Mol – en glad toneart i Bulgarien
Resultaterne af den finske undersøgelse viser, at de limbiske områder i hjernen, som er kendt for at være forbundet med følelser, er meget involverede i behandlingen af rytme og toner. Vores sindstilstand er derfor dikteret af, hvilken musik, vi hører:
”Det er selvfølgelig ikke nogen overraskelse, at man kan komme i et specielt humør af at høre en bestemt sang,” siger Peter Vuust, men uddyber, at forskningen har givet helt nye indfaldsvinkler på, hvad det er, der faktisk sker i hjernen, og hvorfor vi påvirkes, som vi gør.
Han fortæller, at vores opfattelse og følelsesmæssige påvirkning af musik sker i samspillet mellem tre forskellige faktorer. Først er der den universelle faktor, som henholdsvis påvirker det sympatiske og parasympatiske nervesystem. Det vil sige, at vi for eksempel stresspåvirkes afhængigt af, om musikken er hurtig eller langsom eller lav eller høj. Det gør sig gældende for alle mennesker.
Dernæst er der den kulturelle faktor, som er påvirket af, hvilket kulturelt samfund man er vokset op i, og hvilke rammer, der har defineret musikken. For eksempel bliver vi i Danmark hensat i melankoli, når musikken bliver spillet i mol, hvorimod mol er en glad toneart i Bulgarien.
Endelig er der den individuelle faktor, der opstår igennem de personlige oplevelser med musik. Hvis man eksempelvis første gang kyssede til en Beatles-sang eller voksede op med Bob Dylan i højtalerne. De personlige forhold til udvalgte sange eller musikstykker sidder dybt i hjernen og kan udløse stærke følelser.