HiFi Klubben

Gå til indhold
Lokale tilbud Gør et kup på udstillingsmodeller, udgåede produkter og overskudslager fra alle vores butikker. Læs mere

Sådan får du det perfekte TV-billede

Din nye fladskærm er næsten altid helt forkert indstillet, når du pakker den ud af kassen. Se her, hvordan du lynhurtigt får et meget bedre TV-billede – helt gratis!

Fabriksindstillingen på dit TV er skabt til at imponere dig i butikken – ikke til at give et korrekt billede hjemme i din stue. Det TV, som ”råber højest” på TV-væggen, tiltrækker sig mest opmærksomhed og har større chance for at blive solgt end modellen ved siden af. Derfor har producenterne som regel skruet helt op for kontrasten, skarpheden og den blå farve, som får billedet til at virke ekstra hvidt og brillant.

Hvis du ikke selv foretager dig noget, bliver du hurtigt træt i øjnene og går samtidig glip af alle de lækre detaljer, som film- og TV-selskaberne har brugt millioner af kroner på at finpudse. Og jo dyrere og bedre TV, desto mere snyder du dig selv for.

Så nemt kommer du i mål

Heldigvis er det ikke svært at gøre dit TV-billede meget bedre. Det kræver kun, at du selv foretager et par simple grundindstillinger via TV’ets standardmenuer og din fjernbetjening. Bagefter kan du læne dig tilbage og nyde et langt mere naturligt og afslappende TV-billede.

Vi har lavet en kort guide til, hvordan du når frem til den optimale grundindstilling på Samsung og Sony. Det er en lynhurtig og velfungerende løsning til dig, der ikke gider bøvle mere med teknikken end allerhøjst nødvendigt.

Se guiden her

Film Mode – den magiske genvej til et lækkert TV-billede

På dit TV er der en stribe grundindstillinger, som du nemt selv kan arbejde med. Det er for eksempel kontrast, lysstyrke (brightness), farve, skarphed og forskellige digitale filtre, som kan slås til og fra (f.eks. støjreduktion).

Der er masser af håndtag at dreje på, og for den almindelige bruger kan det hurtigt virke ret uoverskueligt. Heldigvis har producenten af dit TV sørget for, at du kan komme næsten i mål blot ved at klikke på ét punkt i menuen: Film Mode (også kaldet Movie Mode eller lignende).

Med Film Mode kommer dit TV i ét hug over i et sæt indstillinger, der ligger meget tæt på de værdier, film- og TV-branchen har defineret som ”korrekte”. I modsætning til f.eks. musikbranchen arbejder man nemlig inden for billedproduktion med helt fastlagte standarder, som gælder både professionelle og hjemmebrugere. Film Mode er kort sagt TV-producentens bud på at ramme disse standarder bedst muligt, uden at du skal ind at måle på dit TV med dyrt professionelt udstyr.

Kalibrering – hvis det skal være helt perfekt

At kalibrere et TV betyder egentlig bare, at man udmåler og justerer en række billedindstillinger for at komme så tæt på den perfekte billedkvalitet som overhovedet muligt. Ingen skærme er fuldstændig ens fra fabrikken, og derfor er du nødt til at lave disse indstillinger individuelt for hver enkelt skærm, hvis du vil have et 100 procent optimalt resultat.

Ægte kalibrering kræver specialiseret måleværktøj, adgang til avancerede indstillinger og uddannelse i at tolke måleresultaterne, så du kan lave de nødvendige justeringer og kompromisser – på netop dit TV og i netop din stue!

Alt dette skal udføres af en professionel TV-tekniker, og det er langtfra gratis. Til gengæld får du det sidste afgørende pift til billedoplevelsen, og det kan sagtens være pengene værd for den kræsne entusiast. Det samme er tilfældet, hvis du er den lykkelige ejer af en god projektor-hjemmebiograf.

Pseudo-kalibrering – den useriøse genvej

En rigtig kalibrering er altid individuel og kræver det rigtige udstyr og den rigtige metode. Det forhindrer dog ikke nogle aktører på markedet i at forsøge at skyde genvej med smarte ”kalibreringer” og tage sig betalt for det. Her betaler du dyrt for noget, du selv kunne have gjort lige så godt på fem minutter!

Der findes nemlig ikke to TV, som er 100% ens, heller ikke selvom de er af præcis samme mærke, model og årgang. Tolerancer i produktionen vil altid give små forskelle fra eksemplar til eksemplar. Samtidig er TV-producenterne efterhånden blevet rigtig gode til at ramme en god grundindstilling via Film Mode, som du læste om ovenfor. Det betyder blandt andet:

  • Du kan ikke udmåle komplette billedværdier for ét TV og forvente et optimalt resultat ved blot at indtaste de samme værdier i et andet eksemplar af den samme model. Nogle forhandlere markedsfører alligevel denne proces som ”kalibrering”, men det er det ikke. Det er useriøst gætteri.
  • På grund af tolerancerne og indflydelsen fra lyset i din TV-stue kan du nemt risikere, at det pseudo-kalibrerede billede er dårligere end producentens egen Film Mode-indstilling. Med andre ord spild af penge.

 

Glæd dig gratis – eller gå hele vejen

Hi-Fi Klubben vil ikke være bekendt at lade dig betale for useriøse kalibrerings-indstillinger. Hvis du er almindelig bruger, anbefaler vi dig derfor at sætte dit TV i Film Mode (eller tilsvarende) og så glæde dig over, at du kom 95 procent i mål på fem minutter, og uden at det kostede dig en krone.  

Hvis du forlanger det perfekte af dit TV eller din projektor, anbefaler vi dig at kontakte en professionel TV-tekniker og få foretaget en ægte kalibrering hjemme hos dig selv. Så kan du glæde dig over, at dit billede er så godt, som det overhovedet kan blive. Og det er faktisk en ret dejlig viden at have, når din yndlingsfilm ruller over skærmen!

Sådan får du et bedre TV på fem minutter

 

 

Få et bedre TV-billede – gratis!

Fem minutter og et par nemme indstillinger er alt, hvad du behøver for at få en meget bedre TV-oplevelse.
Se her

 

Sådan får du fed lyd på dit TV

De indbyggede højttalere i dit TV lyder ikke ret godt. Vi viser dig, hvordan du gør det meget bedre.
Se her

 

Placér dit TV som du vil

TV-møbel, væg, hylde eller gulv? Vi har en smart løsning, uanset hvor du ønsker at placere dit TV.
Se her

 

LED – QLED – OLED

Tre forskellige slags TV – hvad er bedst? Vi hjælper dig med at finde det perfekte TV til dit behov.
Se her