Gå til indhold

Sådan får du det
perfekte TV-billede

Din nye fladskærm er næsten altid helt forkert indstillet, når du pakker den ud af kassen. Se her, hvordan du lynhurtigt får et meget bedre TV-billede – helt gratis!

Fabriksindstillingen på dit TV er skabt til at imponere dig i butikken – ikke til at give et korrekt billede hjemme i din stue. Det TV, som ”råber højest” på TV-væggen, tiltrækker sig mest opmærksomhed og har større chance for at blive solgt end modellen ved siden af. Derfor har producenterne som regel skruet helt op for kontrasten, skarpheden og den blå farve, som får billedet til at virke ekstra hvidt og brillant.

Hvis du ikke selv foretager dig noget, bliver du hurtigt træt i øjnene og går samtidig glip af alle de lækre detaljer, som film- og TV-selskaberne har brugt millioner af kroner på at finpudse. Og jo dyrere og bedre TV, desto mere snyder du dig selv for.

Så nemt kommer du i mål

Heldigvis er det ikke svært at gøre dit TV-billede meget bedre. Det kræver kun, at du selv foretager et par simple grundindstillinger via TV’ets standardmenuer og din fjernbetjening. Bagefter kan du læne dig tilbage og nyde et langt mere naturligt og afslappende TV-billede.

Film Mode – den magiske genvej til et lækkert TV-billede

På dit TV er der en stribe grundindstillinger, som du selv kan arbejde med. Det er for eksempel kontrast, lysstyrke (brightness), farve, skarphed og forskellige digitale filtre, som kan slås til og fra (f.eks. støjreduktion).

Der er masser af håndtag at dreje på, og for den almindelige bruger kan det hurtigt virke ret uoverskueligt. Heldigvis har producenten af dit TV sørget for, at du kan komme næsten i mål blot ved at klikke på ét punkt i menuen: Film Mode (også kaldet Movie Mode eller lignende).

Med Film Mode kommer dit TV i ét hug over i et sæt indstillinger, der ligger meget tæt på de værdier, film- og TV-branchen har defineret som ”korrekte”. I modsætning til f.eks. musikbranchen arbejder man nemlig inden for billedproduktion med helt fastlagte standarder, som gælder både professionelle og hjemmebrugere. Film Mode er kort sagt TV-producentens bud på at ramme disse standarder bedst muligt, uden at du skal ind at måle på dit TV med dyrt professionelt udstyr.

Kalibrering – hvis det skal være helt perfekt

At kalibrere et TV betyder egentlig bare, at man udmåler og justerer en række billedindstillinger for at komme så tæt på den perfekte billedkvalitet som overhovedet muligt. Ingen skærme er fuldstændig ens fra fabrikken, og derfor er du nødt til at lave disse indstillinger individuelt for hver enkelt skærm, hvis du vil have et 100 procent optimalt resultat.

Ægte kalibrering kræver specialiseret måleværktøj, adgang til avancerede indstillinger og uddannelse i at tolke måleresultaterne, så du kan lave de nødvendige justeringer og kompromisser – på netop dit TV og i netop din stue!

Alt dette skal udføres af en professionel TV-tekniker, og det er langtfra gratis. Til gengæld får du det sidste afgørende pift til billedoplevelsen, og det kan sagtens være pengene værd for den kræsne entusiast. Det samme er tilfældet, hvis du er den lykkelige ejer af en god projektor-hjemmebiograf.

Glæd dig gratis – eller gå hele vejen

Hvis du er almindelig bruger, anbefaler vi dig derfor at sætte dit TV i Film Mode (eller tilsvarende) og så glæde dig over, at du kom 95 procent i mål på fem minutter, og uden at det kostede dig en krone.  

Hvis du forlanger det perfekte af dit TV eller din projektor, anbefaler vi dig at kontakte en professionel TV-tekniker og få foretaget en ægte kalibrering hjemme hos dig selv. Så kan du glæde dig over, at dit billede er så godt, som det overhovedet kan blive. Og det er faktisk en ret dejlig viden at have, når din yndlingsfilm ruller over skærmen!