Gå til indhold

Hvad er en
streamer?

Streaming her og der og alle vegne. Uanset hvor du læser om hi-fi, støder du på begrebet streaming. Og på streamere. Men hvad vil det egentlig sige?

En streamer er kort sagt et apparat, der kan modtage og afspille et streamet digitalt signal. Altså et signal der afspilles, imens det overføres via et netværk (wi-fi eller kablet). Og da det drejer sig om hi-fi, taler vi her om et lydsignal.

Det streamede signal kan være musik fra en streamingtjeneste som for eksempel TIDAL eller Spotify, men det kan også være en lydfil, som du har liggende på mobilen og streamer trådløst til din streamer. Eller det kan også (hold nu godt fast!) være et streamet signal fra en streamingtjeneste, som du streamer på mobilen for så at streame det videre til din trådløse højtaler eller din streamer i stereoanlægget... eller noget endnu mere kringlet.

Hvis ovenstående lyder som smølfer, der taler sammen, er det fordi begrebet streaming bruges i flæng på alt, der handler om at afspille lyd og video, imens det overføres. For det er i bund og grund, hvad det betyder (se også boksen ”Streaming eller download”)

Multirumssystemer

Afspiller lyden, imens den modtages

Begrebet en streamer dækker over mange forskellige teknologier og typer af apparater, der kun har det ene til fælles, at de kan afspille en digital datastrøm. Derfor kan der være stor forskel på pris og funktioner i streamere. Den dyreste streamer i HiFi Klubben koster således mere end 50 gange så meget som den billigste. Men så kan den dyreste også tilsvarende meget mere. Den billigste er en Bluetooth-modtager til at overføre lyd fra mobilen, imens den dyreste er en komplet high end-forstærker, der også kan modtage streamet lyd.

Herunder kan du læse om de streamingteknologier og begreber, som du har brug for at kende.

Bluetooth – praktisk og primitivt

Bluetooth er nok den simpleste form for streaming. Men også den form, der er mest benyttet. Bluetooth bruges typisk til at sende lyd fra mobilen eller fra en bærbar computer til musikanlægget, for eksempel for at få ordentlig lyd på YouTube-videoer. Hvis det skal være helt korrekt, er Bluetooth slet ikke rigtig streaming, men skal snarere ses som et ”trådløst kabel” mellem to Bluetooth-enheder. Rigtig streaming afvikles per definition via et netværk, og Bluetooth fungerer jo netop uden netværk. I praksis opleves det dog ofte som to sider af samme sag, og derfor tager vi Bluetooth med her.

Fordelen ved Bluetooth er især, at al lyd, der kan afspilles på eksempelvis mobilen eller computeren, kan spilles trådløst på Bluetooth-modtageren, uden at det kræver hverken wi-fi eller internet, da teknologien er ”point to point”. Det gør det nemt at spille trådløs musik overalt – for eksempel i sommerhuset – og dine venner kan også lynhurtigt spille et nummer fra telefonen uden at skulle rode rundt med netværkskoder og opsætning.

Modtageren behøver ikke at have avancerede funktioner, og derfor kan en ren Bluetooth-modtager laves meget billigt. Ulempen er, at Bluetooth-protokollen ikke er beregnet til høj lydkvalitet, da overførslen sker med lav bithastighed og høj komprimering som udgangspunkt. Problemet kan til en vis grad afhjælpes med mere avancerede protokoller, som aptX og aptX HD, der giver en lydkvalitet, der nærmer sig CD-kvalitet. Vel at mærke, hvis både afsender og modtager understøtter det. På minussiden tærer Bluetooth også på telefonens batteri, og hvis nogen ringer til dig, går musikken i stå. Du får heller ikke alle de smarte muligheder, som rigtig wi-fi-streaming kan give dig, for eksempel multirum.

Hi-fi via wi-fi

AirPlay 2 (og forgængeren AirPlay) er et bedre alternativ til Bluetooth. I stedet for at streame lyden fra mobilen via eksempelvis en 264 kilobits forbindelse, der ovenikøbet kan finde på at falde ud, når du kommer mere end nogle få meter væk, sendes lyden her via wi-fi og i fuld, ukomprimeret hi-fi-kvalitet. De fleste bedre streamere understøtter AirPlay 2. Bagsiden af medaljen er, at det nærmest kun er Apples mobiler og computere, der understøtter AirPlay direkte. Og det kræver at dit wi-fi er stærkt og stabilt.

Chromecast er Googles svar på AirPlay. Har du en Android-mobil, er det lige så let at streame musik tabsfrit via wi-fi, som det er for Apple-brugere at gøre det samme via AirPlay. Chromecast er indbygget i mange streamere, musikanlæg og forstærkere – for eksempel finder du Chromecast i NAD C338, NAD AMP1 og Lyngdorf TDAI-1120.

Streaming er mere stabilt via kabel

Trådløst net (wi-fi) er så udbredt, at vi tager det for givet. Men de fleste streamere har stadig en port til netværkskabel, og især hvis du vil lytte til musik i HD-opløsning, eller hvis der er mange forstyrrelser i rummet, giver det rigtig god mening at trække et kabel mellem routeren og streameren i stedet for at overføre signalet trådløst. Ukomprimerede HD-filer kan nemlig sætte det trådløse netværk på en hård prøve, især når resten af husstandens trådløse apparater skal konkurrere om routerens opmærksomhed. I sidste ende er wi-fi-signaler ”bare” radiobølger, der forstyrres af både vægge, anden elektronik og sågar af antallet af mennesker (og dermed antallet af kroppe i rummet), der kan blokere radiobølgerne.

Streaming i hele huset med multirum

Streaming handler ikke kun om at streame fra mobilen og til anlægget i samme stue. Med multirumssystemer kan du nyde musikken i alle rum i huset. Multirumssystemer som Sonos, Bluesound (NAD) og HEOS (Denon) har alle mulighed for at spille musik fra streamingtjenester som Spotify, TIDAL, Qobuz og Deezer. Nogle giver også adgang til at streame lyd fra analoge indgange – for eksempel lyd fra computer eller pladespiller – rundt til alle højtalere i systemet.

Frem og tilbage

De fleste streamere er i virkeligheden streamingmodtagere, der er beregnet til at afspille en lydstrøm, der streames fra en anden enhed eller fra en streamingtjeneste. Men nogle enheder kan også fungere som afsendere. Altså streame lyd til andre enheder. Det møder du især i multirumssystemer, hvor for eksempel en Denon hjemmebio receiver med indbygget HEOS eller en NAD receiver med indbygget Bluesound sender lyd til trådløse højtalere i systemet.

Indbygget eller separat?

At få streaming i anlægget betyder ikke nødvendigvis, at du skal rydde plads til endnu et apparat på hylden. Mange forstærkere og receivere har indbyggede streamingfunktioner. Det samme gælder multirumshøjtalere, der er ”født” med både forstærker- og streamingfunktioner indbygget.

NØRDBOKS

Bitrate

Bitraten er udtryk for den båndbredde, der kræves for at streame en fil – og dermed også den maksimale lydkvalitet. Ved en download kan du godt hente en fil i høj opløsning på en langsom netforbindelse; det tager bare længere tid. Det kan du ikke med et streamet nummer, da lyden afspilles, imens den hentes.

Er bitraten på nummeret højere, end netforbindelsen kan klare, kommer der udfald i afspilningen. Omvendt sætter bitraten i streamingen også en begrænsning for kvaliteten. Selvom du har verdens hurtigste netforbindelse, lyder en 128-kilobits lydfil stadig elendigt.

For fuld CD-kvalitet kræves en bitrate på 1411 kilobits i sekundet. Bithastigheder på 320 kilobits eller derunder, som du finder på mange streamingtjenester, har en lydkvalitet, der minder om MP3-filer.

Streaming eller download?

  • Der er grundlæggende to måder at afspille et digitalt signal på: Som afspilning af fil eller som streaming. Forskellen er, at en fil, der afspilles, skal befinde sig i sin helhed på den enhed, den afspilles fra. Hvad enten det handler om en downloadet lydfil (for eksempel en podcast) på din telefon eller et album eller en film på en netværksharddisk.

    Når der streames, afspilles signalet, imens det hentes. Afspilleren kan altså ikke ”se” enden på medfilen, når afspilningen begynder, og hele filen kommer aldrig til at befinde sig på din enhed. Det kan for eksempel være lytning af musik fra en streamingtjeneste som TIDAL eller Spotify. Du kan sige, at hvis afspilning af en fil svarer til at drikke et glas vand, svarer streaming til at drikke direkte fra hanen

NØRDBOX

MQA

MQA (Master Quality Authenticated) er en lydcodec, der navnlig bruges på streamingtjenesten TIDAL. Du kan streame musik i CD-kvalitet fra TIDAL HiFi på de fleste streamere, der understøtter streamingtjenester.

Men TIDAL tilbyder desuden en del af albummene i højere kvalitet, kaldet Master. Master-optagelserne er inkluderet i HiFi-abonnementet, men hvis du vil spille musik i HD-kvalitet fra TIDAL, skal din streamer understøtte MQA-formatet. Det gør blandt andre NAD M33, NAD M10 og Bluesound NODE / POWERNODE.