Gå til indhold

Sådan vælger du de rigtige
højtalere

Store, små, hi-fi, aktive, passive, trådløse, streaming, multirum, design, indbygning – hvilke højtalere passer bedst til dig?

I dag findes der så mange forskellige slags højtalere, at det nemt kan føles som en udfordring at finde den rigtige løsning til dit behov. I denne lille guide præsenterer vi de mest populære typer af højtalere og fortæller lidt om, hvad de hver især er gode til.

Hvis du vil have den bedst mulige lyd for pengene, så får du den største gevinst ved at vælge et sæt rigtig gode højtalere. Forskellen i lydkvalitet er meget større på højtalere end på forstærkere, og derfor kan du ofte få en hørbar forbedring ved at vælge en lidt bedre model.

Lad os én gang for alle slå fast med syvtommersøm: ALLE mennesker kan høre forskel på forskellige højtalere. Det er ikke kun noget, som ”audiofile” eller hi-fi-entusiaster kan høre. Kom ind i vores butik, og lad os spille din yndlingsmusik for dig på et par fede hi-fi-højtalere. Så vil du forstå, hvorfor vi elsker god lyd i HiFi Klubben!

Populære 
højtalere

Hi-fi-højtalere
suveræn lyd med anlæg og kabel

Et par traditionelle hi-fi-højtalere forbundet med kabel til et godt separat anlæg har i mange årtier været den mest velspillende, fleksible og langtidsholdbare hi-fi-løsning. I HiFi Klubben kalder vi det bare hi-fi-højtalere, men andre steder kan du også møde betegnelsen ”passive” højtalere. Det siger ikke i sig selv noget om kvaliteten – det fortæller bare, at du skal have et anlæg ved siden af.

Du har måske også hørt om ”aktive” højtalere. Aktive betyder, at anlægget er indbygget i højtalerne, så du sparer et apparat i reolen med tilhørende kabler. Det er smart, men det giver også lidt begrænsninger. Du kan læse mere om aktive højtalere længere nede i artiklen.  

Gulvhøjtaleren
Kongen af den gode lyd

Hi-fi gulvhøjtalere er beregnet til at stå direkte på gulvet. Og når det handler om lyd, er større bare bedre. Lyd er et fysisk fænomen og er underlagt fysiske love, som selv de bedste ingeniører ikke kan komme udenom. Virkelig god lyd – især høj lyd med dyb bas – kræver plads.

Hvis lydkvaliteten er det vigtigste for dig, er et sæt gode gulvhøjtalere den ultimative løsning. De store kabinetter giver plads til solide basenheder og masser af luft, der kan bevæges og mærkes. Her får du oplevelsen af det fulde symfoniorkester eller den pumpende bas, der får dig til at danse. Gulvhøjtalere er for dig, der kan lide virkelig at LYTTE til musikken – og som ikke er bange for at vise familie og venner, at du elsker god lyd.

Gulvhøjtalere
Den helt store lyd

TIP: Et surround-system med et par gulvhøjtalere i front er den ultimative løsning til en god hjemmebiograf. Især, hvis du også elsker at lytte til musik.

Kompakt
Små hi-fi-højtalere med stor lyd

Kompakte hi-fi-højtalere kan placeres på hylde, stander, vægbeslag eller gemt i et møbel. De kan passes ind i langt de fleste rum, og mange modeller spiller fremragende i forhold til deres størrelse. Du kan ikke spille lige så højt og lige så dybt som på et par større gulvhøjtalere, men hvis du for eksempel bor i lejlighed, så er det slet ikke sikkert, at dine over- og underboer deler din kærlighed til kælderdyb bas.

Kompakthøjtalere
lækker lyd i mindre rum

TIP: Vil du have mere bas fra dine kompakthøjtalere, kan du altid supplere med en subwoofer. Men prøv først at sætte højtalerne tættere ind mod væggen. Det giver mere bas i lyden og kan nogle gange være tilstrækkeligt.

Subwooferen
fed bas til alle anlæg

Elsker du fed bas, men er mindre vild med tanken om at få et par store gulvhøjtalere ind i stuen? Så er subwooferen din bedste ven. Den er født til at klare alle de dybe toner i musik og filmlyd på egen hånd, den fylder ikke meget, og den kan placeres næsten overalt i stuen. En subwoofer har sin egen kraftige indbyggede forstærker og en specialbygget basenhed, der kan klare mosten, næsten uanset hvor hårdt det går for sig
Læs mere om fed bas

Subwooferen 
En hilsen fra dybet

Satellit/subwoofer
minisystem
med fed bas

Med en subwoofer til de dybe toner kan du nøjes med et par superkompakte højtalere – ”satellitter” – ved siden af. De skal kun klare mellemlejet og de høje toner, og det behøver de ikke et stort kabinet til. Sat/sub-systemet er et elegant kompromis, som kan give dig stor og fyldig hi-fi-lyd, samtidig med at du kun behøver at se på et par ganske små højtalere.

Sat/sub
systemer

Aktive højtalere
ægte hi-fi uden anlæg

I et sæt aktive højtalere er forstærkeren og al elektronikken indbygget, så du ikke behøver et separat anlæg for at spille musik. Aktive højtalere giver dig langt bedre lydkvalitet end en enkeltstående trådløs højtaler, du kan få dem både som gulvhøjtalere og kompakthøjtalere, og du kan ofte få supernem TV-lyd i strålende kvalitet via et simpelt HDMI-kabel.

De fleste modeller har indbygget wi-fi eller Bluetooth, så du både kan slippe for anlægget, få rigtig hi-fi-stereolyd og spille trådløs musik direkte fra din smartphone eller tablet. Afhængigt af model kan du også koble højtalerne direkte til pladespiller, computer og andre lydkilder. Et par kompakte aktive højtalere er helt perfekte til skrivebordet, uanset om du lytter til musik eller gamer.

TIP: Mange aktive højtalere har HDMI-indgang til supernem TV-lyd. Lige så nemt i brug som en soundbar, men med meget bedre lyd.

Aktive højtalere
Alt-i-ét til TV-lyd og musik

LSX II LT
KEF LSX II LT
Kompakt højtaler – Aktive
7.695,- / Sæt

På minussiden kan du ikke udskifte anlæg og højtalere hver for sig, og teknologien i aktive højtalere og (især) trådløse smarthøjtalere bliver hurtigere forældet end i et traditionelt setup. Men hvis du vil have rigtig hi-fi med så lidt udstyr og så få kabler som muligt, er et par seriøse aktive højtalere et godt alternativ. Når der sker noget nyt og spændende inden for f.eks. musikstreaming, kan du tilslutte en separat streamer på samme måde som med et traditionelt anlæg.

TIP: Mange aktive højtalere har tilslutning til subwoofer. Så kan du få den store hi-fi-lyd uden at skulle se på hverken anlæg eller store højtalere.

Trådløse
smarthøjtalere
nem lyd i alle rum

Trådløse smarthøjtalere har indbygget wi-fi, og de er først og fremmest lavet for at give dig nem trådløs lyd og mulighed for at koble alle rum i huset op på den samme musik (multirum). Til baggrundsmusik – især i mindre rum – kan disse trådløse højtalere være en udmærket løsning, men du får aldrig det lækre 3D-lydbillede, hvor det lyder, som om musikerne spiller lige foran dig i din egen stue.

En del trådløse smarthøjtalere kan parres til at spille i højre/venstre stereo, men det kræver, at du køber to styk, og lydkvaliteten er stadig ikke på højde med en ægte hi-fi-løsning. Vi garanterer for, at du kan høre forskellen, og vi demonstrerer den gerne for dig i butikken.

Hvis du går efter en trådløs multirums-løsning, anbefaler vi et musikanlæg med indbygget multirums-streaming til dit primære lytterum. Tilslut to rigtige hi-fi-højtalere med kabel – så er er du i mål med en lyd, der kan give dig gåsehud. I de andre rum kan du gå amok med alle de trådløse smarthøjtalere, du har lyst til. Det er en løsning, som både du og musikken kan være tilfredse med, og du kan styre hele molevitten direkte fra din telefon.

Du fortjener rigtig hi-fi-lyd mindst ét sted i dit hjem!

Smarthøjtalere
Nem baggrundsmusik

De populære trådløse Bluetooth-højtalere med batteri er supersmarte, når du skal have musik med på stranden eller en weekend i sommerhus. Men som primær musikløsning derhjemme er de simpelthen for små og primitive, uanset hvad producenten lover. Du fortjener rigtig hi-fi-lyd mindst ét sted i dit hjem!

Hi-fi-møblet
gem den gode lyd i et elegant møbel

Med et rigtigt hi-fi-møbel får du både anlæg og højtalere ud af syne. Her kan du gemme alt dit grej bag elegante stoflåger, som både lader lyd og signaler fra fjernbetjeningen slippe igennem. Der er utallige store og små møbler at vælge imellem, og de har det tilfælles, at de er bygget specielt til formålet. Derfor passer målene, tilbehøret og alle de små vigtige detaljer perfekt til dit udstyr.
Læs mere

Indbygning
gem den gode lyd i væg og loft

Skal den gode lyd være så diskret som overhovedet muligt? Så byg den ind i væggen eller loftet! Med en indbygningsløsning kommer både højtalere og kabler (måske endda hele anlægget) helt ud af syne, og du kan indrette dig frit i dit hjem.

HiFi Klubben har markedets største udvalg af velspillende indbygningshøjtalere, både til væg, loft, vådrum og udendørs. Lofthøjtalere kan være en genial løsning til for eksempel køkken, alrum og badeværelse, hvor det kan være næsten umuligt at finde plads til traditionelle anlæg og højtalere. Kom ind i butikken, eller kontakt vores kundeservice for mere info. Vi kan også hjælpe med projektering af større løsninger.
Læs mere

Kom ind og lyt
i butikken

Som du kan se, er der masser af forskellige slags højtalere at vælge imellem. Vi kan desværre ikke demonstrere lyden for dig her på hjemmesiden, men det kan vi til gengæld i vores butik. Når du har hørt din yndlingsmusik på nogle forskellige løsninger, bliver det meget nemmere at vælge dine nye højtalere. Kig forbi – vi glæder os til at give dig alle tiders lydoplevelse!
Find butik