Gå til indhold

Sådan får du det
perfekte
TV-billede

Se her, hvordan du lynhurtigt får et meget bedre TV-billede - helt gratis. Mange kreative sjæle i vores branche tager desværre flere hundrede kroner for at lave nogle indstillinger, som sandsynligvis ikke engang er bedre, end det du nemt kan gøre selv på få sekunder.

En lille, venlig lussing til branchen

I HiFi Klubben vil vi gerne starte med at uddele en lille lussing til den del af branchen, der ikke kan finde ud af at rådgive kunderne på en ordentlig måde. Vi oplever desværre gang på gang kunder, der har fået elendig rådgivning fordi sælgeren kun tænkte på at tjene flest muligt penge på produktet. Det kan f.eks. være, at man som kunde får at vide, at et markedsført TV ”ikke er godt til at vise skisport”, at det ”hakker i billedet når du ser film” eller at det ”slet ikke har Hz nok til at vise fodbold”. Sikke en gang ævl!

Selvfølgelig er der forskel på billedkvaliteten, men du skal virkelig være varsom, hvis sælgerne prøver at bilde dig den slags ind, når du køber dit TV. Langt de fleste nye TV kan nemlig indstilles til at minimere den slags problemer ganske gratis. Herunder kommer et par tips til at få alle skærme til at vise et bedre billede.

Vores
udvalgte TV

Din nye fladskærm er forkert indstillet

Uanset om du køber en god eller dårlig skærm, så er den næsten altid forkert indstillet, når du pakker den ud af kassen.

Men hvorfor overhovedet ændre indstillingerne? Det er der en god grund til: Fabriksindstillingen på dit TV er nemlig skabt til at imponere dig i butikken – ikke til at give et korrekt billede hjemme i din stue. Det TV, som ”råber højest” på TV-væggen, tiltrækker sig mest opmærksomhed og har større chance for at blive solgt end modellen ved siden af. Derfor har producenterne som regel skruet helt op for kontrasten, skarpheden og den blå farve, som får billedet til at virke ekstra hvidt og brillant.

På nogle TV hedder indstillingen ”dynamic mode” eller ”demo mode”, og du er ikke i tvivl når,  du kigger efter det i butikken. Billedet ser nemlig helt unaturligt ud, ligesom hvis du anvender et ’filter’ fra Instagram... Og hvis du ikke får det indstillet bedre, bliver du hurtigt træt i øjnene og går samtidig glip af alle de lækre detaljer, som film- og TV-selskaberne har brugt millioner af kroner på at finpudse.

Så nemt kommer du i mål

Heldigvis er det ikke svært at gøre dit TV-billede meget bedre. Det kræver kun, at du selv foretager et par simple grundindstillinger via TV’ets standardmenuer og din fjernbetjening. Og nej, du behøver ikke være ekspert, det kræver bare 5 minutter af din tid. Bagefter kan du læne dig tilbage og nyde et langt mere naturligt og afslappende TV-billede.

Film Mode – den magiske genvej til et lækkert TV-billede

På dit TV er der en stribe grundindstillinger, som du selv kan arbejde med. Det er for eksempel kontrast, lysstyrke (brightness), farve, skarphed og forskellige digitale filtre, som kan slås til og fra (f.eks. støjreduktion).

Der er masser af håndtag at dreje på, og for den almindelige bruger kan det hurtigt virke ret uoverskueligt. Heldigvis har producenten af dit TV sørget for, at du kan komme næsten i mål blot ved at klikke på ét punkt i menuen: Film Mode (også kaldet Movie Mode, Cinema Mode eller lignende).

Med Film Mode kommer dit TV i ét hug over i et sæt indstillinger, der ligger meget tæt på de værdier, film- og TV-branchen har defineret som ”korrekte”. I modsætning til f.eks. musikbranchen arbejder man nemlig inden for billedproduktion med helt fastlagte standarder, som gælder både professionelle og hjemmebrugere. Film Mode er kort sagt TV-producentens bud på at ramme disse standarder bedst muligt, uden at du skal ind at måle på dit TV med dyrt professionelt udstyr.Samtidig anbefaler vi at slå de forskellige digitale ”billedfordrings-freatures” fra. Disse features er i virkeligheden noget software i TV’et, som prøver at gætte sig til hvordan dit billede kunne blive endnu bedre. Eksempelvis findes ”digital støjreduktion” på mange modeller. De fleste af disse features giver kun bedre billede i bestemte situationer, som virker godt ved første øjekast i butikken. ”Digital støjreduktion” er lavet til at optimere billedet, hvis du ser gamle VHS- eller film-optagelser, men giver ingen mening på stort set alt andet, som optages i meget højere kvalitet. Så slå det hellere fra, og få et mere naturligt billede.

Bemærk at ”film mode” eller ”film indstilling” godt kan virke helt forkert lige når du slår det til. Øjenene skal lige vænne sig til at farverne er helt anderledes, og har du først vænnet dig til fabriksindstillingen, så vil det se underligt ud de første 5 minutter. Men prøv at give det en chance, og så kan du selv skifte tilbage dagen efter, og se hvad du foretrækker!

På enkelte nye Samsung TV i den høje ende af prisskalaen, finder du endda Filmmaker Mode. Her er der gjort endnu mere ud af, at indstillingerne er helt korrekte! Vælger du denne indstilling, så behøver du ikke gøre mere – tillykke med din nye kalibrering, der kun tog 15 sekunder!

Kalibrering – hvis det skal være helt perfekt

At kalibrere et TV betyder egentlig bare, at man udmåler og justerer en række billedindstillinger for at komme så tæt på den perfekte billedkvalitet som overhovedet muligt. Ingen skærme er fuldstændig ens fra fabrikken, og derfor er du nødt til at lave disse indstillinger individuelt for hver enkelt skærm, hvis du vil have et 100 procent optimalt resultat.

Bemærk! Hvis du vælger at betale for en kalibrering, så vær sikker på at det netop er den skærm du køber, som der er målt på. Vi har i HiFi Klubben opdaget, at nogle ”kreative sjæle” fra vores store konkurrenter ofte bare måler værdierne ud på en enkelt skærm, og så sender et ark rundt imellem varehusene til indtastning for alle andre der skal ”kalibrere” den pågældende model. Men den går altså ikke! Man kan IKKE bruge de samme værdier på andre skærme af samme model, da alle skærme er forskellige. Desuden skal en rigtig kalibrering foretages i netop det rum, hvor skærmen skal bruges, da lysindfaldet i din stue kan have en stor indvirkning på kalibreringen. Hvis kalibreringen ikke foretages hjemme hos dig og på netop den skærm du har købt, så er det ikke andet end et snedigt trick, for at få dig til at betale ekstra for din nye skærm. Det synes vi ærligt talt ikke er i orden! Det ville svare til at en synsprøve kunne genbruges til forskellige mennesker... Ville du betale for det?

Ægte kalibrering kræver specialiseret måleværktøj, adgang til avancerede indstillinger og uddannelse i at tolke måleresultaterne, så du kan lave de nødvendige justeringer og kompromisser – på netop dit TV og i netop din egen stue! Det bør ikke laves i butikken.

Alt dette skal udføres af en professionel TV-tekniker, og det er langtfra gratis og kan tage lang tid. Til gengæld får du det sidste afgørende pift til billedoplevelsen, og det kan sagtens være pengene værd for den kræsne entusiast. Det samme er tilfældet, hvis du er den lykkelige ejer af en god projektor-hjemmebiograf.

Glæd dig gratis – eller gå hele vejen

Så... opsummeret: Hvis du er almindelig bruger, anbefaler vi dig at sætte dit TV i Film Mode (eller tilsvarende),  og gerne slå alle de smarte ”billedforbedrings-features” fra. Klarer du disse par justeringer, så kan du glæde dig over, at du kom 95 procent i mål på fem minutter, og uden at det kostede noget som helst.  

Hvis du forlanger det perfekte af dit TV eller din projektor, anbefaler vi dig at kontakte en professionel TV-tekniker og få foretaget en ægte kalibrering hjemme hos dig selv. Så kan du glæde dig over, at dit billede er så godt, som det overhovedet kan blive. Og det er faktisk en ret dejlig viden at have, når din yndlingsfilm ruller over skærmen!

Neo QLED