Gå til indhold
Dine højtalere spiller meget bedre, når du placerer dem rigtigt og kæler lidt for detaljerne. Her får du en lille samling tips og tricks til, hvordan du får bedre lyd fra dit anlæg.

Tænk på
underlaget

Dine højtalere spiller bedst, når de står helt stabilt uden at rokke. I en reol kan du med fordel placere højtaleren på små gummipuder (dæmpefødder), så møblet ikke synger med, når musikken spiller. Hænger du højtaleren op på væggen, er det vigtigt at bruge et ophæng, som er stift og stabilt. Bruger du et integreret ”nøglehuls-beslag”, skal begge højtalerens nederste hjørner støtte mod væggen, gerne med gummipuder.

Specielt til store højtalere kan du med fordel bruge de spikes (pigge), som ofte følger med i kassen sammen med højtaleren. Men det afhænger helt af underlaget. Spikes er bedst på tæpper, mens gummipuder er til hårde overflader. Når dine højtalere står stabilt, får du færre vibrationer både i kabinetter og underlag.

Sådan
placerer
du dine højtalere

Kig i manualen for at se producentens anbefalinger til, hvordan du placerer dine højtalere optimalt. Vi anbefaler, at du placerer dine højtalere, så diskanten er nogenlunde i ørehøjde, når du sidder og lytter. De lyse/høje toner fra diskanten er meget retningsbestemte, og du hører dem derfor bedst i direkte ørehøjde.

Gulv- og standerhøjtalere spiller som regel bedst, hvis du stiller dem med lidt afstand til bag- eller sidevægge. For tæt placering til en væg kan give en overdreven og buldrende bas, især hvis du stiller højtaleren i et hjørne. Vinkling af højtalerne ind mod din lytteposition kan både forbedre og forringe lyden, afhængigt af din stue og din højtaler. Her skal du bare eksperimentere løs.

Vi anbefaler som udgangspunkt, at du placerer højtalerne i en ligesidet trekant, så der er samme afstand imellem højtalerne som til dér, hvor du sidder og lytter. Det vil næsten altid give et godt resultat.

Står højtalerne for tæt, går du glip af det lækre 3D-stereoperspektiv. I værste fald vil det lyde som mono, altså som om der bare står én højtaler og spiller. Står de for langt fra hinanden, får du et ”hul” i midten, så lydbilledet ikke hænger ordentligt sammen.

Kan du ikke finde den helt rigtige placering til højtalerne, så prøv at flytte dig selv i stedet for. Det kan gøre en enorm forskel at flytte din stol eller sofa bare en halv meter i den ene eller anden retning, og måske er det lige netop dét, som får det hele til at gå op i en højere enhed.

Tilspilning
Nye højtalere elsker massage

Alle nye højtalere skal ”spilles til”. Lidt på samme måde som et par nye sko, der lige skal motioneres lidt, før de sidder perfekt. Når du har spillet et stykke tid, vil du opleve, at højtaleren spiller mere opløst, med bedre bas og med en mere frigjort lyd. Det samme gælder i øvrigt høretelefoner, som jo også er en slags højtalere, bare i miniformat. Tilspilning kan tage imellem 10-100 timer alt efter mærke og model, men du kan ofte begynde at høre forbedringen efter få timer.

TIP

For en ekstra hurtig tilspilning kan du stille de to højtalere med fronterne helt tæt mod hinanden og bytte rundt på plus- og minus-kablet på den ENE højtaler. Så ophæver bastonerne fra de to højtalere hinanden (modfase), og du kan skrue godt op for lyden uden at genere dine naboer. Men husk endelig at sætte kablet rigtigt på igen bagefter!

Hvis du er fiks på fingrene, kan du efter et par måneder prøve at efterspænde de skruer, der holder basenhederne i frontpladen. Lidt på samme måde som du efterspænder møtrikkerne på et sæt fælge til bilen. Det kan stramme basgengivelsen hørbart op, men husk at være forsigtig. Brug kun en håndskruetrækker, og sørg for at skruetrækkeren passer præcist til skruerne.

Rummet
Scor den store lydgevinst

Rummet betyder utrolig meget for lyden fra dit anlæg. Hårde overflader (fliser, beton, klinker, glasflader m.m.) reflekterer lyden og får den til at runge og buldre. Hvis du vil have den lækre og veldæmpede lyd, som du for eksempel kender fra biografen, skal du have nogle bløde overflader, som kan bryde og absorbere lydbølgerne.

Du kan bruge tæpper, gardiner, boghylder, potteplanter, malerier, møbler, akustikplader og meget andet til at dæmpe rummet. Det vigtigste er at bryde de hårde flader. Brug fantasien, og eksperimentér med materialer og placering. Det behøver ikke at være raketvidenskab, og alene et tæppe på rette sted kan forbedre lyden ganske enormt.

Lydstyrke og
tonekontroller
alting med måde

Alle højtalere kan gå i stykker, hvis de får for høj lydstyrke og for meget forvrængning, dvs. at lyden ikke er ren. De bedste værktøjer til at undgå det er dine egne ører og sund fornuft. Hovedreglen uanset forstærker og højtalere lyder: Hvis det lyder grimt og presset, så skru ned! Pas især på til fester, hvor baggrundsstøj, alkohol og danselyst nemt frister til at give det hele en tand ekstra.

Det lyder mærkeligt, men der er større risiko for, at noget kan gå galt med en for lille forstærker end med en kraftig en af slagsen. Hvis en forstærker bliver presset ud over sine grænser, begynder den nemlig at forvrænge voldsomt, især i diskanten. Det kan den sarte diskantenhed ikke holde til ret længe, før den ”brænder af”. En stor forstærker kan derimod spille højt uden forvrængning, og det er meget sundere for højtalerne, uanset om de er store eller små.

Langt de fleste lydproblemer skyldes rummet og placeringen af højtalerne, og du får et meget bedre resultat ved at kurere dårligdommene her end ved at lappe på lyden bagefter. Vil du bruge tonekontrollerne (bas/diskant/loudness), så brug dem først og fremmest til at dæmpe overdreven bas eller diskant, som du ikke kan slippe af med på andre måder. Men her spiller din personlige smag selvfølgelig også ind. Prøv dig frem.

TIP

En skumprop eller en sok i refleksporten kan være meget effektivt, hvis du vil dæmpe overdreven bas fra basrefleks-højtalere. Prøv dig frem.

Rumkorrektion
perfekt lyd i ethvert rum

Digital rumkorrektion (RoomPerfect, Dirac, Audyssey m.fl.) optimerer lyden fra dine højtalere i enhver stue og giver dig langt større frihed til at placere højtalere og subwoofer(e), præcis hvor du vil. For eksempel helt ind til væggen og helt ind i hjørnerne – rumkorrektionen fjerner nemlig den overdrevne bas, som normalt følger med denne placering.

Du skal én gang for alle lave nogle mikrofonmålinger, som systemet guider dig igennem. Herefter justerer rumkorrektionen lyden, så den passer perfekt til din stue. Rumkorrektion kan bruges både til musikanlæg og hjemmebio, forbedringen er magisk, og du skylder dig selv at opleve det i butikken!

Anlæg med
rumkorrektion

M66
Forforstærker
44.999,- / Stk

Brug de rigtige
kabler

Vi anbefaler altid at regne et fornuftigt kabel med i budgettet, når du køber højtalere. Det kan sagtens gøres til overkommelige penge, og et godt højtalerkabel giver dig hørbart bedre lyd end tynd lampeledning fra isenkræmmeren, uanset om du har et stort eller et lille anlæg. Tingene skal selvfølgelig passe sammen både i pris og kvalitet, og vi hjælper dig gerne med at finde et passende kabel til dine højtalere.

Undgå at gøre kablerne længere end nødvendigt, og sørg for, at de sidder godt fast i stikkene på både højtalere og anlæg. Med bananstik er det ganske nemt at gå til, men hvis du bruger det rå kabel, skal du være meget opmærksom. Løse kobbertråde ved stikkene kan lave grimme kortslutninger, så kig efter en ekstra gang, inden du stiller tingene på plads. Kablet ”sætter sig” i terminalen, så det er en god idé at spænde efter, når kablet har siddet en måned eller to.

Hvis du bruger kabler uden bananstik, så hold godt øje med, at der ikke smutter kobbertråde uden om terminalen, når du skruer kablet i. En enkelt tråd er nok til at kortslutte din forstærker!

Hvis du bruger kabler uden bananstik, så hold godt øje med, at der ikke smutter kobbertråde uden om terminalen, når du skruer kablet i. En enkelt tråd er nok til at kortslutte din forstærker!

Hvis du bruger kabler uden bananstik, så hold godt øje med, at der ikke smutter kobbertråde uden om terminalen, når du skruer kablet i. En enkelt tråd er nok til at kortslutte din forstærker!

Rød og sort
til rød og sort

Husk at tjekke, at plus (rød) og minus (sort) på anlægget går til de tilsvarende røde og sorte stik på højtalerne. Ellers kommer signalet i ”modfase”, og lyden bliver rodet uden rigtig bas. Modfase er en klassisk brøler, og mange anlæg står og spiller i årevis på denne måde, før nogen opdager det. De fleste højtalerkabler har en tydelig markering på den ene leder, som gør det meget nemmere at få alting ført til rette sted.

Hvis du bruger single-wire højtalerkabler på bi-wiring terminaler, bør du som hovedregel tilslutte kablet til de øverste to indgange. Her får du den mest direkte signalvej til diskanten, som skal spille de fineste detaljer i lyden.
Mere om kabler og tilslutning her

TIP

Det betyder ikke så meget, om det ene højtalerkabel er 2 meter og det andet er 4 meter, bare de ikke er for lange. Et meget langt kabel giver signaltab i lyden.

Bedre lyd?
Kig ind i butikken

Vi sætter en ære i, at du får det allerbedste ud af dit nye grej. Meningen med et godt musikanlæg er jo, at du kan læne dig tilbage og nyde den gode lyd uden at skulle tænke på det tekniske. Vi er altid klar til at hjælpe dig i butikken, også hvis du bare vil have en snak om, hvordan du får bedre lyd fra dit nuværende anlæg.
Find butik