HiFi Klubben

Gå til indhold

Valg af højttalere til hjemmebiografen

At vælge de rigtige højttalere til en hjemmebiograf kan godt virke lidt uoverkommeligt. Ikke længere. Her er de vigtigste ting at huske.

Der findes mange forskellige højttalersystemer, som giver dig fantastiske biografoplevelser derhjemme. Men hvad er det særligt vigtigt at huske på når du skal vælge højttalere, der passer til lige netop dit behov?

 

Størrelsen på rummet

Det er vigtigt, at du i dine overvejelser medtager størrelsen på det rum, dit system skal spille i. Størrelsen på rummet er nemlig afgørende for hvilket system du skal vælge. Små systemer har det simpelthen rigtigt svært i store rum. Lyden bliver sjældent tilfredsstillende høj, og bassen bliver hurtigt en kende flad. Derfor er større højttalere ofte en langt bedre løsning til større rum.

Hvilken receiver har du?

En anden vigtig ting at huske, er matchet mellem receivere og højttalere – noget man jo også kender fra stereoverdenen. Visse højttalere passer sammen med visse receivere og omvendt. Besøg din lokale Hi-Fi Klubben, der har de helt styr på hvilke forskellige kombinationer af højttalersystemer og receivere, der fungerer sammen.

Vælg højttalere fra samme serie

En god tommelfingerregel når man skal vælge højttalere til sin hjemmebiograf er, at vælge højttalere fra samme mærke – hvis det er muligt – samme serie. Det skyldes, at forskellige højttalere selvfølgelig har forskellig klang. Hvis man derfor sammensætter et gadekryds af et system, med højttalere fra flere forskellige mærker, vil der være hørbar forskel på hvordan systemet lyder fra forskellige vinkler, hvilket vil give dig betydeligt ringere surroundoplevelser.

Forskellige højttalere til forskellige opgaver

Et normalt 5.1-surroundsystem består af nogle forskellige slags højttalere, der hver har deres designerede opgave. Et 5.1-system består af to fronthøjttalere, en centerhøjttaler, en subwoofer og to baghøjttalere.

Fronthøjttalerne er de vigtigste højttalere i hele dit surroundsystem – især hvis systemet også skal bruges til at spille musik i almindelig stereo. Det er fronthøjttalerne der kræver mest effekt, da står for hovedparten af lydbilledet. Det er også dem, der, sammen med subwooferen, kommer til at stå for at spille din stereo-musik. Det kan derfor godt betale sig at flotte sig lidt ekstra på lige præcis dette område.

Centerhøjttalerens opgave i et surroundsystem er at gengive bl.a dialog. Den er derfor en essentiel del af en god hjemmbio – medmindre du kun ser franske stumfilm altså.

Subwooferen er højttaleren, der sørger for at det lyder helt rigtigt, når en helikopter eksploderer i filmen. En subwoofer leverer altså de helt dybe toner. Da det menneskelige øre ikke kan retningsbestemme disse toner, er det typisk knapt så kritisk hvor i rummet man placerer subwooferen. Læg derfor dine designmæssige forbehold til side, når du skal investere i lige præcis denne højttaler.

Baghøjttalerne er ofte de mindste højttalere i et surroundsystem. Det skyldes, at baghøjttalernes primære opgave er at skabe surroundeffekten, altså at man kan høre når skurken er ved at snige sig ind på helten bagfra. Her kan du typisk nøjes med nogle af de mindre højttalere i serien. Det kan være en god ide at kigge efter baghøjttalere, der kan monteres på væggen, da det ofte er en god ide at hæve dem lidt.

 

Kom ind i Hi-Fi Klubben

Hi-Fi Klubben står altid parat med et surroundsystem du kan komme ned og høre. Så hvis du endnu sidder med en forvirret tanke, så kom ned og krydsforhør en af de mange medarbejdere, så er du ekspert når du går derfra.

 

 

 

Vi tror du vil kunne lide mere end bare denne side

Vi bruger småkager, aka cookies (informationskapsler), så du bl.a. kan bruge vores netbutik. Vi bruger dem også til at finde ud af, hvordan vores netsider bliver brugt, så vi hele tiden kan forbedre os, selvfølgelig imens vi lytter til vores favoritmusik. Ved at fortsætte accepterer du alt dette. Læs mere om cookies her