De billigste indbygningshøjtalere, som du af og til hører i baggrunden i supermarkedet, er typisk ”fuldtone-enheder” uden kabinet bagved. Det betyder i praksis at én højtalerenhed varetager både bas/mellemtone og diskant. En løsning, der i mange situationer gør det vanskeligt at lave rigtig hi-fi lyd, og som heller ikke kan spille ret højt.
Udover at bas/mellemtone og diskant er bygget sammen, så ligner en indbygningshøjtaler til forveksling en normal højtalerenhed, sådan som den ser ud, hvis du piller den ud af et højtalerkabinet. Der er dog et par forskelle mere.
Indbygningshøjtalerens chassis er specielt konstrueret til netop indbygning, og der sidder ofte påmonteret en ramme, som dels er med til at fastholde højtaleren under monteringen og samtidig indeholder et delefilter, der deler tonerne op til henholdsvis bas/mellemtone- og diskant-enhederne. Dette er også med til at gøre indbygningshøjtaleren meget enkel at tilslutte, for det betyder i praksis, at den bare skal tilsluttes med plus og minus til forstærkeren, helt på samme måde som en traditionel højtaler.
At bygge lyden ind i væg eller loft er altså ikke magi. Der skal laves et hul i den rigtige størrelse, højtaleren skal monteres, og kablet skal føres fra højtaleren og hen til forstærkeren (som kan gemmes i et teknikområde, hvis du vil). BINGO – så spiller det. Der er selvfølgelig nogle faldgruber, men der er heldigvis også masser af tips og tricks til forbedring. Alle kan finde ud af det, evt. med lidt hjælp fra HiFi Klubben eller en montør, der har prøvet det før.