Gå til indhold

27 produkter
M28
Multikanaleffektforstærker
44.999,- / Stk

Surround receiver

En surround receiver er hjertet i din hjemmebiograf. Her tilslutter du alle dine lyd- og billedkilder, og herfra får du de watt, som driver højtalerne i fem, syv eller endnu flere kanaler. Mange moderne surround receivere har indbygget wi-fi streaming, så du kan nyde alverdens musik i trådløs stereo med meget høj lydkvalitet.

Hjertet i din hjemmebiograf
Hvis du går med drømmen om en hjemmebiograf, men er skræmt ved tanken om, hvor svært og besværligt det er, så læs videre her! Det er nemlig hverken svært eller besværligt, selvom mange tror det. 

For at skabe ægte biografstemning hjemme i stuen skal du først og fremmest have fat i en god receiver. Det er her, du skal tilslutte alle billed- og lydkilder, så den er en vigtig del af ethvert surround sound projekt. Det er vigtigt, at du placerer den, så der er luft omkring den. Nogle surround receivere kan godt blive varme, når de kører i længere tid, så der er brug for lidt plads til afkøling.

Lidt nørdeinfo
En receiver er traditionelt set en boks, der indeholder en radio, en forforstærker og en effektforstærker. Forforstærkeren modtager signalet fra eksempelvis din Bluetooth enhed eller en DVD-afspiller, hvorefter det sendes videre gennem effektforstærkeren, der sørger for at gøre signalet kraftigt nok til, at du kan høre det, når det sendes ud af dine højtalere. Måske af denne grund er der ofte nogle, der kalder en surround receiver for en surround forstærker. 

En surround receiver indeholder derudover et antal udgange til højtalere, for eksempel fem eller syv, så du kan bygge en hjemmebiograf med 5.1 eller 7.1 surround sound. 5 og 7 henviser til antallet af højtalere, mens 1 er subwooferen. Du kan også gå all-in og bygge en hjemmebio med endnu flere kanaler. For eksempel et Dolby Atmos system, hvor der også er højtalere i loftet.

Det skal du bruge til dit surround system
Som sagt er surround receiveren en helt central del af din hjemmebiograf. Du kommer ganske enkelt ingen vegne uden den. En surround receiver er en klassisk boks, ofte i sort eller sølv, som de øvrige enheder sluttes til, enten trådløst eller via kabler.

Når du har styr på din receiver, skal du have fat i et sæt fronthøjtalere, en subwoofer, en centerhøjtaler og et antal baghøjtalere. 

Fronthøjtalerne er de vigtigste højtalere i systemet. De skal placeres i nærheden af din surround receiver og dit TV, så de er foran dig, når du ser på skærmen. Hvis du har et stort rum, der skal spilles op, kan du vælge et sæt fede gulvhøjtalere, som både bidrager med god lyd og attitude til rummet. Er pladsen begrænset, kan du i stedet finde et sæt kompakte højtalere, du kan stille i en reol eller hænge op på væggen. Uanset hvad du vælger, bør du altid prioritere fronthøjtalerne i dit surround system, så du får det bedste resultat.

Hvis du synes, det er for stort et projekt – eller for stor en post i budgettet – at investere i fuld surround sound med det samme, kan du stoppe her, og nøjes med en surround receiver og to fronthøjtalere til en start. Når der så igen er luft i budgettet, eller du falder over et godt tilbud, kan du udbygge dit system i nedenstående rækkefølge. 

En god subwoofer er nødvendig, så du kan få de dybe bastoner med i lydbilledet. Det gælder for hele systemet, at du bør vælge højtalere fra samme mærke, og hvis det er muligt også samme serie, så du er sikker på, de spiller perfekt sammen og komplementerer hinanden på bedste vis. 

Når du har tilføjet subwooferen, er næste punkt på surround-tjeklisten en centerhøjtaler. Den gengiver stemmer og sikrer, at dialogen i eksempelvis film og serier bliver tydelig. Centerhøjtaleren skal placeres midt under dit TV, så lyden fra den kommer direkte ud til dig.

Sidste punkt på dagsordenen er dine baghøjtalere. Hvis du vil have et 5.1 surround sound system, skal du have et enkelt sæt baghøjtalere, mens 7.1 surround sound kræver to sæt, fordi det også bruger sidehøjtalere – altså fire højtalere i alt. Mange bruger små kompakthøjtalere som baghøjtalere og sidehøjtalere, så de kan placeres diskret i en reol eller på væggen. Det giver dig perfekt surround sound uden store højtalere i hele stuen.

Nem tilslutning af din surround receiver
Hvis du er ved at miste modet og synes, at listen af dele herover er lang og uoverskuelig, har vi gode nyheder. Det er nemlig nemt og ligetil at installere og montere både surround receiver og de tilhørende højtalere. 

Selve receiveren og subwooferen skal tilsluttes direkte til en strømkilde og subwooferen forbindes til receiveren via et specielt subwooferkabel. Vi anbefaler, at du tilslutter dine højtalere via bananstik. De er lette at have med at gøre og sikrer, at der er god kontakt mellem kabel og skrueterminal. 

Du tilslutter som regel dine enheder såsom playstation, fjernsyn eller projektor via HDMI-indgange. 

Når det hele er tilsluttet og forbundet, er det tid til at indstille lydniveauer og frekvenser. De fleste surround receivere har en auto-setup funktion, som gør det meste arbejde for dig. Herefter kan du lave lidt manuelle småjusteringer, hvis der er brug for det. Så mangler du kun at læne dig godt tilbage i sofaen og nyde dit nye surround sound anlæg, enten med en god film, en koncert eller din favorit playliste.

Du kan også læse vores grundige vejledning til opsætning af din hjemmebiograf, hvis du har brug for flere detaljer.

Spørg, mærk og afprøv i butikken før du køber
Når du handler i HiFi Klubben kan du altid komme ind i vores butik, hvor du kan se de forskellige surround receivere og høre om dine muligheder for surround sound systemer. Vi hjælper dig gerne med at sammensætte det bedst mulige system og svarer på alle dine spørgsmål, så du er helt tryg, når du forlader butikken. 

Du kan også se de forskellige serier af højtalere – det er vigtigt at få den rigtige kombination, både af de forskellige højtalere, men også af højtalere og receiver. Det er ikke alle højtalere og receivere, der passer sammen, så hvis du er i tvivl, kan vi også hjælpe dig med at finde de rigtige match.