Gå til indhold

Få bedre lyd fra dine højtalere

Sådan laver du den perfekte
opsætning

Luk øjnene, og forestil dig, at du er lydtekniker, og du skal til at optage dit yndlingsband. I dag er det en akustisk optagelse, hvor hvert medlem af bandet spiller på en akustisk udgave af sit instrument, uden nogen form for forstærkning. Det er en speciel begivenhed, for normalt spiller dette band højt og hårdt, og de optræder normalt på stadioner og spillesteder. Men i dag er I i en gammel kirke med fantastisk akustik, og du vil have, at optagelsen skal give en følelse af atmosfæren med bandet og kirken sammen. I virkeligheden ville du ønske, at hele verden kunne være lige her i denne kirke og lytte til dette fantastiske band, der gør noget helt unikt på et helt unikt sted.

For at indfange så meget af følelsen af at være her stiller du dit optageudstyr lige foran bandet, lige i midten. Og nu placerer du to mikrofoner, en i venstre side og en i højre side. Du sørger for at stille dem fuldstændig symmetrisk over for hinanden, med dig selv som midtpunkt. Du trykker på et par knapper og giver tegn, og bandet begynder at spille. Guitaristen sidder en lille smule til venstre, bassisten lidt til højre. Lige i midten, lidt foran de andre, sidder sangeren.

Tre timer senere har du været vidne til den bedste live session nogensinde. Endnu bedre end Nirvanas “Unplugged in New York”! Og bedst af alt: Du har optaget det! Bandet har forladt bygningen, men du er stadig i ekstase, og du vil høre, hvad du har optaget. Du laver en lille smule mix og mastering, før du placerer dine højtalere på nøjagtig samme plads, som mikrofonerne havde. Du sætter dig i din stol igen og trykker afspil. Og på magisk vis er bandet tilbage! De er på de samme pladser og spiller nøjagtigt den samme live session igen. Du kan næsten se hvert medlem sidde på stolene igen! Hvis du rækker ud efter dem, kan du nærmest røre dem! Så realistisk føles det. Du kan ikke bare høre den samme musik, der blev spillet for et par timer siden – du kan faktisk se bandet spille det for dig.

Mest populære 
højtalere

DALI OBERON 5 Gulvhøjtaler
DALI OBERON 5
Gulvhøjtaler
5.998,- / par
55
Vestlyd V15C Gulvhøjtaler
Vestlyd V15C
Gulvhøjtaler
12.998,- / par
13
DALI OPTICON 6 MK2 Gulvhøjtaler
DALI OPTICON 6 MK2
Gulvhøjtaler
14.998,- / par
42
Bowers & Wilkins 707 S3 Kompakt højtaler
Bowers & Wilkins 707 S3
Kompakt højtaler
8.798,- / 10.998,- / par
9
DALI SPEKTOR 2 Kompakt højtaler
DALI SPEKTOR 2
Kompakt højtaler
2.198,- / par
26
DALI OBERON 7 Gulvhøjtaler
DALI OBERON 7
Gulvhøjtaler
8.998,- / par
55
DALI OBERON 3 Kompakt højtaler
DALI OBERON 3
Kompakt højtaler
3.998,- / par
49
Vestlyd V12C Gulvhøjtaler
Vestlyd V12C
Gulvhøjtaler
8.998,- / par
11
DALI Opticon 2 MK2 Kompakt højtaler
DALI Opticon 2 MK2
Kompakt højtaler
8.998,- / par
16
DALI SPEKTOR 6 Gulvhøjtaler
DALI SPEKTOR 6
Gulvhøjtaler
5.998,- / par
10
DALI OBERON 9 Gulvhøjtaler
DALI OBERON 9
Gulvhøjtaler
15.998,- / par
18
DALI Opticon 1 MK2 Kompakt højtaler
DALI Opticon 1 MK2
Kompakt højtaler
6.698,- / par
13
DALI OBERON 1 Kompakt højtaler
DALI OBERON 1
Kompakt højtaler
2.998,- / par
53
DALI MENUET Kompakt højtaler
DALI MENUET
Kompakt højtaler
9.698,- / par
8
DALI EPICON 8 Gulvhøjtaler
DALI EPICON 8
Gulvhøjtaler
133.998,- / par
DALI RUBICON 2 Kompakt højtaler
DALI RUBICON 2
Kompakt højtaler
15.998,- / par
11
DALI MENUET SE Kompakt højtaler
Kompakt højtaler
12.598,- / par
2
DALI SPEKTOR 1 Kompakt højtaler
DALI SPEKTOR 1
Kompakt højtaler
1.798,- / par
21
DALI RUBICON 6 Gulvhøjtaler
DALI RUBICON 6
Gulvhøjtaler
32.998,- / par
8
SOWA 1 (x2) Trådløs højtaler - stereo
Trådløs højtaler - stereo
9.998,- / System
DALI ALTECO C-1 Kompakt højtaler
DALI ALTECO C-1
Kompakt højtaler
3.398,- / par
8
Lyngdorf CS-1 Kompakt højtaler
Kompakt højtaler
9.998,- / par
3
DALI FAZON MIKRO Kompakt højtaler
Kompakt højtaler
3.298,- / par
2
Lyngdorf MH-3 Kompakt højtaler
Lyngdorf MH-3
Kompakt højtaler
3.299,- / stk
3
DALI EPICON 6 Gulvhøjtaler
DALI EPICON 6
Gulvhøjtaler
88.998,- / par
3
DALI EPICON 2 Kompakt højtaler
DALI EPICON 2
Kompakt højtaler
44.998,- / par
3
DALI RUBICON 8 Gulvhøjtaler
DALI RUBICON 8
Gulvhøjtaler
48.998,- / par
3
Bowers & Wilkins 804 D4 Gulvhøjtaler
Bowers & Wilkins 804 D4
Gulvhøjtaler
103.998,- / par
2

To omvendte mikrofoner i din dagligstue

Du vil måske blive overrasket over, at dette ikke er en lydteknikers drømmescenarie. Det er virkeligt, og hvis du prøver at se dig selv som denne lydtekniker, kan det hjælpe dig med at forstå dit eget stereosystem. Det hjælper dig også med at forstå, hvorfor dine højtalere skal placeres meget omhyggeligt i dit rum. Så snart du har hørt dit eget stereosystem sat korrekt op, vil du aldrig gå tilbage.

Den primære grund, til at to-kanals lyd eksisterer, til at musik bliver lavet til to højtalere, og til at mange har et stereosystem derhjemme, er, at det lader os “se” bandet, sangeren, trioen, kvartetten eller symfoniorkesteret, der spiller. Dine to højtalere er faktisk to omvendte mikrofoner, der afspiller musik i stedet for at optage det. Derfor kan du i princippet optage et band med to mikrofoner og bagefter udskifte mikrofonerne med højtalere. De vil spille nøjagtigt den samme lyd, som bandet spillede. De vil spille med samme tone og klang, med samme lydstyrke og med samme akustiske egenskaber, som bandet havde, hvis vi havde to (indrømmet teoretisk) perfekte højtalere.

Hvis du opstiller dine højtalere korrekt, kan du høre og se præcist, hvordan dit yndlingsalbum blev optaget, eller hvordan din yndlingskoncert blev spillet. Vi kalder dette for soundstage eller stereobillede. Denne effekt er selvfølgelig mere tydelig for musik, der er optaget naturligt, som jazz trioer eller bluegrass grupper, men princippet gælder for al slags musik, fra klassiske koncerter til episke rockproduktioner eller blankpolerede popsingler.

Den måde, musikken lyder på i stereo, er meget nøje udvalgt i produktionen af albummet, og den rigtige opsætning af dine højtalere vil få dig tættere på den oprindelige musikalske vision. Denne effekt er lige så meget psykologi, som det er akustik. Du skal tro på, at der er et band i dit hjem. Det er derfor, vi placerer højtalerne så langt inde i rummet, som du vil erfare. På denne måde er der plads til et band bag dine højtalere. Eller rettere: foran dine mikrofoner.

Rummet spiller med

Der er også en anden grund. Rummet spiller nemlig også en enorm rolle i lyden af din musik. Hver tone, akkord, trommehvirvel og vokallinje bliver afspejlet, afdæmpet, forvrænget og forstærket næsten uendeligt af dine vægge, møbler, vinduer og endda dig selv. Det betyder, at du ikke udelukkende hører musikken fra dine højtalere, men også fra alle andre retninger med en smule forsinkelse. Det udtværer lyden og får nogle frekvenser til at blive kraftigere, end de burde, mens andre bliver svagere.

Resultatet er, at din yndlingsmusik lyder anderledes i dit hjem, end da det blev optaget. Når du placerer dine højtalere præcist, minimerer du denne effekt, men den vil aldrig forsvinde helt. Dette er ikke en dårlig ting; vi har brug for refleksionerne fra rummet til at få musikken til at lyde mere levende og virkelig. At lytte til højtalere i et fuldstændig stille rum, for eksempel et anekoisk kammer på et universitet, ville være en dødkedelig musikalsk oplevelse.

Sådan placerer du dine højtalere for at få den bedste lyd

 • 1. Tag dig god tid. At placere dine højtalere kan nemt tage det meste af en dag, og du skal stadig lave små justeringer senere. Det tager tid rigtigt at høre forskellen. Spred projektet ud over en weekend, måske en hel uge.

 • 2. Tag pauser. Dine ører bliver trætte, og så kan du ikke høre de små forskelle længere. Det er helt normalt. Lav noget andet uden musik, og fortsæt senere.

 • 3. Start ud i det små, gør det stort senere. Start med simple, raffinerede sange, når du skal lytte kritisk. Giv dig selv lov til at høre nuancerne mellem strengene på en guitar, tangenterne på et klaver, åndedraget fra en sanger. Prøv med høj, aggressiv rock eller klassisk bagefter. Disse numre er selvfølgelig lige så vigtige som de simple, men det er bedre at starte småt.

 • 4. Brug en realistisk lydstyrke. Hvert album og hver sang har sin egen perfekte lydstyrke, hvor hvert instrument og hver musiker lyder virkelige. Tænk på, hvor blid en ægte akustisk guitar ville være, eller hvor kraftigt et ægte koncertflygel er. Hver sang vil lyde bedst ved sin perfekte lydstyrke, men husk at passe på dine egne ører!

 • 5. Det handler alt sammen om stemmerne. Vores ører har udviklet sig over tusindvis af år til at lytte efter menneskestemmer. Du kan høre hver lille nuance, hver accent med det samme. At lytte efter stemmer er det vigtigste værktøj, du har. Når stemmerne lyder som virkelige, ægte mennesker, kan du være sikker på, at resten af instrumenterne også vil lyde realistiske. Lyt til størrelsen på stemmen, når du justerer lydstyrken. Hvis det stadig lyder som et ægte menneske, så er du på rette spor. Hvis det lyder som en kæmpe, bør du skrue ned for lydstyrken.

 • 6. Husk, at ethvert hi-fi-system i enhver prisklasse er udviklet med et fokus på realisme. Alt, hvad udviklerne har gjort, og alt, hvad du kommer til at gøre i denne guide, er for at skabe illusionen om, at der er rigtige, levende mennesker, der spiller på virkelige instrumenter, i et ægte rum i dit eget hjem.

Lytterum uden møbler

I denne guide vil vi forestille os, at du har et dedikeret lytterum, hvor du kan gøre, hvad du vil med dit stereosystem. Der er ikke andre møbler end din lyttestol, og dette rum har ikke anden funktion end at skabe de optimale rammer for frydefuld musiklytning. De fleste mennesker placerer selvfølgelig deres stereosystem i dagligstuen, hvilket betyder, at de skal tage højde for møbler, dekorationer, deres TV og den generelle æstetik i rummet. Prøv at bruge den følgende guide, så godt du kan til din egen boligsituation. Vi vil give flere tips til det virkelige liv senere. Lige nu har vi to højtalere, en forstærker og nogle lydkilder, for eksempel en streamer og en pladespiller. Vi venter med subwooferen til senere.

I dette eksempel har vi et rektangulært rum, med et fladt loft. Lad os sige, at sidevæggene er 7 meter, og bagvæggene er 4 meter. Et godt sted at starte er at bruge tredjedels-reglen for rummet: I dette tilfælde betyder det, at 7 meter delt med 3 er 2,33 meter. Så start med at trække dine højtalere 2,33 meter fra bagvæggen (den væg, din stol peger mod). Vi har vores lyttestol i midten af rummet, så cirka 3,5 meter fra højtalerne. Start med at lave en ligesidet trekant med din stol og højtalerne. Afstanden mellem din stol og den venstre højtaler skal være den samme som afstanden mellem din stol og den højre højtaler. Denne distance skal være den samme som afstanden mellem højtalerne. Lad højtalerne pege direkte fremad for nu. Marker dette punkt på gulvet, dette er dit startpunkt.

I teorien burde dit stereosystem lyde rimeligt balanceret. Hver tone, hver frekvens, burde spille ved cirka samme lydstyrke. Test dette med forskellige sange. Lyt til et par klavernumre. Prøv en sang med kontrabas. Det endelige mål er, at hver bastone burde blive afspillet med samme lydstyrke.

Find den kraftfulde bas

Start med at stå i din lytteposition, og bevæg dig frem og tilbage. Du vil lægge mærke til, at frekvensresponsen på dine højtalere vil ændre sig, og bassen vil enten blive bedre eller værre. Led efter det punkt, hvor hver tone lyder balanceret og jævn. Men endnu vigtigere: Led efter det punkt, hvor bassen lyder dyb og kraftfuld. Når du har fundet et godt sted, så stil din lyttestol der. Husk, at vi vil have dit system til at lyde realistisk. Som rigtige mennesker, et rigtigt band, et rigtigt orkester. Tag dig ikke af det, hvis du ikke kan få bassen til at lyde som om, du er på et diskotek. Vi kommer omkring subwoofere senere.

Tag en pause! Nu har du haft det lidt sjovt med høj bas og tunge guitarer.

Tid til bløde nuancer og detaljer

Vælg et par simple sange. En sanger med et klaver eller en guitar. Ikke så meget mere. Sid foran dine højtalere, og lyt. Spil som altid på en realistisk lydstyrke, cirka så højt som en ægte musiker ville spille. Du burde høre stemmen komme direkte fra midt mellem dine højtalere, i et område bag dem.

Prøv at bevæge dine højtalere en lille smule tættere på hinanden, og stemmen vil ændre sig til et punkt frem for en generel retning. På et tidspunkt vil du få en følelse af, at der er en ægte person lige foran dig. Du vil ikke kunne se dem, men du vil næsten kunne røre dem.

Vælg en anden sang. Noget med et band eller en trio. Lyt igen, ved en realistisk lydstyrke. Bandet burde lyde som et virkeligt band, der spiller i området mellem dine højtalere. Bevæg dine højtalere en lille smule væk fra hinanden, indtil du kan “se” en klar forskel mellem guitaristen i venstre side og bassisten i højre side. På mange optagelser er trommerne placeret bag sangeren, og hvis du sætter dit system ordentligt op, kan du høre en forskel i dybden på dem. Pas på, at du ikke placerer højtalerne for langt fra hinanden. De skal stadig lyde som en enhed, ikke som to separate lydkilder. Du vil vide, hvis dette sker, fordi sangernes stemmer lyder hule og spøgelsesagtige.

Hvis du bevæger højtalerne tættere sammen, vil du høre, at lyden af stemmerne bliver varmere og federe og fylder mere i rummet. Men resten af instrumenterne vil fylde i midten og mudre stereobilledet til, hvis du skubber højtalerne for tæt sammen. Brug lidt tid på at finde en god balance mellem et enormt vidt lydområde og et intimt, realistisk center billede.

Fordi du har valgt din lytteposition for den bedste basrespons, bør du være godt tilfreds med balancen i lyden. Men du kan prøve at rykke dine højtalere tættere på bagvæggen for en smule mere bas, eller længere ind ind i rummet for en tyndere lyd. Hvis du ikke kan rykke din stol for at få den rigtige lyd, er dette en god løsning. Vær forsigtig, for hvis højtalerne kommer for tæt på væggen, kan det gøre dit følsomme stereobillede fladt. Husk, at din yndlingssanger skal kunne stå bag ved dine højtalere.

Gør det samme i din dagligstue

Det her er måden at placere dit stereosystem i et rum, hvis hele rummet er tomt, og du kan gøre hvad du vil. Men bare rolig, princippet er det samme i din dagligstue! Læs instruktionerne grundigt og prøv mulighederne af i din egen stue.

Helt seriøst, prøv det! Smid dine højtalere ind i midten af din stue, og få dem til at lyde fantastisk. Med al sandsynlighed kommer du til at sidde meget tættere på bagvæggen end i vores teoretiske lytterum, men det er okay. Du vil høre mere bas fra højtalerne på denne måde, så prøv at bevæge højtalerne tættere på dig selv. Prøv at finde den bedste balance mellem det bedste stereobillede og det faktum, at det er din dagligstue, og andre vigtige ting også skal ske her.

Du kan også sætte dine højtaler på filtfødder, så du let kan skubbe dem frem og tilbage. Når du sætter en nyindkøbt plade på, kan du indstille dem til den perfekte position og få dig en aften med fantastisk musik. Når du så er færdig, kan du skubbe dem tilbage igen. Forskellen, som positioneringen gør, er hundrede gange større end den mulige forskel mellem filt, gummi eller pigge.

5 nemme trin

 1. Opdel dit rum i tredjedele, og placer dine højtalere en tredjedel inde i rummet. Placer dem cirka tre meter fra hinanden for nu.
 2. Spil musik, og bevæg dig frem og tilbage i rummet for at lytte efter den bedste bas. Hver bastone, du hører, bør have samme lydstyrke. Bassen skal lyde balanceret og kraftfuld. Sæt din lyttestol der, hvor der er bedst bas.
 3. Mål afstanden mellem dig og højtalerne. Placer højtalerne med samme afstand mellem sig. Du burde få en ligesidet trekant. Peg højtalerne mod dine ører.
 4. Lyt til et par simple sange med sangere. Bevæg dine højtalere tættere på eller længere fra hinanden, indtil stemmerne kommer fra midt mellem dine højtalere. Det skal være et klart defineret punkt, som om du kan røre personen, der står der.
 5. Med små justeringer, bevæg dine højtalere tættere på bagvæggen for mere bas, eller længere ind i rummet for en mere balanceret lyd. Gør dette, indtil du får en afslappet, balanceret og realistisk lyd. Gør dette, mens du lytter til den samme, varierede musik.

Mest populære 
højtalere

DALI OBERON 5 Gulvhøjtaler
DALI OBERON 5
Gulvhøjtaler
5.998,- / par
55
Vestlyd V15C Gulvhøjtaler
Vestlyd V15C
Gulvhøjtaler
12.998,- / par
13
DALI OPTICON 6 MK2 Gulvhøjtaler
DALI OPTICON 6 MK2
Gulvhøjtaler
14.998,- / par
42
Bowers & Wilkins 707 S3 Kompakt højtaler
Bowers & Wilkins 707 S3
Kompakt højtaler
8.798,- / 10.998,- / par
9
DALI SPEKTOR 2 Kompakt højtaler
DALI SPEKTOR 2
Kompakt højtaler
2.198,- / par
26
DALI OBERON 7 Gulvhøjtaler
DALI OBERON 7
Gulvhøjtaler
8.998,- / par
55
DALI OBERON 3 Kompakt højtaler
DALI OBERON 3
Kompakt højtaler
3.998,- / par
49
Vestlyd V12C Gulvhøjtaler
Vestlyd V12C
Gulvhøjtaler
8.998,- / par
11
DALI Opticon 2 MK2 Kompakt højtaler
DALI Opticon 2 MK2
Kompakt højtaler
8.998,- / par
16
DALI SPEKTOR 6 Gulvhøjtaler
DALI SPEKTOR 6
Gulvhøjtaler
5.998,- / par
10
DALI OBERON 9 Gulvhøjtaler
DALI OBERON 9
Gulvhøjtaler
15.998,- / par
18
DALI Opticon 1 MK2 Kompakt højtaler
DALI Opticon 1 MK2
Kompakt højtaler
6.698,- / par
13
DALI OBERON 1 Kompakt højtaler
DALI OBERON 1
Kompakt højtaler
2.998,- / par
53
DALI MENUET Kompakt højtaler
DALI MENUET
Kompakt højtaler
9.698,- / par
8
DALI EPICON 8 Gulvhøjtaler
DALI EPICON 8
Gulvhøjtaler
133.998,- / par
DALI RUBICON 2 Kompakt højtaler
DALI RUBICON 2
Kompakt højtaler
15.998,- / par
11
DALI MENUET SE Kompakt højtaler
Kompakt højtaler
12.598,- / par
2
DALI SPEKTOR 1 Kompakt højtaler
DALI SPEKTOR 1
Kompakt højtaler
1.798,- / par
21
DALI RUBICON 6 Gulvhøjtaler
DALI RUBICON 6
Gulvhøjtaler
32.998,- / par
8
SOWA 1 (x2) Trådløs højtaler - stereo
Trådløs højtaler - stereo
9.998,- / System
DALI ALTECO C-1 Kompakt højtaler
DALI ALTECO C-1
Kompakt højtaler
3.398,- / par
8
Lyngdorf CS-1 Kompakt højtaler
Kompakt højtaler
9.998,- / par
3
DALI FAZON MIKRO Kompakt højtaler
Kompakt højtaler
3.298,- / par
2
Lyngdorf MH-3 Kompakt højtaler
Lyngdorf MH-3
Kompakt højtaler
3.299,- / stk
3
DALI EPICON 6 Gulvhøjtaler
DALI EPICON 6
Gulvhøjtaler
88.998,- / par
3
DALI EPICON 2 Kompakt højtaler
DALI EPICON 2
Kompakt højtaler
44.998,- / par
3
DALI RUBICON 8 Gulvhøjtaler
DALI RUBICON 8
Gulvhøjtaler
48.998,- / par
3
Bowers & Wilkins 804 D4 Gulvhøjtaler
Bowers & Wilkins 804 D4
Gulvhøjtaler
103.998,- / par
2