Gå til indhold

Den meste diskrete løsning

Byg
i loft

Med højttalerne bygget ind i loftet får du den mest diskrete løsning, som du næsten kan forestille dig. Højttalerne sidder helt uden for dit normale synsfelt, og hvis der ikke lige bliver spillet på dem, vil hverken du eller dine gæster overhovedet skænke dem en tanke. Her får du virkelig usynlig lyd for alle pengene, og du kan koncentrere dig 100 procent om din boligindretning uden at skulle tage yderligere hensyn til højttalerplacering.

Lofthøjttalere er især velegnede til baggrundsmusik i både små og store rum, men du kan også med fordel bruge dem som side- og baghøjttalere i din hjemmebiograf. Som hovedregel er lofthøjttalere nemlig beregnet til de steder, hvor du ikke har brug for et superpræcist hi-fi-lydbillede, og netop i hjemmebiografen kan den diffuse lydspredning være et stort plus.

Der findes dog enkelte undtagelser fra denne regel, f.eks. CCM7-serien fra B&W. Her er der brugt enheder af meget høj kvalitet, og disse er vinklet til at pege fremad i retning af din lytteposition. CCM7-serien er et meget interessant alternativ, hvis du ønsker et højkvalitets stereosystem eller frontsystem i din hjemmebiograf, men ikke har mulighed for at bygge højttalerne ind i væggen på grund af glasarealer, beton eller andre forhindringer.

Lofthøjttalere til alle behov

I Hi-Fi Klubben kan du vælge mellem en lang række lofthøjttalere til mange forskellige behov. I den ene ende af skalaen finder du kompakte og enkle modeller, som passer til entreen, badeværelset og lignende steder, hvor du ikke stiller de helt store krav til lyden. Nogle modeller har endda to indbyggede enheder, så du kan få stereolyd fra én enkelt højttaler diskret monteret i loftet. Denne løsning er også fin til meget aflange rum, hvor det ellers kan være svært at opnå en jævn spredning af lyden.

I takt med at du bevæger dig op igennem rækkerne, får du højere lydkvalitet og/eller mulighed for højere lydtryk. Alle tiders til f.eks. et stort køkken/alrum – og du behøver ikke at skulle se på hverken anlæg, højttalere eller subwoofer til daglig. Med nogle modeller kan du vælge mellem rund og firkantet ramme, så højttaleren kommer til at matche din indretning optimalt.

Lofthøjttalere kan dække mange behov, men til kritisk lytning er en vægløsning mere optimal. Her kan du til gengæld opnå en lydkvalitet, der kan hamle op med meget dyre traditionelle løsninger.

Kontakt Hi-Fi Klubben Solutions

1. Mål omhyggeligt ud, hvor højttaleren skal sidde og tegn udskæringshullet op (en skabelon til formålet følger normalt med højttaleren). Husk at tjekke alle mål en ekstra gang, inden du begynder at skære.

2. Skær hullet ud med en stiksav eller lignende. Inden du gør dette, skal du selvfølgelig være helt sikker på, at du ikke ødelægger elkabler, spær m.m. på den anden side. Brudt dampspærre skal genetableres.

3. Montér de højttalerkabler, du i forvejen har trukket hen over loftet (husk at matche plus/minus på forstærker og højttaler). Herefter kan du fastgøre højttaleren i loftet ved hjælp af de specielle beslag, der svinger ud til siden ("dog-leg" eller lignende løsninger).

4. Skru omhyggeligt højttaleren fast med en håndskruetrækker og montér evt. ramme og frontgitter. Herefter er din nye lofthøjttaler klar til brug. 

Skær med omtanke

Inden du begynder at skære huller i loft eller væg, skal du være helt sikker på, at du ikke ødelægger noget (elkabler, spær m.m.). Hvis du ikke kan få overblik over væggens/loftets bagside på forhånd, bør du altid spørge en specialist til råds for at undgå uheld. Brudt dampspærre skal genetableres

Højttaleren skal monteres lufttæt

Det er vigtigt, at lyden fra højttalerens bagside ikke kan trænge igennem til forsiden, da dette især vil ødelægge basgengivelsen. Derfor skal din højttaler altid monteres lufttæt. På en glat væg/loftplade ordner dette sig selv, men på utætte eller ujævne overflader (trælister, Danoline-gipsplader m.m.) skal du tætne på bagsiden eller vælge en højttaler med integreret backbox.

Mange backboxe er væsentlig større end udskæringshullet, så de kræver helt fri adgang til bagsiden. Ved eftermontering er du derfor ofte nødt til at vælge en højttaler, som er født med backbox. Her kan du vælge mellem en række modeller både fra DALI og B&W.