Gå til indhold

Vi elsker
stereo-
typer

Hvorfor er to bedre end en? HiFi Klubbens direktør forklarer

Du går glip af en masse med blot én højtaler, fordi det simpelthen kræver to højtalere at gengive lyd 3-dimensionelt i et rum. Mennesket er i stand til både at afstands- og retningsbestemme lyd meget præcist, netop fordi vi har to ører og en kompliceret hjerne. Det gør os i stand til placere lyden 3-dimensionelt, så vi selv med lukkede øjne har en klar fornemmelse for afstanden til lyden, og hvilken retning den kommer fra. Uanset om det er foran eller bagved os. Hvis man skal gengive en naturtro lyd, som er optaget med flere mikrofoner for at få det 3-dimensionelle lydbillede, så kræver det (mindst) to højtalere.

Det er ikke nok bare at sætte en ekstra mono-højtaler op et tilfældigt sted i rummet. I stereo spiller de to højtalere nemlig hver deres signal, og 3D-magien og realismen opstår først, når vi sidder det rigtige sted midt i lyden, og vores hjerne ”afkoder” de to signaler. Det er derfor, vi i HiFi Klubben stadig elsker det gode gamle stereoanlæg med to højtalere. Det er nemlig verdensmester i lige præcis dét kunststykke!

Infoboks

  • Stereofoni, eller blot stereo er en lydgengivelse, der har to eller flere individuelle lydkanaler, som afspilles samtidig gennem separate højtalere. I almen brug af ordet "stereo" menes som regel "to højtalere" (selvom det kan være flere). Tidligere blev lydbilledet ofte delt i to dele (stemme i den ene højtaler og instrumenter i den anden), men i dag indebærer brugen af stereo, at lydbilledet generelt tilføres en 3-dimensionel dybde samt muligheden for at retningsbestemme, hvor de enkelte instrumenter og lyde kommer fra.

Hele verden til forskel

Med introduktionen af stereolyd på musikindspilninger i 1950’erne og 1960’erne begyndte man for alvor at eksperimentere med stereo. Den ældre generation vil kunne huske hvordan Beatles-pladerne er lavet i både mono- og stereo-udgaver. Og de tidlige stereo-udgivelser lød lidt ”sjovt” med stemme i den ene højtaler og guitar i den anden. Men det blev hurtigt meget mere raffineret, og siden 1970’erne har det været en selvfølge, at man gerne vil høre musikken ”3-dimensionelt”, sådan som den lyder i virkeligheden.

Det er klart, at stereo er fuldstændig ligegyldigt, hvis du står i en festival-camp på Roskilde med din SOUNDBOKS og netop har indtaget alkohol eller kærlighed i store mængder. Men når du kommer hjem i din lejlighed eller dit hus, så prøv lige at høre forskellen, når du går fra én til to højtalere. Der er ganske enkelt hele verden til forskel. Så kan man nøjes med én højtaler? Ikke hvis du spørger os!

Mange hilsner fra
personalet i HiFi Klubben

Hent den nye
lyd-avis
i butikken

Hvad er de nyeste og fedeste hi-fi-produkter? Hvordan får jeg mest ud af mine eksisterende højtalere? I den nye avis sætter vi et skærpet fokus på stereolyd, og du kan blive klogere på alt fra pladespilleropsætning til "kan man høre forskel på et højtalerkabel?". I avisen finder du også verdens, måske, bedste højtaler. Bedøm selv.

Kom ned og hent den før din nabo!
Find nærmeste butik