Subwoofer
38 produkter
Subwoofere
En aktiv subwoofer har sin egen kraftige indbyggede forstærker og er bygget til at gengive de dybeste bastoner både i filmlyd og musik. Subwooferen er et oplagt supplement til kompakt højtalere, men også til mange gulvhøjtalere. Den kan placeres meget frit i forhold til hovedhøjtalerne for eksempel i et hjørne.
Få den dejligste mavepuster med en god subwoofer
En god subwoofer er med til at give dig det fulde lydbillede, så du kan høre og mærke tunge eksplosioner i film eller dybe bastoner i musik helt ned i mellemgulvet, uanset om du afspiller fra din computer eller dit TV.
En subwoofer er traditionelt en kvadratisk kasse, som typisk placeres i et hjørne af stuen eller under skrivebordet, så den ikke optager for meget plads eller tager for meget opmærksomhed. Du kan både få en stor, lille og mini udgave, alt efter hvad der passer bedst til din bolig. Har du begrænset med plads, skal du lede efter en kompakt subwoofer, som netop er lavet til at fylde mindst muligt.
De fleste subwoofere i dag er aktive, hvilket vil sige, at de har en indbygget forstærker. Det er en stor fordel, da netop de dybe frekvenser, som subwooferen tager sig af, kan være en udfordring for de almindelige forstærkere, som derfor bliver glade for et ekstra energiskud fra en aktiv subwoofer.
”Har jeg overhovedet brug for en subwoofer?” tænker du måske. Det tarvelige svar er ”måske” – det kommer an på, hvad dit behov er, og hvilke højtalere du eventuelt har i forvejen. Hvis du ser film og koncerter med surround, har du uden tvivl brug for en subwoofer, fordi disse optages med et separat lydspor til bassen, som du ganske enkelt ikke får med, hvis du ikke har en subwoofer, der kan afspille det.
Hvis du har små højtalere er det også en god idé med en subwoofer, så du kan få hele spektret med i din musik.
Har du derimod et par store gulvhøjtalere eller lignende, kan du muligvis godt klare dig uden en subwoofer – det afhænger af, hvor meget du går op i god lyd. De store højtalere kan sagtens give dig en god lydoplevelse, men hvis du vil have det hele med, kommer du ikke uden om det kvadratiske vidunder.
Eksperimentér med placering og indstillinger
Vores ører er ikke i stand til at retningsbestemme de dybe toner, som subwooferen bidrager med. Det betyder, at du har mere frihed til at placere den, hvor du vil i rummet. Uden det skal blive alt for nørdet, vil vi blot forklare, at en subwoofer spiller såkaldte rundstrålende dybe toner, hvilket betyder, at den spiller nogenlunde lige kraftigt i alle retninger.
Når de dybe bastoner fra subwooferen rammer en overflade, for eksempel en væg, bliver tonerne reflekteret tilbage ud i rummet. Det vil sige, at bassen bliver forstærket, hvis subwooferen står op ad væggen. Det betyder også, at hvis bassen er for voldsom, kan du flytte din subwoofer lidt ud fra væggen, så lyden ikke kastes så direkte tilbage.
Lige lidt ekstra nørde-info
Hvis du ikke interesserer dig for, hvordan en subwoofer fungerer, kan du bare springe dette afsnit over og i stedet læse mere generelt om, hvad en subwoofer gør for dig. Hvis du vil vide lidt ekstra, skal du endelig læse videre her.
I en subwoofer sidder et elektronisk delefilter, som filtrerer de forskellige signaler, inden de forstærkes, det vil sige sendes ud, så vi kan høre dem. Det elektroniske delefilter – og delingen før forstærkningen – gør, at subwooferen kun skal spille de dybe bastoner, da resten er blevet filtreret fra.
Bag på din subwoofer kan du justere, hvor frekvensdelingen skal ske, altså hvornår lydene skal sorteres fra. Et fornuftigt udgangspunkt er at starte med at indstille den til omkring 80 Hertz, men det afhænger i høj grad af både subwooferen og de tilsluttede højtalere. Tommelfingerreglen siger, at jo større højtalere, desto lavere delefrekvens.
Ud over delefrekvensen sidder der også en faseknap, som du kan indstille til 0 eller 180 grader. Faseindstillingen sikrer, at bassen rammer dit øre samtidig med de andre højtalere, og den er nødvendig netop fordi, subwooferen ofte står i modsatte ende af rummet end de øvrige højtalere.
Hvis din subwoofer står over for de andre højtalere, skal du som regel indstille faseknappen til 180 grader, så signalerne ikke styrer direkte ind i hinanden. Hvis de gør det, risikerer du, at bassen neutraliseres og derfor ikke kan høres visse steder i rummet.
Ovenstående er kun en tommelfingerregel, så brug dine ører, når du skal finde frem til de bedste indstillinger. Det er ikke altid den mest logiske løsning, der giver det bedste lydresultat, så dine ører er langt vigtigere end din logik i denne sammenhæng. Til slut skal det lige nævnes, at der også findes trådløse subwoofere på markedet. Så du kan stadig være med på den fede bas, også selvom du hader at rode med kabler og hellere vil have en trådløs subwoofer.
Vil du vide endnu mere om subwoofere kan du se vores video ”Subwoofere for kendere”, som går endnu mere i dybden med den firkantede basboks.
Lad os hjælpe dig med at finde din nye subwoofer
Er du det mindste i tvivl i forbindelse med dit valg af subwoofer eller højttaler generelt, er du altid velkommen til at bruge vores onlinechat, hvor vi sidder klar til at besvare alle dine spørgsmål og rådgive dig bedst muligt.
Du kan også komme forbi i din lokale HiFi Klubben butik, hvor vores medarbejdere altid er parat med gode forslag og mulighed for at teste de forskellige højtalere og systemer, så du ved, hvad du får, før du køber. Vi kan også guide dig i retning af gode tilbud, så du kan gøre et ekstra godt køb, hvis eksempelvis en passende subwoofer er på udsalg, når du kommer forbi.