Gå til indhold

Tag det første spadestik ned i subwooferens vidunderlige verden

Subwoofere
for begyndere

Er det lang tid siden du har fået en mavepuster? Det var synd. For der er ikke noget som et godt og gedigent bas-stød i maven fra en potent subwoofer. Her gennemgår vi kort den mest essentielle viden om subwoofere, og gør dig klar til en dejlig mavepuster.

Hvad er en subwoofer?

Subwooferen er den mærkelige fætter i hi-fi-familien. Det er den kubiske kasse, der står ovre i hjørnet og brummer. En subwoofer er nemlig en højttaler, der har dedikeret dens liv til udelukkende at spille de dybeste bastoner i din musik og de tungeste eksplosioner i dine film. Den ser derfor anderledes ud end de andre højttalere i et lydsystem, da den alene skal gengive de dybe toner, vi kalder bastoner.

”Men behøver jeg overhovedet en subwoofer?” Her kan svaret være både ja og nej når vi taler om et stereosystem. Har du for eksempel et sæt mindre højttalere, kan det være en rigtig god idé at supplere med en subwoofer, da du på den måde får det fulde lydbillede – hvilket de små højttalere i sig selv mangler. Har du  i forvejen et par større højttalere, måske et par gode gulvhøjttalere, så behøves en subwoofer ikke nødvendigvis.

Hvis du vil se film og koncerter med surroundlyd, så er en subwoofer strengt nødvendig.  Film og koncerter, der er indspillet med surroundlyd, har nemlig et seperat bas-lydspor, som du ikke kommer til at høre, hvis du ikke bruger en subwoofer. I et ”5.1-surroundsystem” henviser 1-tallet netop til den seperate subwooferkanal, som du altså misser hvis du ikke har en dedikeret subwoofer i dit system.

Hvordan fungerer en subwoofer?

I dag er så godt som alle subwoofere aktive. Det vil sige, at de har en indbygget forstærker, som passer til lige netop den indbyggede basenhed. Den indbyggede forstærker er ret så smart, da den bidrager med et ordentligt skud energi lige der, hvor det er allermest kritisk, nemlig i de dybe frekvenser. Det er de helt dybe frekvenser, der virkelig kan sætte en ”almindelig” forstærker på en svær opgave, hvilket gør det helt oplagt, at uddelegere lige netop denne del af arbejdet til en separat forstærker indbygget i selve subwooferen.

Vil du vide mere?

Hvis din tørst for viden ikke er stillet endnu, så kan du kigge videre på den lidt mere avancerede subwoofer-video. Den dykker ned i noget mere avanceret stof, der gør dig til ekspert på området. Du kan selvfølgelig også altid spørge i din lokale Hi-fi Klubben. Vi skal nok sørge for, at du får en 1. klasses mavepuster.