Gå til indhold

Hvilke
højtalere
skal jeg vælge til surround?

Der findes mange forskellige højtalersystemer, som giver dig fantastiske biografoplevelser derhjemme. Men hvad er det særligt vigtigt at huske på når du skal vælge højtalere, der passer til lige netop dit behov?

Størrelsen på
rummet

Det er vigtigt, at du i dine overvejelser medtager størrelsen på det rum, dit system skal spille i. Størrelsen på rummet er nemlig afgørende for hvilket system du skal vælge. Små systemer har det simpelthen rigtigt svært i store rum. Lyden bliver sjældent tilfredsstillende høj, og bassen bliver hurtigt en kende flad. Derfor er større højtalere ofte en langt bedre løsning til større rum.

Hvilken
receiver
har du?

En anden vigtig ting at huske, er matchet mellem receivere og højtalere – noget man jo også kender fra stereoverdenen. Visse højtalere passer sammen med visse receivere og omvendt. Besøg din lokale HiFi Klubben, der har de helt styr på hvilke forskellige kombinationer af højtalersystemer og receivere, der fungerer sammen.

Vælg højtalere fra
samme serie

En god tommelfingerregel når man skal vælge højtalere til sin hjemmebiograf er, at vælge højtalere fra samme mærke – hvis det er muligt – samme serie. Det skyldes, at forskellige højtalere selvfølgelig har forskellig klang. Hvis man derfor sammensætter et gadekryds af et system, med højtalere fra flere forskellige mærker, vil der være hørbar forskel på hvordan systemet lyder fra forskellige vinkler, hvilket vil give dig betydeligt ringere surroundoplevelser.

Forskellige højtalere til
forskellige
opgaver

Et normalt 5.1-surroundsystem består af nogle forskellige slags højtalere, der hver har deres designerede opgave. Et 5.1-system består af to fronthøjtalere, en centerhøjtaler, en subwoofer og to baghøjtalere.

Fronthøjtalerne er de vigtigste højtalere i hele dit surroundsystem – især hvis systemet også skal bruges til at spille musik i almindelig stereo. Det er fronthøjtalerne der kræver mest effekt, da står for hovedparten af lydbilledet. Det er også dem, der, sammen med subwooferen, kommer til at stå for at spille din stereo-musik. Det kan derfor godt betale sig at flotte sig lidt ekstra på lige præcis dette område.

Fronthøjtalere

Centerhøjtaleren er sammen med fronthøjtalerne de vigtigste højtalere i dit system. Centerhøjttalerens opgave i et surroundsystem er primært at gengive dialog/tale. Den er derfor en helt essentiel del af en god hjemmebio.

Centerhøjtalere

Subwooferen er højtaleren, der sørger for at det lyder helt rigtigt, når en helikopter eksploderer i filmen. En subwoofer leverer altså de helt dybe toner. Da det menneskelige øre ikke kan retningsbestemme disse toner, er det typisk knapt så kritisk hvor i rummet man placerer subwooferen. Læg derfor dine designmæssige forbehold til side, når du skal investere i lige præcis denne højtaler.

Subwoofere

Baghøjtalerne er ofte de mindste højtalere i et surroundsystem. Det skyldes, at baghøjtalernes primære opgave er at skabe surroundeffekten, altså at man kan høre når skurken er ved at snige sig ind på helten bagfra. Her kan du typisk nøjes med nogle af de mindre højtalere i serien. Det kan være en god ide at kigge efter baghøjtalere, der kan monteres på væggen, da det ofte er en god ide at hæve dem lidt.

Baghøjtalere

Vil du mere end et 5.1-system som beskrevet herover, er der heldigvis masser af muligheder. Der kan tilføjes flere højtalere, så man opnår lyd i endnu flere kanaler end 5+1. Der kan udvides med sidehøjtalere, lofthøjtalere (Atmos), flere subwoofere etc. Det er næste kun fantasien der sætter grænser – husk dog, at din surroundreceiver skal være klar til det antal kanaler du ønsker i dit system.

Kom ind og få en
demo

HiFi Klubben står altid parat med et surroundsystem du kan komme ned og høre. Så hvis du endnu sidder med en forvirret tanke, så kom ned og krydsforhør en af de mange medarbejdere, så er du ekspert når du går derfra.
Find butik her