Gå til indhold

Backboxen - en sikker vej til korrekt installerede indbygningshøjtalere

Hvornår skal jeg bruge en
backbox?

En backbox er et separat kabinet til indbygningshøjtalere, som i de fleste tilfælde skal bruges for at få en optimal montering.

Hvis du overvejer at bygge dine højtalere ind i væggen eller loftet, så er du muligvis stødt på begrebet backbox. En backbox er et separat "kabinet", som du monterer bag på højtaleren skjult i væggen eller loftet. Vi anbefaler som udgangspunkt, at du monterer en backbox på din indbygninghøjtaler af forskellige praktiske grunde:

  • For at opnå en helt lufttæt montering af højtaleren, f.eks. på en ujævn overflade eller hvor væggen/loftet ikke er tæt i sig selv. En utæt væg vil ødelægge lyden, fordi bassen fra højtalerens for- og bagside vil ophæve hinanden.
  • For at forhindre lyden fra højtalerens bagside i at sprede sig til de tilstødende rum.
  • For at genetablere en evt. dampspærre, som er blevet brudt for at lave hul til højtaleren.
  • For at opfylde krav om brandsikring i skillevægge og etageadskillelser.
  • For at give højtaleren en passende volumen på bagsiden, så den spiller bedst muligt.

Lydmæssigt kan både for lidt og for meget luftrum bag højtaleren påvirke lydkvaliteten negativt. Når der er for meget luftrum, får højtalermembranen slet intet modtryk, så bassen bliver ukontrolleret – dvs. løs og lidt for fyldig. For lille luftvolumen vil på den anden side begrænse højtaleren, så den spiller for lidt bas. Med en backbox er du sikret et passende luftrum til dine indbygningshøjtalere, så de kommer til deres fulde ret.

Nogle indbygningshøjtalere, typisk i den mere eksklusive klasse som f.eks. Bowers & Wilkins 7- og 8-serier er endda født til at spille med backbox. Her har man af lydmæssige grunde valgt en basreflekskonstruktion, og backboxen indgår derfor som en integreret del af højtaleren på samme måde som et traditionelt refleksafstemt kabinet. Den eneste forskel er, at kabinettet er gemt inde i væggen.

Altid ærlig rådgivning!

Book et gratis møde

Vi ønsker at give dig vores udelte opmærksomhed, så book en tid til en snak. Det vil tage mellem en halv og en hel time, og det er gratis og uforpligtende.

Tænk backboxen ind i væggens eller loftets konstruktion

Næsten alle backboxe er bredere end selve højtaleren og skal derfor i praksis monteres fra bagsiden af væggen/loftet, hvilket kan gøre eftermontering særdeles besværlig. Backboxen skal derfor helst tænkes ind i konstruktionen fra start, for eksempel i forbindelse med en ombygning.

Dette problem er dog løst elegant med nogle højtalere, f.eks. PHANTOM E-60 fra DALI. Her er backboxen ikke bredere end højtaleren, og du kan derfor eftermontere den uden at udvide udskæringshullet. En anden problemløser i denne situation er en fleksibel backbox i gummi, som f.eks. Dynabox.

Undtagelserne der bekræfter reglen

En backbox er som regel den sikreste måde at få det bedste ud af dine indbygningshøjtalere, og flere backbox-modeller, er lavet til passe til en bred vifte af indbygningshøjtalere. BB 6C/BB 6W passer for eksempel til alle indbygningsmodeller fra Bowers & Wilkins, som ikke er født med integreret backbox, og Dynabox passer til de fleste af markedets indbygningshøjtalere. Backboxene er lavet for "minimum volumen", så de er nemme at bygge ind i væg og loft.

Hvis du er ude efter det helt optimale lydmæssige resultat, kan du med fordel få lavet en større specialløsning, som vil give endnu bedre lydmæssigt resultat. Får du dine tømrere/snedkere til at specialbygge en backbox-løsning, når de alligevel bygger dit hus, så kan alt lade sig gøre. Med en backbox på 50 liter bag højtaleren og en passende mængde dæmpemateriale får du det allerbedste ud af dine højtalere. Det kræver dog grundigt og kvalificeret arbejde, blandt andet for at konstruere backboxen helt luftæt.

Hvis du bor på flere etager, er det ikke nødvendigvis et problem at montere en indbygningshøjtaler uden backbox i loftet. Som tidligere nævnt skal loftet dog være tæt, og du bør sikre, at etageadskillelsen er konstrueret, så lyden fra din lofthøjtaler ikke spreder uønsket støj til etagen ovenover.

Hi-Fi Klubben Solutions har mange års erfaring med at integrere lyd og billede i huse, lejligheder og fritidshuse. Kontakt HiFi Klubben Solutions

Relaterede artikler