Gå til indhold

Sådan får du det optimale ud af dine højtalere

Tips & Tricks om
højtaleren

Dine højtalere spiller meget bedre, når du placerer dem omhyggeligt og kæler lidt for detaljerne. Det allerbedste er, at det meste kan gøres enten gratis eller for ganske små penge. Her får du en lille samling tips og tricks til, hvordan du får dine højtalere til at yde optimalt.

1. OPSÆTNING OG PLACERING

Kig i manualen for at se producentens anbefalinger til, hvordan du placerer dine højtalere optimalt. Dette kan variere en smule fra producent til producent. For eksempel anbefaler B&W at vinkle deres højtalere ind mod din lytteposition, mens DALI er lavet til at spille lige fremad. Som hovedregel anbefaler HiFi Klubben, at du placerer dine højtalere, så diskanten er nogenlunde i ørehøjde, når du sidder og lytter. De høje toner fra diskanten er meget retningsbestemte, og du hører dem derfor bedst i direkte ørehøjde.

Gulv- og standerhøjtalere spiller som regel bedst, hvis du stiller dem med lidt afstand til bag- eller sidevægge. For tæt placering til en væg kan give en overdreven og buldrende bas, især hvis du stiller højtaleren i et hjørne. Start med en afstand på 15-20 cm til bagvæggen, og prøv dig frem.

Vinkling af højtalerne ind mod din lytteposition kan både forbedre og forringe lyden, afhængigt af dit lytterum og din højtaler. Her er der plads til eksperimenter. Vi anbefaler som udgangspunkt, at du placerer højtalerne i en ligesidet trekant, så der er samme afstand imellem højtalerne som til dér, hvor du sidder og lytter. Dette udgangspunkt kan så justeres yderligere, alt efter rummets indretning og din personlige smag.

Står højtalerne for tæt, går du glip af stereoperspektivet. I værste fald vil det lyde som mono, altså som om der bare står én højtaler og spiller. Står de for langt fra hinanden, får du et ”hul” i midten, så lydbilledet ikke hænger ordentligt sammen.

2. TILSPILNING

Denne lille forbedring kommer heldigvis helt af sig selv. Det eneste, du skal gøre, er at spille en masse musik. Det anbefalede tidsrum for tilspilning er oplyst i din manual, men du vil allerede begynde at høre forbedringen efter få timer. Hvis du vil fremskynde processen, er det en god lejlighed til at besøge din udenbys familie.

Så behøver du bare at skrue godt op for en musikkanal på radioen, mens du er væk. Alle nye højtalere skal ”spilles til”. Lidt på samme måde som et par nye sko, der helst lige skal motioneres lidt, før de sidder perfekt. Gummiophængene på enhederne og de elektroniske komponenter i højtaleren ændrer sig en smule, når højtaleren har spillet et stykke tid. Så vil du pludselig opleve, at højtaleren spiller mere opløst, med bedre bas og med en mere frigjort lyd.

TIP: Hvis du vil holde dig gode venner med naboer eller underboer, kan du under en non-stop tilspilning stille de to højtalere med fronterne tæt mod hinanden og bytte rundt på plus- og minus-kablet på den ENE højtaler (se punkt 4). Så ophæver bastonerne fra de to højtalere hinanden (modfase), og du kan spille højt uden at genere dine omgivelser. Et nyttigt fif specielt for dig, der bor i lejlighed – men husk endelig at sætte kablet rigtigt på igen bagefter!

3. AFKOBLING OG STABILITET

En højtaler skal kunne afgive sin energi så præcist som muligt. Derfor skal den stå HELT fast, så den vibrerer så lidt som muligt. Står højtaleren ujævnt eller usikkert, vil den bevæge sig med musikken, og kabinettet vil ”æde” en stor del af energien. Det ødelægger den gode lyd, du har betalt for.

Når højtaleren står fast, kan energien kun komme én vej, nemlig ud til dig. Så får du dynamik, punch og klarhed i lyden. For at opnå det kan du for eksempel placere højtalerne på de medfølgende spikes eller stille dem på stabile standere. En del standere kan fyldes med sand for at gøre dem ekstra stabile, og det kan du lige så godt udnytte. 

I en reol kan du med fordel placere højtaleren på små gummipuder, så møblet ikke synger med, når musikken spiller. Hænger du højtaleren op på væggen, er det vigtigt at bruge et ophæng, som er stift og stabilt. Bruger du et integreret ”nøglehuls-beslag”, skal begge højtalerens nederste hjørner støtte mod væggen, gerne med gummipuder.

4. KABLER

Vi anbefaler altid at regne et fornuftigt kabel med i budgettet, når du køber højtalere. Det kan sagtens gøres til overkommelige penge, og et godt højtalerkabel giver dig hørbart bedre lyd end tynd lampeledning og lignende. Dette gælder både store og små anlæg.

God forbindelse er altafgørende for signalet. Når kablet monteres i højtaler og forstærker, skal du derfor sikre dig, at kablet er skruet godt fast. Kablet ”sætter sig” i terminalen, så det er en god idé at spænde efter, når kablet har siddet en måned eller to.

Højtalerkabler må helst ikke være for lange. Det har ikke så stor betydning, om det ene kabel er 2 meter og det andet er 4 – bare de ikke er for lange. Et langt højtalerkabel giver nemlig uvægerligt signaltab. Generelt anbefaler vi ikke at trække højtalerkabler længere end 15 meter. Hvis du absolut skal lave et langt kabeltræk, er det vigtigt, at kablet har en vis tykkelse, så signaltabet ikke bliver for stort. Spørg i HiFi Klubben, hvis du er i tvivl om, hvilken type kabel der passer bedst til dit system.

Det er meget vigtigt, at forstærkerens ”plus” (rød) også rammer ”plus” på højtaleren, og minus (sort) rammer minus. Det gøres enklest ved at vælge på forhånd, at plus-siden altid er den side på kablet med”skriften” (der er typisk kun skrift på den ene side). Hvis plus/minus bliver byttet rundt, vil dine højtalere spille i modfase, og både bas og lydbillede bliver til en ren rodebutik.

OBS: Hvis du bruger kabler uden stik, så hold godt øje med, at der ikke smutter enkeltledere uden om terminalen, når du skruer kablet i. De tynde kobbertråde kan være svære at se, og der behøves kun en enkelt for at kortslutte din forstærker!

5. LYDSTYRKE

Alle højtalere kan gå i stykker, hvis de får for høj lydstyrke og for meget forvrængning. De bedste værktøjer til at undgå dette er dine egne ører og sund fornuft. Prøv at skrue godt op for dine højtalere, læg mærke til, hvornår musikken begynder at lyde forvrænget og grimt – og skru så ned igen med det samme!

Hav denne oplevelse i baghovedet, når der skal spilles højt – så lever dine højtalere med garanti længere. Hovedreglen uanset forstærker og højtalere lyder: Hvis det lyder grimt og presset, så skru en smule ned! Pas især på til fester, hvor baggrundsstøj, alkohol og danselyst nemt frister til at give det hele en tand ekstra.

En del forstærkere har tonekontroller på fronten (bas/diskant/loudness). Det er generelt en god idé at stille disse på 0/off eller endnu bedre helt frakoble dem med Tone Defeat/Source Direct (hvis forstærkeren har denne funktion). Dette vil give dig den bedste lydkvalitet, men det vil også beskytte højtaleren mod overbelastning, for eksempel på grund af ekstra tilført basniveau.

Om nødvendigt kan du finjustere klangen fra dine højtalere ved f.eks. at ændre afstanden til bagvæggen, lægge et tæppe på gulvet eller placere et stykke skumgummi i basporten. Vær opmærksom på, at mange trådløse højtalere også har tonekontroller og loudness, som bare er gemt inde i appen. Her gælder de samme regler – optimal placering af højtaleren er altid den bedste løsning.

Endelig er det værd at bemærke, at mange afbrændte højtalere har opgivet ånden, fordi forstærkeren var for lille og for svag til at styre højtaleren ordentligt. Det kommer som en overraskelse for mange, men en for LILLE forstærker er faktisk meget farligere for dine højtalere end en kraftig en af slagsen. Der er store forskelle imellem højtaleres krav til forstærkermuskler, og vi er selvfølgelig klar til at hjælpe dig med at finde et godt match.

HiFi Klubben

VI ER HER
FOR DIG!

Vi sætter en stor ære i, at du får det allerbedste ud af dit ye grej. Meningen med et godt musikanlæg er jo, at du kan læne dig tilbage og nyde den gode lyd uden at skulle tænke på det tekniske. Hvis du stadig er i tvivl om noget eller har spørgsmål angående dit nye køb, så tøv endelig ikke med at kontakte os. Tag fat i din lokale HiFi Klubben butik eller vores kundeservice – vi er her for at hjælpe dig.
Find Butik