Gå til indhold

Masser af forskellige højtalere – hvilken passer til dig?

Sådan vælger du dine nye
højtalere

Store, små, aktive, passive, trådløse, streaming, Sonos, multirum, design eller traditionelle træhøjtalere – hvad passer bedst til dig? Her kan du læse lidt om de forskellige mærker og højtalertyper, hver med deres fordele og begrænsninger.

B&W eller DALI
eller noget helt tredje?

Ude i HiFi Klubbens butikker bliver vi tit spurgt om, hvilket højtalermærke der spiller bedst. Det er næsten umuligt at svare på. De forskellige mærker er nemlig gode til forskellige ting, og du kan da også sagtens finde masser af fede højtalere uden for vores sortiment. Men i HiFi Klubben har vi udvalgt en række mærker, som vi har tillid til, som dækker næsten alle behov, og som kæmper for den gode lyd sammen med os. Mærkerne betyder i virkeligheden ikke så meget – det handler om at finde den højtaler, som passer bedst til dig.

Og lad os én gang for alle mane den største fejlopfattelse helt i jorden: ALLE mennesker kan sagtens høre forskel på forskellige højtalere. Der er stor forskel – det er ikke kun noget, som ”audiofile” eller entusiaster kan høre!

Gulvhøjtalere
kongerne af den gode lyd

Gulvhøjtalere betyder egentlig bare, at højtaleren er så stor, at den er beregnet til at stå direkte på gulvet. Og når det handler om lyd, er større bare bedre! Lyd er ikke en teknologi, det er et fysisk fænomen og er derfor underlagt fysiske love, som selv de bedste ingeniører ikke kan komme udenom.

Virkelig god lyd – og høj lyd – kræver plads. Og hvis lydkvaliteten er det vigtigste for dig, er et sæt gode gulvhøjtalere den optimale løsning. Det er nemlig højtalertypen med de færreste begrænsninger og kompromisser i lyden. De store kabinetter giver plads til en dedikeret basenhed og masser af ”luft”, der kan bevæges og mærkes. Så har du sikret dig lyden af det fulde symfoniorkester, eller den pumpende bas, der får dig til at danse.
TIP: En stor gulvhøjtaler kan blive for stor til et mindre rum. I helt små rum kan en kompakt højtaler faktisk tit lyde bedre. Hvis bassen fra en gulvhøjtaler bliver for voldsom, kan du prøve at flytte den lidt ud fra væggen. Det vil gøre bassen mindre buldrende.

Det er en gammel skrøne, at en stor gulvhøjtaler også kræver en gigantisk forstærker eller et kæmpestort anlæg. Selvfølgelig yder den bedst, når forstærkeren har kræfter til at styre musikken, men store højtalere spiller faktisk højere end små højtalere på den samme forstærker. På grund af konstruktionen er de nemlig mere effektive, og derfor får du meget mere lyd for pengene.

Gulvhøjtalere er kort sagt for dig, der kan lide virkelig at LYTTE til musikken – og som ikke er bange for at vise venner og familie, at du elsker god lyd. Og nu kan du endda også få seriøse gulvhøjtalere i ”aktive” udgaver, hvor det hele er er bygget ind i selve højtaleren fra start. Så behøver du ikke at tænke på anlæg eller forstærker. Bare tænd for din mobil – så streamer musikken trådløst ud i højtalerne!

Gulvhøjtalere

Små
højtalere
stadig store oplevelser

Kompakthøjtalernes store fordel ligger i navnet. De er kompakte. De fleste af dem trives perfekt på en hylde, et stativ eller et vægbeslag. De kan passes ind i langt de fleste rum, og mange kompakthøjtalere spiller fremragende i forhold til deres størrelse.

Hvis ikke din stue er stor nok til at huse et par gulvhøjtalere, så vil du ofte kunne klare dig strålende med et par gode kompakthøjtalere. De mindre kabinetter giver mindre plads til enhederne, og du kan ikke spille lige så højt og lige så dybt som på et sæt gulvhøjtalere. Men hvis du for eksempel bor i en lejlighed, så er det slet ikke sikkert, at dine over- og underboer deler din grænseløse kærlighed til tung bas.
TIP: Hvis dine kompakthøjtalere ikke spiller bas nok, kan du altid supplere med en subwoofer. Men det kan også være fordi, højtalerne er designet til en placering helt op ad væggen. Jo tættere en højtaler kommer på væggen, jo mere bas spiller den. Prøv at flytte højtaleren ind til væggen, og lyt igen!

Mange spørger, om kompakthøjtalerne nu også ”har watt nok”? Svaret er ja. Du skal ikke bruge en masse watt for at spille god musik, og producenternes tekniske data siger ikke ret meget om, hvad højtaleren kan, eller hvordan den lyder. Watt handler om, hvor meget energi forstærkeren sender ud i højtalerne, men 30 watt målt på én måde kan sagtens lyde højere end 300 watt målt på en anden måde. Der findes ikke rigtig nogen brugbar standard, så brug meget hellere dine ører, og stol på os, når vi siger, at watt i sig selv ikke er afgørende for noget som helst.

Kompakthøjtalere

Subwoofer
systemer
minihøjtalere med bas!

Elsker du fed bas, men hader tanken om at få et par store gulvhøjtalere ind i stuen? Så er subwooferen din bedste ven. Den er født til at klare alle de dybe toner på egen hånd, den fylder ikke meget, den kan placeres næsten overalt, og du kan nøjes med én af slagsen. En subwoofer har sin egen kraftige indbyggede forstærker og en specialbygget basenhed, der kan klare mosten, næsten uanset hvor hårdt det går for sig.

Fordi subwooferen tager sig af alle de dybe toner, kan du nøjes med et par mini-højtalere – ”satellitter” – ved siden af. De skal kun klare mellemlejet og de høje toner, og det behøver de ikke et stort kabinet til. Hele fidusen i sådan et ”sat/sub”-system ligger i, at øret ikke kan retningsbestemme de dybe bastoner. Derfor kan du nøjes med én subwoofer, som du for eksempel kan placere diskret i et hjørne.

Sat/sub-systemet er et elegant kompromis, som kan give dig stor og fyldig stereolyd, samtidig med at du kun behøver at se på et par bittesmå højtalere. Hvis opsætningen bliver gjort rigtigt – og det kan vi fortælle dig meget mere om i HiFi Klubben – kan lyden blive lige så god som i mange systemer med traditionelle gulvhøjtalere.

Sat/sub-systemer er også meget populære til hjemmebio, hvor man næsten altid vil have en subwoofer til at tage sig af den dedikerede baskanal i film-lydsporet. Afhængigt af rummets størrelse og ambitionsniveauet kan du så vælge mere eller mindre kompakte højtalere til de øvrige kanaler.

Subwoofere

Designhøjtalere
når lyden skal se godt ud

Designhøjtalere fås i et utal af størrelser, former, farver og prisklasser, og du kan med garanti finde en højtaler, der både lyder godt og har en udformning, der vil give et spændende visuelt bidrag til din boligindretning. Flot design og lækre materialer er naturligvis ikke gratis, men sådan er det jo overalt, uanset om du køber sko, bil eller hi-fi. Til gengæld får du en højtalerløsning, som du kan nyde i fulde drag, også når musikken er slukket.I dag er højtalere meget andet end kedelige firkantede kasser.

Der findes mange spændende modeller, som passer ind i selv de mest kræsent indrettede stuer. Det allerbedste er, at du ikke behøver at gå på kompromis med den gode lyd for at få en højtaler, der også er pæn at se på.

Designhøjtalere

Trådløse
højtalere
smart til streaming og multirum

Markedet for trådløse højtalere er eksploderet i de senere år. Smartphones, Bluetooth, wi-fi og streamingtjenester på internettet har åbnet et helt univers af nye trådløse muligheder, som kan give dig alverdens musik lige under fingerspidserne, både ude og i hele dit hjem.

Trådløse højtalere fås i utallige størrelser, former, teknologier og kvaliteter, så der er ikke noget at sige til, hvis du føler dig lidt forvirret. Heldigvis er der nogle gode tommelfingerregler, du kan starte med. Du er også altid velkommen til at komme ind i vores butik og lade os hjælpe dig i mål med en god løsning til dit behov.

Det vigtigste er at huske, at uanset om du spiller trådløst eller ej, så kræver god lyd altid, at producenten har designet produktet til at spille god lyd.  Og hvis det skal være rigtig fedt, skal du have en stereoløsning med to højtalere. Ellers får du aldrig det lækre tredimensionelle lydbillede, som skaber den magiske fornemmelse af at ”være der selv”. En del trådløse højtalere kan parres til at spille ægte stereo, men det kræver naturligvis, at du investerer i to styk. 

TIP: Mange aktive højtalere har tilslutning til subwoofer. På den måde kan du få den helt store hi-fi-lyd uden at skulle se på hverken anlæg eller store højtalere!

Når du begiver dig ind i det trådløse højtalerunivers, er det også en god idé at overveje, om det bare er en her-og-nu løsning, eller om du vil holde døren åben for at udbygge til multirum senere. En trådløs højtaler fra SonosDenon eller Bluesound er lige så nem at bruge som andre trådløse højtalere, men den giver dig mange flere muligheder, inklusive muligheden for at udvide med andre trådløse højtalere (og musikstreamere) overalt i dit hjem.

Trådløse Bluetooth-højtalere med batteri er blevet meget populære i de seneste år. Og ja, de er supersmarte, når du skal have musik med på ferien eller en weekend i sommerhus. Du finder også et stort udvalg af disse transportable højtalere i HiFi Klubben. Men som primær højtaler derhjemme dur de ikke – dertil er de simpelthen for små!

Mange producenter lover dig superlyd og kælderdyb bas fra små trådløse alt-i-ét højtalere. Ved hjælp af digitale fiksfakserier (DSP) kan man ganske rigtigt få disse små tekniske vidundere til at spille imponerende i forhold til størrelsen, men det er en manipuleret lyd – ikke den ægte vare. Vi garanterer dig for, at du kan høre forskellen. Til baggrundsmusik og til mindre rum kan disse trådløse højtalere til gengæld være en udmærket og letbetjent løsning.

Trådløse
højtalere

Aktive
højtalere
spil helt uden anlæg

At en højtaler er aktiv, betyder ganske simpelt, at den har sin egen indbyggede forstærker, så du ikke behøver et separat anlæg for at spille musik. Du kan uden videre slutte højtaleren direkte til din PC, din smartphone eller måske dit TV. Dét er virkelig plug’n’play, så det batter. Og hvis du vælger en kvalitetsløsning, kan du få ægte stereolyd af meget høj klasse.

TIP: Hvis du skal bruge dine aktive højtalere til PC, får du den bedste lydkvalitet ved at overføre lyden digitalt, typisk via USB.

Et traditionelt aktivt stereo-højtalersæt består af én aktiv højtaler med al elektronikken indbygget plus en tilsvarende almindelig (passiv) højtaler, som forbindes til den aktive med et kabel. Du tilslutter din musikkilde – for eksempel din PC – til den aktive højtaler, og så er du kørende i fuld stereo. Mange modeller kan suppleres med en aktiv subwoofer, som du kan stille under skrivebordet. En virkelig fed løsning til gaming.

Et sæt aktive stereohøjtalere kan være et oplagt alternativ for dig, som overvejer at nøjes med en trådløs alt-i-ét-højtaler, fordi du ikke har lyst til at have et helt anlæg stående. Mange modeller har endda indbygget Bluetooth, så du både kan slippe for anlægget, få den helt rigtige stereolyd og bekvemt streame trådløs musik direkte fra din smartphone eller tablet. Du kan også få aktive gulvmodeller, som giver dig alt det bedste fra det traditionelle full-size-stereoanlæg, bare uden anlægget!

Aktive
højtalere

Indbygningshøjtalere
gem lyden
i væg og loft

Skal den gode lyd være så diskret som overhovedet muligt? Så byg den ind i væggen og loftet! Med en indbygningsløsning kommer både højtalere og kabler (måske endda hele anlægget) helt ud af syne, og du kan indrette dig frit i dit hjem. Du skal bare koncentrere dig om at nyde dine musikalske favoritter, mens de i strålende kvalitet strømmer ud igennem de næsten usynlige frontgriller på væggen.

Både DALI og B&W laver ambitiøse hi-fi-indbygningshøjtalere, hvor en stor del af teknologien er hentet fra deres traditionelle gulvmodeller. Det garanterer en lydkvalitet, som sagtens kan leve op til deres synlige brødre. HiFi Klubben har også et suverænt udvalg af mindre og billigere alternativer, både til væg og loft. Lofthøjtalere kan være en genial løsning til for eksempel køkken, alrum og badeværelse, hvor det kan være næsten umuligt at finde plads til traditionelle anlæg og højtalere.

HiFi Klubben kan hjælpe dig med en optimal indbygningsløsning, uanset om det er et køkken, et hus eller en restaurant, du vil fylde med musik. Kom ind i butikken, eller tjek ”Smart Home” på vores hjemmeside. Vi kan også hjælpe med projektering af større løsninger.

Indbygningshøjtalere