Gå til indhold

Hvordan
bruger
jeg pladespilleren?

Pladespilleren har sin helt egen plads, både i dagens musikunivers og i dit anlæg. Den stiller nogle specielle krav, men heldigvis er det nemt at få den til at spille godt, hvis du gør det rigtigt.

Pladespilleren har nogle magiske kvaliteter, som du ikke får, når du streamer musik fra din telefon. Vinyl er en autentisk hands-on oplevelse, og det er lækkert at se finmekanikken arbejde, når musikken spiller. Her får du nogle tips til, hvordan du hurtigt får din nye pladespiller op i omdrejninger, så du kan koncentrere dig om det vigtigste, nemlig at nyde musikken.

Så billigt 
kan du komme i gang

En køreklar pladespiller og et par kompakte aktive højtalere – så er du klar til at spille vinyl i flot hi-fi-stereo. Bluetooth og smart TV-lyd følger med oven i hatten. Jesper viser dig, hvor nemt det er.

Udpakning og
montering
– omhu betaler sig

Når du køber en pladespiller i HiFi Klubben, kommer den som regel med en matchende pickup monteret fra fabrikken. Det er en god ting, for så er det svære allerede klaret for dig. Tilbage er blot at montere de ting på pladespilleren, som er pakket separat i kassen af hensyn til transporten, samt at lave et par enkle indstillinger:

  1. Montér pladetallerkenen på centertappen og træk drivremmen ud på drevet.
  2. Sæt kontravægten fast på tonearmen.
  3. Indstil nåletryk og antiskating.
  4. Tilslut pladespilleren.

Det lyder måske kompliceret, hvis du ikke har prøvet det før, men i praksis er det ganske enkelt og kan klares på få minutter. Der medfølger altid en vejledning sammen med pladespilleren, og ellers hjælper vi dig selvfølgelig gerne i butikken. Så langt, så godt.

Pladespillere 
til ethvert behov

Når pladespilleren er korrekt samlet og indstillet, skal den selvfølgelig også stå et sted. Her er det vigtigt, at du stiller den stabilt, vibrationsfrit og i vater, så mekanikken kan køre optimalt. Det allerbedste er en hylde skruet op på en bærende væg, men et solidt hi-fi-møbel eller en reol kan også gøre det. Vibrationer er fjende nummer ét, så sæt aldrig pladespilleren lige op af dine højtalere – så bliver lyden helt sikkert til en gang mudder, når du skruer op.

Hvis du vil have den fulde fornøjelse fra din pladespiller, skal du både huske at behandle den nænsomt og passe godt på dine dyrebare plader. Hvis lyden pludselig forvrænger, selvom alt er korrekt indstillet, trænger pickup-nålen sikkert til at blive renset. Hvis nålen hopper i rillen, når du går forbi anlægget, skulle du nok overveje at hænge pladespilleren op på væggen. Og hvis din yndlings-LP er blevet pilskæv fra den ene dag til den anden, skal du nok ikke efterlade den i solen næste gang. Sådan er vinyl bare, og det er en del af oplevelsen.

Vedligeholdelse og 
tilbehør

Tilslutning
hvor sidder din RIAA-forstærker?

Den mest forvirrende detalje omkring pladespillere er nok RIAA-forstærkeren, som er nødvendig for at kunne lytte til vinyl. Du bruger kun en RIAA i forbindelse med pladespillere, og dens opgave er kort fortalt at forstærke det ekstremt svage signal fra pickuppen op til samme niveau som andre musikkilder som f.eks. CD-afspiller eller musikstreamer.

Uden en RIAA-forstærker bliver lyden fra pladespilleren så svag, at du næsten ikke kan høre den. Derfor kan du ikke bare sætte en hvilken som helst pladespiller til et hvilket som helst anlæg. Der skal være en RIAA et sted i kæden, men den kan til gengæld sidde tre forskellige steder:

  • Indbygget i pladespilleren
  • Indbygget i anlægget (dedikeret phono-indgang)
  • Separat boks mellem pladespiller og anlæg

RIAA
i pladespilleren

Hvis din pladespiller har indbygget RIAA-forstærker, har du næsten frit slag. Så behøver du ikke en dedikeret pladespillerindgang, og du kan tilslutte et hvilket som helst anlæg eller aktive højtalere, bare der er en indgang til ekstern musikkilde. Den hedder typisk AUX, men kan også hedde CD eller andet.

Pladespillere
med RIAA

RIAA
i anlæg eller forstærker

Med RIAA-forstærker indbygget i anlægget kan du tilslutte enhver pladespiller via Phono-indgangen. Har din pladespiller også indbygget RIAA, skal du slå den fra. Kan du ikke det, må du bruge en af de almindelige lydindgange på anlægget (AUX). Du kan ikke have to RIAA’er i samme kæde.

Anlæg og forstærkere med
RIAA

Separat
RIAA-forstærker

Hvis hverken pladespiller eller anlæg har indbygget RIAA, skal du have den separat i form af en lille boks. Separate RIAA-forstærkere fås fra ganske små penge og op til den vildeste high-end. Derfor bruges de både som nødvendighed og som en lækker opgradering. Hvis du har en audiofil Moving Coil pickup, får du også tit brug for en separat RIAA-forstærker.

OBS: De fleste indbyggede RIAA’er (og en del separate) kan kun håndtere almindelige Moving Magnet pickupper (MM). Vær opmærksom på dette, hvis du har en Moving Coil pickup (MC) eller vil have mulighed for at opgradere til MC senere.

RIAA 
forstærkere