Gå til indhold

En ultimativ lydoplevelse

Bowers & Wilkins
800 Series
Diamond D4

800-serien er meget mere end blot en højtalerserie. Hver ny generation af 800 Series Diamond er en milepæl for Bowers & Wilkins og et ikon for det ultimative inden for højtalerteknologi og lydgengivelse. Med D4-generationen løftes barren endnu en gang.

Den legendariske 800-højtalerserie fra Bowers & Wilkins så første gang dagens lys i 1979. Dengang var det med den ikoniske 801 Matrix, som hurtigt blev en uundværlig del af inventaret hos utallige lydstudier og lydentusiaster over hele verden. Faktisk blev B&W 801 Matrix benyttet til over 80% af al klassisk musik, som blev optaget i 1980’erne.

Siden dengang har Bowers & Wilkins igen og igen sprængt rammerne for, hvad der er muligt i konventionelt højtalerdesign. I 1998 introducerede de deres Nautilus-serie, som var baseret på designprincipperne bag den snegleformede og ikoniske Nautilus højtaler. Dermed skabte de også grundstenene for de modeller, vi kender fra 800-serien i dag.

800 Series Diamond D4 er ikke bare verdens bedste højtalerserie, det er også den mest avancerede serie af højtalere, der nogensinde er produceret. I kombination med det rette anlæg leverer disse ekstreme high-end højtalere en lydkvalitet, som ikke fås bedre med dagens teknologi. Af samme grund har 800-serien i årevis været fast inventar i en lang række professionelle lydstudier verden over.

Listen tæller blandt andet de legendariske Abbey Road-studier i London og George Lucas’ Skywalker Sound-studier i Californien, hvor Hollywood laver lyd til mange af deres største kassesucceser. Et bedre kvalitetsstempel kan du næsten ikke få.

Se den nye 800-serie

The reverse wrap – en omvending af kabinettet

B&W har på alle modeller i den nye serie valgt en ”omvendt” tilgang til kabinettet . Man har bibeholdt den karakteristiske runding på kabinettet som er eksemplarisk godt til at eliminere interne reflektioner. Jo mindre lige flader, jo bedre diffusion af interne, stående bølger. Dog har man valgt at vende dette princip om, så rundingen ikke er bag på højtaleren, men foran.

Dette design gør det vanskeligere at montere enhederne, men fordelen ved denne form er, at den afspejler formen på mellemtone- og diskanthovedet, og kabinettet får nemmere ved at føre den interne energi i kabinettet væk fra enhederne, så der ikke opstår tidsmæssig forvrængning. Herudover er kabinettet ved hjælp af avanceret computersimulation gjort væsentligt stivere og resonansdødt, når enhederne er i bevægelse. Dette bidrager igen til, at du kun hører højtalerenhederne og ikke lyden fra kassen. B&W er kort sagt nogle af de bedste i verden til at bygge højtalerkabinetter, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Matrix og Flowport – et kabinet du ikke kan høre

Den unikke Matrix-afstivning i 800-serien eliminerer de vibrationer i højtalerkabinettets vægge, som ellers kunne farve lyden. I D4-generationen har B&W forbedret afstivningen ved at tilføje ultrastabile aluminiumsprofiler på en række kritiske steder, inklusive den overdådige læderbeklædte topplade i aluminium. B&W har også denne gang valgt at montere basenhederne direkte på Matrix-strukturen, frem for i det yderste kabinet. Dette forbedrer koblingen mellem enhederne og kabinettet og giver mærkbart mindre resonanser i både kabinet og Matrix-struktur.

Det raffinerede Matrix-skelet af perforerede plader, der griber ind i hinanden, passer præcist til kabinettets indvendige volumen. Derved opnås en lang række kontaktpunkter, som afstiver kabinettet i både vandret og lodret plan. Cellerne i skelettet er udfyldt med en præcist beregnet mængde dæmpningsmateriale, som eliminerer ethvert tilløb til resonanser.

Basrefleksporten er B&W’s unikke Flowport, som har små fordybninger i mundingen. Overfladen er konstrueret efter de samme aerodynamiske principper som en golfbold og reducerer luftmodstanden, så luften lettere kan passere. Det giver en renere og dybere bas, og du vil aldrig opleve generende ”portlyde”, uanset hvor højt du spiller.

Diamantdiskanten – stadig en juvel

Den kostbare diskantenhed i 800-serien har membran i ren diamant. Diamant er et ægte mirakelmateriale, som forener styrke og stivhed i ”det perfekte stempel”. Denne unikke enhed kombinerer stor belastbarhed med en enestående silkeblød, luftig og neutral gengivelse, som har fået alverdens musikelskere og hi-fi anmeldere til at overgive sig betingelsesløst.

Både i det hørbare spektrum og i resten af arbejdsområdet er membranen praktisk talt fri for de peaks og opbrud, som ellers er dagens orden i dome-enheder, uanset hvor velkonstruerede de er. En blød afrulning efter 20 kHz er alt, hvad der sker, indtil opbruddet endelig sætter ind ved utrolige 70 kHz.

Hvordan forbedrer man en perfekt diskant?

B&W har gjort deres ypperste for at forbedre diskantdomen af diamant, som man har benyttet i de seneste tre generationer af 800-serien. Men deres konklusion har været, at det ikke er muligt – endnu. Diamant er stadig den definitivt bedste måde at lave en dome-membran på, så denne er bevaret i de nye D4-modeller. I den nye generation har B&W dog designet et nyt, forbedret ”solid-body” hus til diskanten, som er drejet ud af et helt stykke aluminium med Nautilus-rør integreret i huset. Det nye, forlængede hus giver en enestående åben, musikalsk og virkelighedtro diskantgengivelse helt uden kompression, farvning og forvrængning.

Kom med
"behind the scenes"

FST Continuum Biomimetic Suspension mellemtone – nu endnu bedre

I den foregående D3-generation introducerede B&W det revolutionerende Continuum-materiale i deres unikke ”kantløse” FST mellemtone-enheder. Materialet er vævet på en speciel måde, som giver en stor opbrydning, dvs. at uønskede resonanser på enhedens overflade vil blive ”slået i stykker” og fjernet fra lydsignalet. På denne måde hører du mere af det originale musiksignal og væsentligt mindre af enhedens egenlyd.

I kombination med et kantløst FST-ophæng vil Continuum-membranen gengive forskellige frekvenser på forskellige områder af overfladen. Enheden ”flexer” ud fra den påførte tone frem for at bevæge sig som et stempel, og dette hjælper med til at sprede alle frekvenser i arbejdsområdet lige godt. Du er ikke tvunget til at sidde i én bestemt position for at kunne nyde musikken optimalt.

En virkelig nyhed i D4-generationen er det helt nyudviklede Biomimetic Suspension ophæng, som erstatter den traditionelle ”spider” af tekstil. Spiderens rolle er at centrere svingpolen i magnetgabet og give en helt præcis dæmpning af membranens bevægelser uden at hæmme dens bevægelighed, lidt ligesom støddæmperne i en bil. Det nye ophæng giver en langt mindre luftkompression og farvning i forhold til tidligere, og resultatet er en hidtil uopnåelig naturlighed og transparens til stemmer og instrumenter.

Den avancerede ”anti-resonance” faseplug giver sit værdifulde bidrag til at dæmpe vibrationer og styre opbrydningen i membranen. Sammen med det ekstremt kraftige magnetsystem i neodym og et stift og resonansdødt chassis er denne nye mellemtone-enhed B&W’s bedste nogensinde.

Arven fra Nautilus – et unikt design

B&W’s legendariske Nautilus-højtaler fik sin sneglehusform for at eliminere kabinettets indflydelse på lyden, og det samme princip bruges stadig i 800-serien. Både mellemtone- og diskantkabinet er tilspidset bagtil og fungerer i princippet som et omvendt horn, der effektivt forhindrer lyden fra membranens bagside i at slå tilbage og farve lyden.

Ved hjælp af avanceret computersimulering og utallige prototyper er det lykkedes for B&W at skabe det unikke Turbine Head-mellemtonehoved, som enestående effektivt styrer og eliminerer uønskede resonanser. Dette er blandt andet opnået ved at bruge indvendige afstivere og ”tuned mass-damping”,  også kaldet harmonic absorption. En teknik, som bruges til at dæmpe resonanser i alt fra Formel 1-biler til skyskrabere. Og så er dette ”turbinehoved” i øvrigt bygget i ét stykke støbt aluminium – her bliver der ikke gået på kompromis nogen steder!

Oplev stereo, når det er bedst

B&W 805 D4 er verdens måske bedste kompakthøjtaler. Med Diamond Dome diskant og Continuum bas-mellemtone får du et uovertruffent stereoperspektiv og en næsten naturstridig dynamik for en højtaler af denne beskedne størrelse. Stander fås separat.
Læs mere om 805 D4

Aerofoil – basgengivelse fra de højeste luftlag

Basenhederne i 800-serien har membraner i Aerofoil, som er en sandwichkonstruktion af et syntetisk skummateriale omgivet af et kulfiberlag på hver side. Dette giver en yderst let og stiv membran, som nærmest er det perfekte ”stempel”, dvs. det er meget svært at drive den til opbrydning i hele dens arbejdsområde. Præcis den samme grund til, at man bruger diamantmembran i diskanten.

Det indvendige skummateriale i Aerofoil-membranerne kan justeres i tykkelsen for at optimere stivheden forskellige steder på membranen. Du kan sammenligne det med en flyvinge, som er optimeret i tykkelse og fylde de steder, hvor det er vigtigst for aerodynamikken og letheden. Dette er ingen tilfældighed – Aerofoil er nemlig udviklet ud fra materialer og principper, som er vidt udbredt i flyindustrien, hvor maksimal styrke og minimal vægt er altafgørende.

Gennem utallige målinger og computersimulationer er det muligt at finde de helt specifikke steder, hvor enheden vil opføre sig anderledes end resten. Disse steder kan B&W nu gå ind og variere med et enten tyndere eller tykkere skumlag og give enheden maksimal stivhed lige præcis dér, hvor der er mest brug for det. På denne måde elimineres forvrængning, og opbrydningen flyttes langt uden for det hørbare område.

Ultimativt neodym-magnetsystem

Aerofoil-basenhederne er bestykket med dobbelt neodym-magnetsystem, som giver ultrapræcis respons i et endnu større frekvensområde end konventionelle magnetsystemer. De fornemme magnetiske egenskaber i neodym har gjort det muligt at reducere magneternes størrelse væsentligt i forhold til tidligere tiders massive ferrit-systemer. Dette er i høj grad til gavn for luftpassagen omkring enheden.

Neodym-magneternes beskedne størrelse gør det også muligt at placere dem mere præcist i forhold til svingspolen og derved benytte den placering, hvor de har størst effekt. Svingspolen har en stor diameter, hvilket både forbedrer kølingen og optimerer samspillet med magnetsystemet. De lydmæssige gevinster er mindre kompression og forbedret dynamik.

VERDENS BEDSTE HI-FI HØJTALER?

B&W 801 D4 er 800-seriens kompromisløse topmodel. En unik lydoplevelse med opløsning, dynamik og realisme på et niveau, som næsten overgår virkeligheden. Du kan sagtens finde en dyrere højtaler, men du får meget svært ved at finde en bedre!
LÆS MERE OM 801 D4

State-of-the-art delefilter – less is more

Enhederne i 800-serien er så fint afstemt til hinanden, at delefilteret kan reduceres til ganske få komponenter til gavn for både lydkvalitet og forstærkerbelastning. En enkelt kondensator med 6 dB afskæring er tilstrækkeligt til at bortfiltrere de dybe frekvenser fra diskanten, og et sådant 1. ordens-filter reducerer fasedrej til det mindst mulige. Kapacitorerne specialfremstilles til B&W af tyske Mundorf, og i alle 800-modeller bruges der en kombination af guld, sølv og olie for at opnå helt ultimative egenskaber for disse kritiske komponenter.

I D4-generationen er delefilteret på alle modeller placeret bag på højtaleren på en stor aluminiums-køleprofil. Her er det godt afskærmet mod vibrationer, og delefilteret har næsten samme temperatur, uanset hvor meget du presser højtaleren. Dette reducerer forvrængning i delefilterkomponenterne drastisk. Designet giver også mere plads til at placere de forskellige komponenter i delefilteret længere fra hinanden, så de elektriske felter ikke påvirker hinanden.

Centerhøjtaler i verdensklasse

B&W HTM82 D4 er en high-end centerhøjtaler, som matcher de mindre 800-serie højtalere. Lyden er ekstremt velopløst, neutral og dynamisk og vil give dig lydoplevelser fra dine film, som du ikke troede muligt. Gulvstander fås separat.
LÆS MERE OM HTM82 D4

Suveræn møbelfinish i ægte træ eller lak

De unikke formpressede 800-serie kabinetter har ingen synlige mellemrum eller kanter – alt er samlet ved den store aluminiumsprofil bag på højtaleren. I D4-generationen bibeholder B&W deres fabelagtige kabinetfinishes i højglans sort pianolak, satinmat hvid lak og ægte rosentræ. Herudover introduceres en ny finish i ægte valnød, så du nu har hele fire eksklusive muligheder for at indpasse dine 800-serie højtalere elegant i dit interiør.*

Den nye topplade i aluminium er med til at afstive kabinettet, men den er også en visuel nydelse med sin lækre beklædning i eksklusivt Connolly-læder, som giver en utrolig elegant overgang til de unikke separate diskant- og mellemtonehoveder.