koncert- eller biograf-fornemmelse hjemme i din egen stue. Vi dykker ned i subwooferens dybe verden og hjælper dig med at vælge den rigtige model.
Læs mere her