Gå til indhold
Hvis du har prøvet at kigge forvirret på en surroundreceiver, og bagefter konkluderet at din almindelige TV-lyd egentlig er ok for nu, så fat mod. I HiFi Klubben har vi sammensat en guide, der problemfrit sender dig mod hjemmebiografens forjættede land. Se bare herunder.

1.

Du har købt en ny hjemmebio-receiver – tillykke! Pak den ud af kassen og placér målemikrofonen og de forskellige kabler, så de er lige ved hånden, når du skal bruge dem. Det gør hele processen meget rarere at komme igennem.

2.

Placér receiveren og eventuelle andre apparater på deres rette plads. Sørg for, at der er luft omkring receiveren til køling. Nogle receivere har det med at ophede, hvis de skal køre i længere tid af gangen, så medmindre du udelukkende ser kortfilm, er det en god ide at give den lidt plads til at ’ånde’.

3.

Placér højtalerne og subwoofere korrekt i forhold til din skærm og din foretrukne lytteposition.

4.

Forbind som det første din receiver til dit tv med et HDMI-kabel. Så vil en guide / opsætningsmenu hjælpe dig igennem de nødvendige indstillinger af højtalere, rumkorrektion, netværk og tilslutninger. Du vil bl.a. komme igennem nedenstående trin.

Forbind dine kilder, det kunne være en PlayStation, Xbox, eller Apple TV, til din surroundreceiver med et HDMI-kabel. 

Når højtalerne skal tilsluttes, kan du tilkoble højtalerkablerne til receiveren på to forskellige måder. Du kan ’afisolere’ kablet, det vil sige at du fjerner en smule af isoleringen og putter højtalerkablerne direkte i skrueterminalerne, eller man kan bruge bananstik. Bananstik er lettere at håndtere, og man er sikker på at få en god kontakt mellem kabel og skrueterminal – så ofte er det denne løsning vi anbefaler.

Subwooferen tilsluttes med et dedikeret subwooferkabel, og sættes i din receivers subwooferudgang. Subwooferudgangen er enten markeret med ’SW’ eller ’SUB’. Tilslut herefter både receiveren og subwooferen til strøm.

5.

Hvis din receiver har auto-setup, hvilket langt de fleste har, så tilslut den medfølgende målemikrofon til den dedikerede målemikrofon-indgangen, og gennemgå receiverens auto-setup.  Det smarte ved auto-setup er bl.a at lydniveauer og frekvenser bliver tilpasset den enkelte højtaler, så dit system kommer til at spille optimalt.

6.

Nu er systemet faktisk klar til brug, og lyder som det selv synes det skal. Men det er jo ikke sikkert, at det lyder som lige præcis du synes det skal. Sæt dig derfor ned, sæt en film eller en koncert på og lyt dine præferencer efter. Rumkorrektionen plejer eksempelvis at være lidt sparsom med bassen, og hvis du også synes at dette er tilfældet i dit serup, kan du let justere det ved at skrue en smule op for subwooferen.

Hvis din receiver understøtter det, så kan du gennemgå rumkorrektionen. Den sørger for at indstille dine højtalere, så de lyder godt i lige nøjagtigt dit rum. Langt de fleste rumkorrektions-systemer kræver at du foretager en 5-6 tests, så receiveren kan genkende de forskellige siddepladser. Det er dog ikke alle receivere, der har sådan et system.

 

7.

Gem dine indstillinger (presets), så du ikke skal til at starte forfra, hvis din nysgerrige nevø pludseligt beslutter sig for at se hvad der sker, hvis man trykker på alle knapper samtidigt.

8.

Nu er du klar. Det var jo slet ikke så svært endda. Hent popcorn i køkkenet, og kald familien sammen i sofaen, og nyd at du nu er den lykkelige ejer af din helt egen hjemmebiograf.

Receivers