Gå til indhold

Den falske væg
– en smart løsning

Med en falsk væg kan alle få en elegant indbygningsløsning uden at skære huller i hjemmets eksisterende vægge. Her slipper du for en masse praktiske spekulationer, kabelføring og montering bliver utrolig nem, og resultatet kan blive utrolig elegant.

Bor du i lejebolig eller af anden grund helst vil undgå at lave huller i væggene, kan du alligevel sagtens få en flot indbygningsløsning. Du skal bare lave en falsk væg, som du kan montere det hele i. Med denne løsning får du alle fordelene, og hvis du senere skal flytte eller bare ønsker at indrette dig på en anden måde, kan du uden problemer pille det hele ned igen.

Den falske væg giver dig mulighed for at slippe af med alle synlige højtalere og kabler, og du undgår samtidig en lang række af de praktiske problemer, som nogle gange kan gøre eftermontering til en udfordring. Hvis du er lidt fiks på fingrene, kan du selv klare hele processen, og lydmæssigt er denne løsning fuldt på højde med alle andre indbygningsmuligheder.

DIY:
Den falske væg - En smart løsning

Mål omhyggeligt ud. Som hovedregel kræver indbygningshøjtalere 10 centimeters dybde fra forkanten af den nye væg ind til den gamle væg.

Hvis du bygger rammen til den nye væg som et samlet modul, bliver det nemmere at få en perfekt plan overflade. Rammen fastgøres med beslag til væg, gulv og loft. Husk at lave en ekstra stærk konstruktion, hvor TV-beslaget skal skrues i væggen.

Træk tomrør fra alle højtalersteder til terminalen i væggen ved anlægget. Brug et ekstra tykt rør til TV’et, så du får plads til alle kabler, inkl. HDMI-kabler med stik. Husk også kabler til strøm, netværk, antenne og subwoofer.

Skru gipspladerne fast på rammen. Tjek forinden en ekstra gang, at alle tomrør sidder rigtigt. For at dæmpe resonanser kan du lægge rockwool eller tilsvarende i top og bund af væggen (ca. 25% af væggens volumen).

Tegn udskæringshullerne op (der følger en skabelon med i kassen til højtaleren). Sørg igen for, at alt er helt præcist og i vater, så du ikke skal til at starte forfra.

Skær højtalerhullerne ud med en stiksav og bor huller i den korrekte diameter til tomrørene ved anlæg, netværk og en eventuel subwoofer.

Træk tomrørene ud gennem hullerne og skær dem af, så de flugter med væggens forside. Herefter kan du spartle og male væggen. Træk herefter kabler gennem rørene.

Montér kablerne på højtalernes terminaler. Sørg for, at plus/minus på forstærkerens udgange matcher plus/minus på højtalerne, så de spiller i korrekt fase.

Skru højtalerne endeligt fast i væggen med en håndskruetrækker og montér frontgrillen – så er du klar til at nyde usynlig lyd!

FØR:

Uanset rummet kan du få en flot indbygningsløsning. Start med at overveje, hvordan anlæg og møbler kan placeres optimalt i forhold til hinanden. Herefter kan du gå i gang med forberedelse og opmåling til den falske væg

EFTER:

Så elegant blev det færdige resultat. Højtalere og TV er elegant monteret på væggen uden synlige kabler, og ingen vil tænke over, at væggen har flyttet sig nogle centimeter. Du kan tilmed få en stoflåge til det viste unnu-møbel, hvis du også vil have anlægget ud af syne.
Hvis den falske væg tildækker stikkontakter eller andre elektriske installationer, skal disse føres ud i den nye falske væg. Arbejdet skal udføres af en elektriker.

Højtalere til 
væggen

Tips til et perfekt resultat

  • Brug en fugepistol og en egnet fugemasse til at lukke væggen hele vejen rundt i kanten. Det giver den pæneste afslutning, og ved in-wall højtalere uden backbox forhindrer du lyden fra højtalerens bagside i at forstyrre musikgengivelsen.

  • Du kan male frontgrillen og rammen omkring højtaleren i en farve, som matcher din væg. Til dette formål skal du bruge spraymaling, som både giver det pæneste resultat og ikke tilstopper de fine åbninger i frontgrillen. Spray i mange tynde lag, så du får en helt jævn farvedækning og undgår ”løbere”.

  • Som hovedregel skal der være 10 cm fra den nye vægs forkant til højtalerens bagside. Dette er et standardmål for indbygningshøjtalere til væg, men det er selvfølgelig altid en god idé at tjekke efter på forhånd. Hvis du bruger to eller tre lag plader, får du tilsvarende ekstra plads bag højtaleren.

  • For at undgå risiko for revner anbefaler vi at bruge to lag gipsplader på din falske væg. Skal det være helt optimalt, kan du inderst tilføje et lag krydsfinér for ekstra styrke og stivhed. Med træpladen har du en også en ekstra solid base for de skruer, der skal holde et eventuelt TV.

Book et
gratis
møde om indbygningslyd

Vi er klar til at give dig personlig og kompetent rådgivning omkring indbygningslyd. Book en tid til en gratis og uforpligtende snak – så er du godt på vej til et godt resultat. Du er også altid velkommen til at kigge ind i en af vores butikker og spørge løs.

Maskinoversættelse registreret

Ups. Det ser ud til, at du bruger et maskinoversættelsesværktøj til at vise denne side. Selvom det kan være praktisk, kan det føre til uventet opførsel og i nogle tilfælde gøre siden ustabil eller endda ubrugelig.

For den bedste oplevelse anbefaler vi, at du deaktiverer oversættelsesværktøjet. Hvis du vælger at fortsætte, skal du være opmærksom på, at visse funktioner måske ikke fungerer som forventet.