Gå til indhold

13 produkter

Højtaler stik

Højttalerstik som bananstik og spadestik giver en solid og sikker forbindelse mellem højttalerkabel og højttalerterminal, samtidig med at du slipper for at slås med sarte, afisolerede kabelender. Om du skal bruge banan- eller spadestik, afhænger af kabel, tilslutninger og din personlige smag. Med et velvalgt højttalerstik og et godt højttalerkabel kan du få det bedste ud af din højttaler.

Hvilke højtalerstik skal du vælge – hvis overhovedet nogen?
Højtalerstik monteres i enden af dit højtalerkabel, så det nemt kan tilsluttes terminalerne på anlæg og højtalere. Du kan godt lave en opsætning uden højtalerstik, men hvis du vælger denne løsning, skal du huske at være meget omhyggelig. 

Først og fremmest er det være lidt af en udfordring at få spændt kablet ordentligt fast, så det også bliver siddende over længere tid. Det rå kabel består af en masse små kobbertråde, og det kan være svært at få dem alle med ind under terminalen. Hvis blot en enkelt kommer til at sidde udenfor, risikerer du en kortslutning, som i værste fald kan ødelægge din forstærker.

Selvom du får tilsluttet kablet godt med alle kobbertråde på plads, kan du alligevel risikere, at forbindelsen løsner sig, når der er gået noget tid, så lyden vil blive forringet, og du igen har risikoen for en kortslutning. Desuden gør det rå kabel, at kobberet i kablet oxiderer, da det hele er blottet og derfor ikke beskyttet mod luftens påvirkning.

Der er altså en del ting, der taler for at snuppe et stik med, når du skal installere dine højtalere med kabel. 

Et højtalerstik passer perfekt i terminalen på højtaleren, hvilket beskytter mod kortslutninger. Derudover er kobberlederne bedre beskyttet mod oxidering og andre påvirkninger udefra. Hvis stikket vel at mærke er af god kvalitet og korrekt monteret.

Et højtalerstik med forgyldte kontaktflader giver en god kontakt og oxiderer ikke, så du får en ren og flot overflade, der holder i meget lang tid. Sølv er til gengæld den ultimative elektriske leder, hvilket gør det oplagt til højtalerstik. Guld foretrækkes dog af mange, da det ser mere eksklusivt ud, og sagtens kan levere varen i de fleste tilfælde.

Banan
Bananstik er den nemmeste løsning, og de passer til stort set alle terminaler. Et bananstik kan enten klemmes, loddes eller skrues på kablet, så der kommer en god forbindelse mellem stik og kabel. 

Så snart bananstikket er monteret på højtalerkablet, har du en nem plug-and-play løsning med dine højtalere i den ene ende og forstærkeren i den anden.

Spade
Spadestik kombinerer fordelene fra bananstik og det rå kabel. Den store flade kontaktflade kan spændes rigtig godt fast til terminalen, og det giver dig en rigtig god forbindelse og dermed en god overførsel af lydsignalet. 

Spadestik er især gode til kraftige højtalerkabler, der ligger på gulvet. Som regel skal spadestik klemmes eller loddes på højtalerkablet.

Både bananstik og spadestik er som regel markeret med sort og rød. Enten er hele stikket farvet, eller der er en diskret detalje, der gør det nemt for dig at se forskel. De samme farver er at finde på de fleste højtalere og forstærkere. Den røde farver viser, at det er det positive signal (plus), mens den sorte farve viser, at det er det negative signal (minus), der skal tilsluttes.

Kom ind og hør forskellen
I HiFi Klubben anbefaler vi altid, at du kommer ind i butikken og tester, før du køber. Du kan læse mange ting på nettet, men det giver altid den bedste idé om lydkvaliteten, hvis du oplever de forskellige muligheder i virkeligheden. 

Hvis du kommer forbi i en af vores butikker, kan vi vise dig de forskellige typer af højtalerstik, og du kan høre forskellen på de forskellige opsætninger, så du har det bedste grundlag for at tage en beslutning om, hvad der vil fungere bedst for dig.

Skal du både have fat i højtalerstik og højtalerkabel hjælper vi naturligvis gerne med at finde de bedste udgaver i forhold til hvilken højtaler du har, og hvilke stik og kabler der passer bedst sammen.