Gå til indhold
Et trygt og behageligt rum med smukke farver og god lyd hjælper mennesker med kroniske smerter til et bedre liv. Musik og naturlyde har en helende virkning, som kan bruges direkte i behandlingen.

Tonerne af vandfald, fuglesang og bølgelyde indhyller rummet, og det er ikke til at identificere, hvor lydene egentlig kommer fra. Her er ingen synlige højttalere eller lydanlæg, og det giver en følelse af faktisk at befinde sig i naturen langt fra bystøj og anden støjforurening på en rolig sommerdag. Den gode stemning giver en behagelig følelse af både ydre og indre ro, og det er svært at forestille sig, at vi faktisk befinder os på et sygehus.

Lyd i behandlingen

På Tværfagligt Smertecenters behandlingsklinik på Aalborg Sygehus bruger terapeuterne musikken i rummet til at fremkalde forskellige stemninger. Der er både fokus på lys, farver, kunst, lyd og materialer i rummet. Målet er, at behandlingsrummet skal føles trygt og rart, der skal være forskellige hvilemuligheder, og man skal kunne se og høre hinanden.

Smertecenterets behandling hjælper mennesker, der har kroniske smerter i ryggen, maven, hovedet eller andre steder. Mennesker, som det almindelige behandlingssystem har opgivet, og som har udsigt til at leve resten af livet med konstante smerter. En situation, som ofte går meget hårdt ud over både familie- og arbejdsliv. Almindelige mennesker kan dårligt forstille sig, hvad det vil sige at have konstant ondt og ikke have nogen udsigt til bedring.

Akustikken og lyden i behandlingsrummet spiller en stor rolle, fortæller sygeplejerske og psykoterapeut Mariane, der arbejder med behandlingen af smertepatienterne:

”Det er halvandet år siden, vi fik indrettet det her rum til gruppeterapi. Og det gør en stor forskel at have et tiptop lydsystem i forhold til den gamle ghettoblaster, vi brugte tidligere,” siger hun og uddyber:

”Vi bruger for eksempel musik eller en behagelig lydkulisse i forbindelse med vores mindfullness-behandlinger. De her patienter er så hårdt ramt af smerter, der hele tiden forstyrrer og bliver en konstant støj i hverdagen. Det kan musik og behagelige lyde i en god akustik være med til at lindre.”

Det handler om balance

Den indbyggede lydinstallation er sponsoreret af Hi-Fi Klubben og er en del af eksperimentet på smertecenteret. Men selvom lyden er vigtig, er den kun et enkelt element i behandlingsrummet. Ideen er nemlig at stimulere hele sanseapparatet med lys, materialer, farver og kunst.

Indretningen af rummet er sket i samarbejde med Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi på Aalborg Universitet, der blandet andet forsker i Helende Arkitektur. Mette Blicher Folmer er både sygeplejerske og arkitekt, og rummet på Tværfagligt Smertecenter er opstået i direkte forlængelse af hendes nylige Ph.D-afhandling i Helende Arkitektur:

”Man kunne måske tro, at det er det samme som Feng Shui, hvor rummet er indrettet ud fra nogle bestemte værdier og overbevisninger, men det kan ikke rigtig sammenlignes. Helende Arkitektur går også ud på at skabe balance for sanserne i arkitekturen og omgivelserne, men det bygger på forskning og analyse af konkrete indsamlede data.”

Rummet på Smertecenteret har indgået i et forskningsprojekt, hvor behandlingen blev sammenlignet med den behandling, som patienter modtog i et almindeligt hospitalsrum. Og det viste sig, at patienterne oplevede det indrettede rum som langt mere trygt og behageligt at opholde sig.

...det gør en stor forskel at have et tiptop lydsystem i forhold til den gamle ghettoblaster, vi brugte tidligere!

Musik og kaffepause

I gruppeterapien anvender Mariane mange forskellige slags lyd. Til en mindfull-session er det stille og rolig musik, der er optimalt til meditation, mens det andre gange er naturens lyde, som bruges:

”Det er dog sjældent, at vi lige fyrer op for hård rock,” griner hun og forklarer: ”Hele formålet er at skabe balance, og vi kan virkelig mærke betydningen af, at lydene er fordelt i hele rummet. Så er der ikke er nogen, som skal ligge tæt op af den famøse ghettoblaster, mens andre i den anden ende af rummet ikke kan høre noget. Det giver et langt bedre udgangspunkt for den behandlende terapi.”

Anlægget bliver dog også brugt til andet end behandling, afslører Mariane med et smil. For når personalet trænger til en pause, bliver der tit smidt en personlig CD på til at ledsage en kop kaffe:

”Man kan bare mærke, at alle er lidt gladere, fordi der ikke er nogen forstyrende elementer til de forskellige øvelser og terapi. Og der er i øvrigt rigtig mange positive tilbagemeldinger fra patienterne.”   

Kvalitet giver troværdighed og tillid 

Inden for helende arkitektur skal rummet udstråle tillid og omsorg, men det skal også udstråle kvalitet og sammenhæng mellem møbler, farver og andet i rummet. Det er vigtigt, at patienterne føler, at de bliver taget seriøst, fortæller Mette Blicher Folmer:

”Vi har arbejdet med at servere kaffe, te og vand i glas og porcelæn i stedet for plastikkopper. Vi har surround sound lydsystem i stedet for ghettoblaster, og vi har udvalgt kunst på væggene frem for tilfældige plakater i ramme. Vi vil simpelthen øge rummets samlede kvalitet for at give de bedst mulige rammer for behandlingen. Og her indgår lydkvaliteten på lige fod med alle de andre elementer.”