Gå til indhold
En rigtig surround sound hjemmebiograf spiller selv den bedste soundbar ned under gulvbrædderne. Her får du de helt fede filmoplevelser, det er ikke svært, og prisen starter, hvor alle kan være med.

Surround hjemmebio
hvad er det?

I en rigtig surround-hjemmebiograf kommer lyden både forfra og bagfra, så du er omgivet af lyd og lever dig helt ind i begivenhederne, uanset om menuen står på film, serier, koncerter eller gaming. Surround-hjemmebiografen er til dig, der vil have en oplevelse, der går lige i hjertet, og i dag behøver du ikke længere projektor, lærred, mørklægning og en reol fyldt med Blu-ray og DVD-skiver for at få en lækker filmoplevelse med lyd i surround. Dit TV og din favorit video-streamingtjeneste er rigeligt til at komme godt i gang.

Den store fordel ved den ægte hjemmebiograf er, at alle lydkanalerne bliver gengivet af rigtige hi-fi-højtalere, som er placeret det rigtige sted i forhold til lydbilledet og med den rigtige indbyrdes afstand. Det giver dig et stort, præcist og overbevisende lydbillede, som langt overgår det, du får fra en typisk soundbar-løsning. Du får kort sagt den oplevelse, som producenten har knoklet i lydstudiet for at give dig. Din krop bliver også forkælet med dyb og saftig bas fra en rigtig subwoofer. Her kan ingen soundbar følge med.

Populære
produkter

Hvad skal jeg bruge for at få en
surround
hjemmebiograf?

Det enkleste surround-system er det klassiske 5.1-setup, dvs:

En 5.1-kanals surround-receiver
 • 2 x fronthøjtalere
 • 1 x centerhøjtaler
 • 2 x surround baghøjtalere
 • 1 x subwoofer
 • Er surround ikke
  besværligt?

  Måske tænker du, at en surround-hjemmebiograf med separate højtalere er både dyrt og besværligt. Men du kan faktisk få en komplet løsning med receiver, højtalere og subwoofer for de samme penge, som du skal betale for en god soundbar, og lyden er så meget bedre, at du ikke vil tro dine egne ører. Du kan sagtens få hjemmebio-systemer, som er både større, bedre og dyrere, men det er helt op til dig selv. Du kommer rigtig langt med en løsning i budgetklassen.

  I en rigtig hjemmebiograf skal højtalerne forbindes til anlægget med kabler, og det tager lidt tid. Sådan er det – men så er det altså heller ikke værre. Du placerer højtalerne, hvor de skal være, og så trækker du kablerne langs fodlisten, eller hvor det nu er smartest i netop din stue. Hvis du vælger et smalt og diskret kabel, kan det gøres næsten usynligt, og det er i bund og grund ikke anderledes, end hvis du havde fået et par nye lamper i stuen. De er jo normalt heller ikke trådløse.

  Rigtig surround-hjemmebio er bedre og nemmere end nogensinde.

  Når højtalere og kabler er på plads, skal systemet lige indstilles, men du behøver ikke at være ingeniør for at få tingene til at virke. De fleste nyere receivere har fine indbyggede elektroniske hjælpeguider, som trin for trin får din opsætning til at spille perfekt. Så selvom surround er bedre og mere avanceret end nogensinde, er det også nemmere end nogensinde. Det er da herligt!

  Husk: Opsætningen skal kun laves én gang for alle. Men du vil til gengæld nyde din fede surroundlyd i årevis. Med superlækker, autentisk biograf-fornemmelse hver eneste gang, du tænder op for en god film eller serie. Tro os, når vi siger, at det i allerhøjeste grad er indsatsen værd. Hvis du endelig skulle gå i stå, er vi naturligvis klar til at hjælpe dig med råd og vejledning i HiFi Klubben.

  Surround sound er for alle!

  Hjemmebio
  receiver

  Antallet af kanaler siger ikke nødvendigvis noget om lydkvaliteten, og hvis du vælger en velbygget 5.1-kanals receiver med et godt højtalersystem, kan du få rigtig god surround sound til forbløffende små penge. Du kan også gå et skridt videre og vælge en 7-kanals løsning, hvor du tilføjer to sidehøjtalere for at få et endnu mere omsluttende surround-lydbillede. Så er du klar til superflotte lydoplevelser i din hjemmebiograf, og det kan stadig gøres til rimelige penge.

  Musik lyder også godt i surround sound

  Du behøver i øvrigt ikke at anskaffe hele dit hjemmebio-setup på én gang, hvis budgettet er lidt stramt. Du kan fint opbygge din hjemmebiograf i etaper, så du for eksempel starter med en god surround-receiver og et par gode fronthøjtalere. I næste omgang kan du tilføje centerhøjtaler og subwoofer, og når projektet skal køres helt i mål, runder du af med surround baghøjtalere og eventuelle sidehøjtalere. På den måde bliver det mere overkommeligt at opbygge den helt rigtige løsning.

  Vælger du at starte med en tungere receiver, får du bedre lyd og flere finesser hele vejen – også til musik i stereo – og du får samtidig mulighed for at udvide til mere avanceret surround senere, for eksempel Dolby Atmos.

  Hvor får jeg min
  surround sound
  fra?

  Det er nemt at få multikanals surround sound, især når det ikke behøver at være med Dolby Atmos. Netflix, HBO, Disney+ og de andre video-streamingtjenester tilbyder standard 5.1-kanals Dolby Digital surround sound på rigtig mange af deres titler, og i modsætning til Atmos behøver du ikke have et Premium/4K-abonnement for at udnytte det (hvis der er flere at vælge imellem).

  Dit TV behøver heller ikke at være af nyeste dato. Hvis det bare har standard ARC (Audio Return Channel), kan du fint få almindelig surround sound over til anlægget. Det er kun Dolby Atmos, som kræver den mere avancerede eARC-funktion.

  Hvis du stadig har en diskafspiller (DVD eller Blu-ray), finder du næsten altid et ægte surround-lydspor på skiven, og det samme gælder, hvis du gamer på dit TV fra PlayStation, Xbox eller PC. Selv uden Atmos lyder det rigtig godt, og du kan meget bedre leve dig ind i filmen, koncerten eller spillet, når du befinder dig lige midt i lydbilledet.

  Mange titler på YouTube har i dag også en eller anden form for surround sound, som du kan udnytte på nyere TV (2021 og frem) eller via en af de populære kompakte streaming-enheder (Chromecast, Apple TV m.fl.). Lydkvaliteten på YouTube er dog meget svingende, og det kan godt kræve lidt tålmodighed at få det hele til at køre. Prøv dig frem – det kan sagtens være ulejligheden værd.

  God
  fornøjelse

  og spørg os!

  Denne lille guide kan selvfølgelig ikke dække alle de spørgsmål, som du kan have omkring hjemmebio. Og det er selvsagt en stor fordel at opleve de forskellige løsninger i virkeligheden, inden du beslutter dig. Derfor er du altid velkommen til at lægge vejen forbi HiFi Klubben og få råd og vejledning. Vi står klar til at hjælpe dig.
  Find butik

  Sådan får du
  biograf
  hjemme i stuen

  Vil du gerne vide mere om hjemmebio? Se her, hvor nemt du kan få meget bedre lyd til dit TV. Der er masser af lækre løsninger at vælge imellem, både til små og store behov. Husk: Lyden er den halve oplevelse!
  Læs mere her

  10 grunde til at
  opgradere
  surround receiveren

  Intet slår en rigtig surround-hjemmebiograf, når du vil have de helt store oplevelser med film, TV og gaming. De nyeste surround-receivere fra Denon gør dig klar til det hele – både i dag og i morgen!
  Læs mere