Gå til indhold

HIFI SCENEN TALKS
MONICA HELDAL
 

Monica Heldal er på rekordtid blevet en af de mest anerkendte og elskede nye sanger-sangskrivere på den norske musikscene. I 2012 kastede Heldals egenfinansierede demo en invitation til musikfestivalen by:Larm af sig, og siden er det gået stærkt. Demoen blev til debutalbummet ’Boy From The North’, der høstede en perlerække af positive anmeldelser fra de norske medier, og som nu følges op af det nye og andet album ’The One In The Sun’. Monica Heldal er glad og taknemmelig for de mange roser, men forsøger også ikke at tænke for meget på de forventninger, der måtte være til den nye plade.

”Jeg er rigtig glad for min nye plade, og hvad vi har lavet, og den lyder præcis som jeg gerne ville have den til at lyde. Jeg er rigtig stolt af den, så jeg prøver ikke at tænke for meget over, hvordan pladen vil blive modtaget. Folk vil måske ikke kunne lide den, men jeg kan godt lide den. Jeg synes vi lavede pladen, som vi ville, og det er det vigtigste”, siger Heldal om den nye plade, som hun beskriver som mere grænsesøgende og progressiv end debuten. Albummet er indspillet live med Heldal og bandmedlemmerne Øyvind Blomstrøm, Cato ”Salsa” Thomassen og Bjørge Fjordheim samlet i studiet og er en videreførelse af debutens akustiske og folkede ’americana’-univers. Dog har bandets store involvering på den nye plade sat sit præg på pladen med en kombination af tungere sange fra den klassiske rock’n’roll-tradition og enkle fingerspillede melodier, der leder tankerne hen på navne som Nick Drake, Emmylou Harris og Rory Gallagher.

Sangene er skrevet over de seneste to år, primært hjemme hos Heldal selv, i perioder mellem heftig touraktivitet, hvor de første toner og skitser er lavet på sangerindens guitar. Pladen er indspillet på to uger i Oslo og er produceret af bandkammeraterne Øyvind Blomstrøm og Cato ”Salsa” Thomassen. Heldal har dog selv været meget involveret i hele produktionsprocessen. Trods Heldals unge alder har sangerinden og sangskriveren altid været dybt involveret i sin sangskrivning og produktionen af sine sange. Selvom Heldal har været omgivet af musik siden hun var barn og begyndte at spille guitar, da hun var 11, skrev sangerinden sin først sang, da hun var i 14-15-års alderen. Heldal fortæller om engang i hjembyen Bergen, hvor sangerinden gerne ville på scenen til et singer-songwriter arrangement, men blev afvist, fordi hun ikke kunne præsentere en af sine egne sange.

”Der kan jeg huske, at jeg tænkte: ”Okay, måske skulle jeg faktisk prøve at se, om jeg kan finde på noget”. Så tog jeg hjem og skrev en sang”, fortæller Heldal om sin første sang ’Silly Willy’, der endte på debuten ’Boy From The North’.

Og det er denne retningssans inden for sin sangskrivning, sangerinden også har demonstreret under tilblivelsen af ’The One In The Sun’. Heldal havde nemlig et helt klart billede af, hvordan pladen skulle lyde, selvom hun også følte udfordringen af at få sine idéer omsat fra tanker til egentlige sange både i sangskrivningen og indspilningen, så det endelige resultat blev så tæt på de originale idéer som muligt:

”Det vigtigste for mig i indspilningen af denne plade var, at få det til at lyde, som det gjorde i mit hoved. Det kan være svært, for jeg ved, hvad jeg vil have, men det kan være svært at forklare det”, siger Heldal, der føler sig heldig over at have et band, der kender hende så godt, at de ofte forstår hendes idéer og ved, hvordan de kan ramme dem bedst: ”Vi kender hinanden så godt, og vi vil have det samme. Vi ønsker at opnå den samme lyd, og vi var enige om det meste. Det var en virkelig god proces”, fortæller hun.