Gå til indhold

Surround i stuen
– det kan næsten blive for vildt

Morderen står lige bag døren, og filmmusikken øger spændingen. Kuglerne flyver rundt om ørene på dig, og du har mest af alt lyst til at smide controlleren eller slukke for musikken. Al den lyd kan næsten blive skræmmende!

Den stolte nørd

Christian Fuhlendorff bor sammen med sin familie i et forstadskvarter. Han er sidst i 30’erne og har ligesom mange andre mænd oplevet overgangen fra barn til voksen som en løjerlig proces:

”Det er, som om man først som voksen finder ud af, at det med at blive voksen ikke rigtig findes,” siger han med et smil og fortsætter: ”Men okay, det ville også være ret skræmmende som barn at vide, at ens forældre ikke har styr på særlig meget.”

Christian, som i dag lever af at underholde folk, har altid været noget for sig. Som barn spillede han rollespil og elskede tegneserier. I dag kalder han sig selv for en stolt nørd, som stadig gerne læser en fantasy roman og hvis yndlingsfilm skal findes i Marvels superhelteunivers:

”Det er faktisk ikke, fordi man SKAL elske superhelte. Jeg er bare vild med folk, som går op i ting. Min passion ligger forskellige steder – jeg har gået op i stjernekikkerter og saltvandsakvarium, men har fra min tidlige barndom altid haft en svaghed for helteunivers og fantasy. Men når jeg møder en person, som ikke kan få nok af bi-avl eller arkæologi, så skal du se, hvordan jeg suger til mig af viden – jeg elsker det!”

Mødet med en lydentusiast

Netop sådan en oplevelse havde Christian for kort tid siden, da han mødte en mand, som gik rigtig meget op i lyd:

”Han var hvad man må kalde en lydnørd. Og jeg kunne nærmest ikke få nok af at snakke med ham. Han forklarede mig, at ørene er langt mere fintunet end f.eks. øjnene er, og at vi er skabt til at kunne lytte med mange flere nuancer, end det vi kigger på”. Christian smiler over hele ansigtet, mens han forsætter: ”Det var nok der, jeg kom til at overveje, hvordan prioriteringen i mit TV-setup i stuen var. Jeg fik i hvert fald lyst til at undersøge sagen nærmere.”

Det var en af grundene til, at Christian et par uger efter snakken med lydentusiasten lagde vejen forbi HiFi Klubben for at afsøge mulighederne for en opgradering af TV-lyden i stuen.

Flere veje til god TV-lyd

”Jeg var sikker på, at jeg gerne ville gøre noget ved lyden derhjemme, men jeg havde nok ikke regnet med, at det skulle gribe sådan om sig.” Christian kigger sig omkring i stuen, hvor der nu er højtalere både foran og bagved. ”Der var sindssygt meget at vælge imellem, og det, som jeg satte pris på ved HiFi Klubben, var muligheden for at prøve tingene af. Det, at jeg faktisk kunne lytte til de forskellige løsninger, gjorde at jeg endte her med en surround-løsning. Og så det faktum, at folkene i HiFi Klubben vidste hvad de talte om. Det var også helt klart en fordel.”

Christian bor sammen med sin kone og to børn, og det var derfor vigtigt, at løsningen var noget, alle kunne leve med og finde ud af at bruge:

”Der var også mulighed for at købe en soundbar, som sikkert også havde lydt fint. Men med den her løsning har vi fået en overvældende mængde af lyd i stuen. Det er ikke bare til film og serier. Der er kommet helt nyt liv i vores Playstation, og vi sætter langt oftere musik på end før.”

Højtalerne kan jo ses?

Christian hygger sig også med den debat, der opstår, når de får gæster i privaten. Der har flere gange lydt kommentarer som ”Det er godt nok store højtalere” og ”Hvordan har du fået lov til at få til at få dem ind i stuen?” Christian forsætter: ”Det er lidt pudsigt, at vi i et land, som går op i ligestilling, skal konfronteres med forestillingen om, at mænd ikke må have noget at sige i forhold til, hvad der skal være i hjemmet. Når det er sagt, så er det faktisk min kone Karina, som mest sætter musik på, så selvfølgelig kan alle få glæde af gode højtalere”.

Anlægget, som er kommet ind i stuen, består af et par gulvhøjtalere ved siden af TV’et. Det er dem, som spiller hovedparten af lydbilledet. Disse højtalere bliver også brugt, når familien bare spiller musik – så er der nemlig ingen grund til at bruge surround funktionen.

Der er en højtaler mere i nærheden af TV’et. Nemlig den, som er placeret midt for skærmen. Dette er en centerhøjtaler, hvis opgave i systemet primært er at gengive dialog og tale i film og serier. Den er derfor en vigtig del af et surroundsystem.

Det samme gælder for de to højtalere bagerst i opsætningen. Disse baghøjtalere er ikke så store, da deres primære funktion er at skabe surroundoplevelsen. Christian supplerer: ”De bæster gør, at jeg flere gange i starten måtte pause filmen for at sikre mig, at der ikke var nogen i gangen.”

Det sidste element, som skal til i et surroundsetup, er en subwoofer. Det er en højtaler, som kun spiller de dybe toner. Til gengæld er det subwooferens fortjeneste, at du sidder oppe under loftet, når helikopteren eksploderer:

”Vi endte faktisk med at flytte subwooferen over ved siden af sofaen. Mest for at den ikke stod og fyldte op på gulvet. Men en sidegevinst er, at sofaen faktisk ryster en lille smule, når der er gang i de dybe toner.” Christian kan igen ikke lade være med at smile: ”Selvom jeg tænkte ’Er der virkelig grund til, at alle de højtalere skal op’, så må jeg sige, at det hele giver mening. Og selv i en stue på mindre end 20m2 kan man godt få tingene til stå pænt. Det fede ved HiFi Klubben er, at man ikke bare køber det hele i en enkelt kasse, men at man finder det, som både spiller godt sammen og samtidig også passer til ens hjem.”

...en sidegevinst er, at sofaen faktisk ryster en lille smule, når der er gang i de dybe toner.

Christians anlæg

Er nørden også gør-det-selv mand?

Christian er superglad for løsningen, men indrømmer, at det ikke altid er lige sjovt at skulle gøre tingene selv:

”Selvfølgelig kan jeg slå et søm i væggen, men til et sådan et projekt har jeg det rigtig godt med, at det bliver gjort af fagfolk. De sagde godt nok i HiFi Klubben, at det var overskueligt at sætte op selv, og jeg havde nok også kunnet gøre det. Men i denne omgang var jeg glad for at få det installeret.”

”Uanset om jeg ser Disney Channel med børnene, en tåreperser med konen eller spiller på Playstation, når børnene (og konen) er lagt i seng, så er det helt vildt, hvad lyden gør for oplevelsen.” Christian retter sig op i sofaen og fortsætter: ”Det vidste jeg ikke før, og for at være helt ærlig, så forstår man det nok først, når man prøver det. Jeg bliver aldrig lydnørd, men derfor kan jeg sagtens værdsætte den meroplevelse, jeg får ud af bedre lyd. Ja, faktisk er jeg begyndt at gense en del af mine gamle filmklassikere med superhelte – bare for at få lov til at nyde dem i min hjemmebiograf.”

Hvilke
højtalere
skal jeg vælge til surround?

Størrelsen på rummet Det er vigtigt, at du i dine overvejelser medtager størrelsen...