Gå til indhold

Er du basochist?

Hvorfor kan man ikke få for
meget bas?

Hvorfor kan man ikke få for meget bas? Peter Lyngdorf forklarer. Husmandsråd om bas: Hvordan holder du dig gode venner med naboen, hvis du har gulvhøjtalere?

Husmandsråd om bas: Hvordan holder du dig gode venner med naboen, hvis du har gulvhøjtalere?

’Bas’ er et emne, der kan dele vandene. Nogen hader det som pesten, andre kan ikke få nok. Når overboen holder gilde til sent ud på natten, så er det surt. Men når stortrommen til en livekoncert opleves, som var du der selv, så er det fedt – medmindre du er underbo og ikke selv har bedt om det. Vi har inviteret HiFi Klubbens grundlægger, Peter Lyngdorf, til at give et par gode husmandsråd om bas og naboer.

HVIS VI SER BORT FRA DE KLASSISKE HI-FI RÅD OM HØJTALERPLACERING

Hvor skal du så placere
højtalerne hvis du vil have
mest mulig bas?

  1. Spil IKKE på langs, men derimod på tværs af rummet.
  2. Sid gerne en smule asymmetrisk i forhold til rummet.
  3. Placer højtaleren i et hjørne.
  4. Placer højtaleren så tæt på væggen som muligt. Herved får du bedre faseforhold og dermed et større tryk i bassen.

Kan man få for
meget bas? 

Teknisk set kan du aldrig få for meget bas, og det er der en simpel årsag til. Du kan nemlig bare fjerne de lave frekvenser med rumkorrektion. Mange nyere anlæg har rumkorrektion nu om dage, og jo mere bas du har, inden du korrigerer, jo bedre er det.
- Peter Lyngdorf

Hvor skal man placere sine
højtalere,
hvis man vil genere naboen mindst muligt?

”Du kan sagtens have gulvhøjtalere i et lejlighedskompleks, du skal blot gøre dig nogle tanker om højtalerens placering. Det har en kæmpestor betydning, hvordan du placerer dine højtalere, hvis du gerne vil være gode venner med naboen.”

”Mange tror, at man skal flytte højtaleren så langt væk fra naboens væg, som overhovedet muligt. Det er faktisk lige nøjagtigt forkert,” siger Peter. ”Tværtimod så er det mest optimale at placere højtaleren helt tæt på naboens væg i et hjørne. Højtaleren skal ikke røre væggen, men være så tæt på væggen som overhovedet muligt. Så sikrer du dig, at lyden løber parallelt med væggen, og mindre støj havner inde hos naboen.”

”Hvis man tilmed har et system med rumkorrektion, så kan man undertrykke resonanser, og så har man generelt set endnu bedre forudsætninger for at bibeholde det gode naboskab.”

Vi siger tak for rådene til Peter Lyngdorf. Hvis du ikke er den lykkelige ejer af et anlæg med rumkorrektion, kan du stadig have god gavn af de klassiske hi-fi råd om højtalerplacering. Men nu ved du i hvert fald, hvordan du får fuldt tryk på de dybe toner, hvis du ELSKER bas!

anlæg
med rumkorrektion

Lyt til
bastunge
tracks på Spotify eller Tidal

Vi har lavet en playliste på Spotify og Tidal, hvor vi har tilføjet en række numre med massere af bas. På Spotify-playlisten kan du selv tilføje dit fortrukne nummer med bas.

Subwoofere
for begyndere

Her gennemgår vi kort den mest essentielle viden om subwoofere, og gør dig klar til en dejlig mavepuster.

Hvilken
subwoofer

skal du vælge?

Produktspecialist fra DALI, Thomas Holm Petersen, giver en gennemgang af alle subwoofere fra DALI, fra budgetklasse til high-end. Lyt med, og bliv klogere på hvilken subwoofer, der passer til dine behov.