Gå til indhold

Sådan får du den bedste lyd fra dine højtalere

Lyt bedre
på dit anlæg

Alle anlæg spiller bedre, når du får alting sat rigtigt op fra start. Lyt dig frem – så kan du nå langt enten gratis eller for ganske små penge. Her er en stribe smarte tips til bedre lyd.

Både dit anlæg, dine højtalere og dit lytterum kan påvirke lyden af din musik ganske enormt, inden den når frem til din øregang. Og meget af kvaliteten kan gå tabt undervejs. Her er en håndfuld tips og tricks, som du kan eksperimentere med derhjemme. Måske finder du lige den detalje, som du havde overset, og som får lyden til at sidde lige i skabet. Og du har allerede det vigtigste måleudstyr klar til brug, nemlig dine egne ører.

Glem tonekontrollerne

Inden vi går i gang, vil vi lige slå fast, at du kun bør bruge tonekontrollerne på dit anlæg (bas og diskant) som sidste udvej. Langt de fleste lydproblemer skyldes nemlig rummet og placeringen af højtalerne, og du får et langt bedre resultat ved at kurere dårligdommene her end ved at lappe på lyden bagefter.

Vil du endelig bruge tonekontrollerne, så brug dem kun til at dæmpe overdreven bas eller diskant, som du virkelig ikke kan slippe af med på andre måder. Hvis du fremhæver noget på tonekontrollerne, vil lyden hurtigt begynde at forvrænge, selv ved moderate lydtryk. Prøv bare at vælge dit yndlingsnummer, giv det en ordentlig håndfuld bas og diskant på kontrollerne, og skru op. Så kan du høre, hvorfor det er en dårlig løsning.

Rummet – scor den store lydgevinst

Du har sikkert allerede et lytterum og et sæt højtalere. Hvis du står foran nyanskaffelse, så siger tommelfingerreglen, at små højtalere er bedst til mindre rum, mens store højtalere lever bedst i store rum. Det er dog ikke en fast regel, og din personlige smag spiller også ind.

Rummet betyder utrolig meget for lyden. Hårde overflader (fliser, beton, klinker, glasflader m.m.) reflekterer lyden og får den til at runge og buldre. Hvis du vil have den lækre og veldæmpede lyd, som du for eksempel kender fra biografen, skal du have nogle bløde overflader, som kan bryde og absorbere lydbølgerne.

Du kan bruge tæpper, gardiner, potteplanter, malerier, møbler, akustikplader og meget andet til at dæmpe rummet. Det vigtigste er at bryde de hårde flader og refleksionerne. Brug fantasien, og eksperimentér med materialer og placering. Det behøver ikke at være raketvidenskab, og alene et tæppe på rette sted kan forbedre lyden ganske enormt.

Hvordan skal tingene stå?

Gulv- og standerhøjtalere spiller som regel bedst, hvis du stiller dem med lidt afstand til bag- eller sidevægge. Jo tættere, du stiller højtalerne mod vægge og hjørner, desto mere bas får du. Det fænomen kan du udnytte, hvis dine højtalere lyder lidt tynde i bassen, men kun til en vis grænse. Hvis du overdriver, bliver lyden mudret og buldrende.

I et meget aflangt lytterum er det som regel bedst at spille på rummets korte led. Så får du færre resonanser og mindre bulder at slås med. Den klassiske regel siger, at du får den bedste lyd, hvis du og højtalerne tilsammen danner en ligesidet trekant, hvor du har samme afstand til begge højtalere. Der er dog plads til at eksperimentere lidt, og det kan være en fordel, for eksempel hvis din indretning mere eller mindre dikterer, hvor tingene skal stå.

Husk, at stereoeffekten (rumvirkningen) i lyden forsvinder, hvis du stiller højtalerne for tæt sammen. Det kan nemt ske med for eksempel minianlæg og PC-højtalere. På den anden side bliver der et ”hul” i midten af lydbilledet, hvis højtalerne står for langt fra hinanden. Prøv at komme så tæt på den ligesidede trekant som muligt – du kan nemt høre forskellen, når først du har oplevet et korrekt stereobillede.  

Vinkling, højde og lytteposition – små vigtige detaljer

Vinkling af højtalerne ind mod din lytteposition påvirker lyden hørbart. Om resultatet bliver bedre eller dårligere, afhænger af dit lytterum og din højtaler. Her er der også plads til eksperimenter, men det er en god idé at starte med at kigge i manualen og se producentens anbefalinger. En del højtalere (for eksempel fra DALI) er bygget til at spille lige fremad og vil typisk give for meget diskant, hvis du vinkler dem. Prøv at spille et par forskellige musiknumre med og uden vinkling, og lad så dine ører træffe afgørelsen.

Som hovedregel anbefaler HiFi Klubben, at du placerer dine højtalere, så diskanten er nogenlunde i ørehøjde, når du sidder og lytter, uanset om højtalerne er store eller små. De høje toner fra diskanten er meget retningsbestemte, og du hører dem derfor bedst i direkte ørehøjde.

Sidst, men ikke mindst: Kan du ikke finde den helt rigtige placering til højtalerne, så prøv at flytte dig selv i stedet for. Det kan gøre en enorm forskel at flytte din stol eller sofa bare en halv meter i den ene eller anden retning, og måske er det lige netop dét, som får det hele til at gå op i en højere enhed.

Tænk på underlaget – og underboen

Dine højtalere spiller bedst, når de står helt stabilt uden at rokke. Specielt til store højtalere kan du med fordel bruge spikes (pigge) eller specielle dæmpepuder i gummi, som giver bedre kontakt til underlaget. Spikes er bedst på bløde underlag, mens gummipuder er til hårde overflader og næsten et must, hvis du har dine højtalere stående i en reol. Når dine højtalere står optimalt, får du færre vibrationer både i kabinetter og underlag. Det giver bedre lyd – og en gladere underbo, hvis du bor i lejlighed.

Brug et stift og stabilt ophæng, hvis du hænger højtalerne op på væggen. Ved ”nøglehuls-beslag” skal begge højtalerens nederste hjørner hvile mod væggen, eventuelt på et par gummidupper. Husk, at reglerne omkring diskanten i ørehøjde og kraftigere bas tæt på hjørner og vægge stadig gælder. Det er bekvemt for indretningen at hænge højtalerne helt op i hjørnerne under loftet, men det er ikke altid godt for lyden.

Brug ordentlige kabler – eller gå trådløst

Uanset om du har et stort eller lille anlæg, så vil du amputere lydkvaliten, hvis du bruger tynd lampeledning fra isenkræmmeren til dine højtalere. Et rigtigt højtalerkabel kan sagtens fås til fornuftige penge, og så får du al den gode lyd fra anlægget, som du har betalt for. Har du valgt en trådløs højtalerløsning, kan du roligt springe frem til næste afsnit. Så behøver du jo ikke at spekulere på kabler.

Undgå at gøre kablerne længere end nødvendigt, og sørg for, at de sidder godt fast i stikkene på både højtalere og anlæg. Løse kobbertråde ved stikkene kan lave grimme kortslutninger, så kig efter en ekstra gang, inden du stiller tingene på plads.

Husk også at tjekke, at plus (rød) og minus (sort) på anlægget går til de tilsvarende stik på højtalerne. Ellers kommer signalet i ”modfase”, og lyden bliver rodet uden rigtig bas. Modfase er en klassisk brøler, og mange anlæg står og spiller i årevis på denne måde, før nogen opdager det. De fleste højtalerkabler har en tydelig markering på den ene leder, som gør det meget nemmere at få alting ført til rette sted.  

Nye højtalere elsker massage

Alle nye højtalere – og høretelefoner – rummer en stribe mekaniske og elektroniske dele, som skal ”spilles til”. Lidt som et par nye sko, der lige skal motioneres lidt, før de sidder perfekt. Når du har brugt højtaleren i et stykke tid, vil du pludselig opleve, at lyden bliver mere frigjort og afslappet, med bedre bas og flere detaljer.

Der er derfor ingen grund til panik, hvis dine nye højtalere lyder lidt grove i det, når du lige har pakket dem ud af kassen. Det er helt normalt. Hvis du vil fremskynde processen og få liv i lyden i en fart, er det en god lejlighed til at besøge din udenbys familie. Så behøver du bare at skrue godt op for en musikkanal på radioen, mens du er væk.

Lyt bedre – kom ind i HiFi Klubben

Du kan læse flere tips i vores artikel Tips & Tricks om højtaleren, men det allervigtigste er, at du lytter selv. Kom ind i din HiFi Klubben butik, lyt til vores højtalere, og spørg løs. Hos os kan du høre produkterne i ordentlige demorum, inden du køber, og vi ved, hvad der spiller godt sammen. Lad os hjælpe dig med at finde den lydløsning, du bliver allermest glad for.

Populære produkter