HiFi Klubben

Gå til indhold

Bon soir Paris!

Et historisk rendezvous med et stort vartegn - en slags rockens Tour Eiffel - legenden og superguitaristen Jimmy Page.

Bon soir Paris! Klokken er hen ved 23, og ud af de små vinduer i flyet kan min rejsepartner Henrik og jeg se byernes bys enorme lyshav lægge sig som et tæppe under os. I midten får vi øje på byens vartegn, og selvom vi kommer sikkert ned på jorden, svæver vi stadig et sted over Paris.

Artikkelen er skrevet af Jens Minds, vinderen af en eksklusiv tur til Led Zeppelin event i Paris.

Om mindre end 24 timer har vi et historisk rendezvous med et andet stort vartegn, en slags rockens Tour Eiffel, nemlig legenden og superguitaristen Jimmy Page. Han har, sammen med musikselskabet Warner, inviteret til intet mindre end en verdensbegivenhed, nemlig lanceringen af en længe ventet re-master af Led Zeppelins tre første LP'er.

For et stykke tid siden deltog jeg i en konkurrence hos Hi-Fi Klubben, om billetter til denne enestående begivenhed, og valget af rejsepartner var indlysende. Henrik er udøvende musiker (bassist), har de originale LP'er og kender historien om dem og Led Zeppelin. Jeg er blot en audiofil, med musiksproglig studentereksamen, som spiller guitar og trommer til husbehov og nysgerrig lytter til mange forskellige musikgenrer.

Vi finder nemt hotellet og får en tiltrængt nattesøvn. Dagen efter går med at drikke cafe latte, hente billetter, spise Confit de Canard (selvfølgelig!) og en times hvil på hotellet.

Halvanden time før dørene åbnes, er der spændt stemning foran l'Olympia Music Hall. Fans, nye som gamle, unge som ældre, og journalister er kommet fra alverdens hjørner, for at deltage. Det legendariske 50 år gamle intime spillested i hjertet af Paris lægger rum til eventen. Her har adskillige stjerner såsom Beatles, Rolling Stones og ... naturligvis også Led Zeppelin begejstret deres fans med deres energiske blues rock i disse rammer.

Senere på aftenen får vi at vide, hvorfor l'Olympia er et velvalgt sted for denne aften. Jimmy Page fortæller, at han vidste, der var en live-optagelse fra netop l'Olympia med bandet. Han fandt den. Optagelsen er fra 1969 og optaget i ét spor – og disse optagelser er med i box-sættet.

"Det er en rå indspilning med en fabelagtig stemning og samspil mellem publikum og band," siger Page og fortsætter: "Det har altid været vores indstilling til musikken, at bandets medlemmer havde friheden til at udtrykke sig selv og ikke være underkastet strenge systemer. Med fire forrygende dygtige musikere var det, som om alt gik op i en højere enhed, nærmest en energi-eksplosion".

Paris l'Olympia 1969

Kommentar hentet fra ledzeppelin.com
The Paris show at the Olympia was one of the most memorable concerts in Paris by a rock band, in the fall of 1969 and a huge opportunity for Zeppelin to conquer the continent on October 10, 1969. I was lucky enough to get a ticket for it and bring my camera along with me.

A light show had been planned for Led Zeppelin’s first concert in France but it was quickly dismissed due to malfunctioning. Nevertheless the band agreed to go on without it.

Two crew men projected spotlights on Robert and Jimmy from the rafters up above but that was it for the light show. The band did not mind the film noir lighting and eventually set the stage on fire with the bare minimum of props which included the violon bow segment and the most outstanding acoustic “Black Mountainside".

Led Zeppelin in Paris was a barn burner of a show. It struck with the crowd that night and for years to come. Robert Plant was dressed in a black silk puffy sleeved pirate like shirt and wore some type of indian moccasins while Jimmy Page wore shiny satin velvet pants and pink tight T shirt to boot that accentuated his fragile frame and beautiful body.

The show was unbelievable. I had just turned 18, Jimmy would have been 22 at the time, and Robert 21 or so.

Gilles Chateau
Creative Director
Ebranders.com

Aftenens eventmanager indtager scenen og præsenterer Jimmy Page. Det er et stort øjeblik, da han træder ind på scenen.

Som skrevet ankommer vi til l'Olympia halvanden time før dørene åbnes. Vi spotter en café på det nærmeste hjørne og bestiller en stor fadøl. En stor fadøl på denne café viser sig at være en STOR fadøl. En hel liter!!! Vi falder i snak med en energisk franskmand (vores nye ven), professionel musiker/guitarist med kunstnernavnet Fred Only.

Med en liter øl i glasset er der god tid til snak, og sammen genopfrisker vi tre 35-40 års store koncertoplevelser. Fra Stevie Ray Vaughan over Justin Timberlake til Ray Charles, AC/DC, Berliner Filharmonikerne, Gasolin, Pink Floyd, Michael Jackson, Lou Reed og mange, mange flere. En enkelt af os har endda oplevet selveste Robert Plant live in concert, tilbage i 1987 i Hamborg. Jow Jow, musikelskere har altid meget at berette om...

Jimmy Page er synligt rørt

Vi har indfundet os på pladserne på 2. række, kun fem meter fra scenen.

Klokken er 20.30, og den live-streamede event starter on time. Vi har indfundet os på pladserne på 2. række, kun fem meter fra scenen. Publikum udbryder et begejstret brøl i samme øjeblik, som højttalerne fylder det gamle rum med live-optagelser med Led Zeppelin, og på storskærmen skiftes der mellem billeder og videoklip fra årene omkring de tre første plader.

Aftenens eventmanager indtager scenen og præsenterer Jimmy Page. Det er et stort øjeblik, da han træder ind på scenen. -Alle rejser sig og klapper, og den aldrende mand er synligt rørt over den flotte modtagelse.

Jimmy Page giver os et indblik i, hvordan re-masteren er blevet til. Og især har det været et stort arbejde, alene at indsamle og katalogisere materialet. Flere kasser med lydbånd var uden navn, tidsangivelse eller i det hele taget uden data. "Udvælgelsesprocessen var enormt vanskelig, fordi, alene det at indsnævre valg af egnede optagelser i et omfattende udvalg stillede store krav. I flere tilfælde har jeg haft op til fire forskellige udgaver af numrene liggende foran mig, så det var svært at træffe et valg," beretter Jimmy Page.

Lyttesession

En kort seance er slut, Jimmy forlader scenen, og "endelig" får vi adgang til at høre udvalgte numre fra det nye box-sæt, der i øvrigt kommer på gaden den 2. juni i år. Vi har hørt numrene før: Whole Lotta Love, Dazed and Confused, Communication Breakdown med flere. Undtagelsen er en lille perle, "Key to the Highway", som er en skarp og intens akustisk version, der ikke tidligere har været udgivet.

Tror man, at remaster betyder, at energien, gruppens sound og vildskab undertrykkes til fordel for et ukendeligt, kedeligt og modernistisk udtryk, så tro om igen. Det ER umiskendeligt den ægte Led Zeppelinske uslebne råhed, der finder vej til mine øregange. Som audiofil, med interesse både for musikken og lyden er det overvældende at høre, hvor sublimt godt projektet er lykkedes. Alt står skarpt i lydbilledet, alle detaljer er indfanget og får den plads i lydbilledet, de fortjener.

Det eneste, der ikke er med, er 60’ernes og start-70’ernes tekniske udfordringer i forhold til at afstemme elektriske instrumenters styrke til hinanden, samt problemer med at indfange alle udtryk. I det efterfølgende interview slår Page fast: "Med den hurtige udvikling, der sker inden for de forskellige platforme, hvor musikken afspilles (mobiltelefoner, iPod-streaming osv.) er vi som musikere pisket til nærmest hvert 5. år at justere vores materiale, sådan at det passer til tiden."

Til slut får vi en fuldblods oplevelse – verdenspremiere på en ny musikvideo: Whole Lotta Love. Henrik bemærker tørt: "De kan ikke have meget videomateriale fra dengang, idet mindst halvdelen af de (levende) billeder er sort/hvide, fra DR TV-byens studie 5...

Ved udgangen hører jeg flere beklage sig: "Hvorfor spillede han ikke guitar for os???" De må have siddet langt tilbage i salen. Fra det sted jeg sad, var det tydeligt, at det ikke ville fungere. Jimmy Page er en aldrende mand, og den måde han sad og spændte sine fingre, tyder på, at gigten har tag i ham. At han ikke spillede for os, er for mig et tegn på en stor mester med format.

Som ung spillede Jimmy Page som studiemusiker til en lang række pladeudgivelser med forskellige bands: "På grund af min nysgerrighed lærte jeg utroligt meget af de forskellige producere, der stod for optagelserne," fortæller Page fra sin lænestol på scenen. Nu gør han det han kan med sine erfaringer fra et langt liv i musikken, nemlig arbejde med sin musik, lytte, orkestrere og redefinere den til en unik samling, som gør at Led Zeppelin vil være lige så sprudlende i fremtiden, som de har været de sidste 45 år.

I min LP/CD samling findes ingen Led Zeppelinere – men det gør der efter 2. juni......

Vi tror du vil kunne lide mere end bare denne side

Vi bruger småkager, aka cookies (informationskapsler), så du bl.a. kan bruge vores netbutik. Vi bruger dem også til at finde ud af, hvordan vores netsider bliver brugt, så vi hele tiden kan forbedre os, selvfølgelig imens vi lytter til vores favoritmusik. Ved at fortsætte accepterer du alt dette. Læs mere om cookies her