HiFi Klubben

Gå til indhold
Tilbudstorvet Gør et kup på udstillingsmodeller, udgåede produkter og overskudslager fra alle vores butikker. Læs mere

Nu kan du tale med din trådløse højtaler

Stemmestyring vil revolutionere din hverdag

Stemmestyring har allerede gjort sin entré på højtalermarkedet i USA og enkelte andre lande, og flere produkter vil fremover lade dig bruge stemmestyrings-assistenter fra Google, Amazon og Apple. Nu har vi Sonos ONE i HiFi Klubben, som vores første højtaler med stemmestyring. Men hvad kan teknologien og hvorfor skal du bruge den?

Stemmestyring har eksisteret i mange år, og du har sandsynligvis allerede prøvet teknologien. Lige nu bliver den mest brugt i form af en ”assistent” i din smartphone, der kan svare på dine spørgsmål og kommandoer. Assistent-programmerne er efterhånden blevet imponerende gode til at forstå ord og tale, og nu rykker de videre fra din smartphone og ind i din trådløse højtaler.

Stemmestyring er en virkelig spændende funktion, og med den hurtige udvikling kommer der hele tiden flere og bedre muligheder. Prøv at finde din smartphone frem, tænd for stemmestyring, og sig:

  • ”Sæt en alarm til klokken 6:00”
  • ”Ring til mor”

Det er to daglige aktiviteter, som du kan gøre betydeligt hurtigere og meget nemmere med stemmestyring. Men det er kun toppen af isbjerget.

Hvorfor skal jeg tale med min højtaler?

I starten kan det godt virke lidt akavet at skulle tale til sin højtaler. Assistenten hjælper dig dog godt i gang, og når du først er over barrieren, begynder du at opdage de rigtig interessante funktioner.

Din assistent kan for eksempel gøre organisering supernemt. Bed den om at skrive en aftale i kalenderen – torsdag klokken 19:30, madklub – og få det direkte ind på din smartphone. Find en opskrift, og gem den på en elektronisk indkøbsseddel. Få den til at sætte en timer, når du laver mad, og spørg den, hvad en deciliter mel er i gram, hvis du står og mangler en køkkenvægt.

Assistenten finder nu også vej til dit multirums-musiksystem, så du har fuld kontrol over alt musikken i dit hjem. Du kan komme med en uspecifik kommando som ”Spil noget popmusik”, eller du kan være mere konkret og bede assistenten om at spille det nyeste hit med Taylor Swift.

Hvis du har smart-lys kan du bede assistenten om at dæmpe lyset i stuen eller slukke alt lys, når du går. Og stemmestyring breder sig lige nu som en steppebrand blandt smart-home teknologier: Dit overvågningskamera, din vejrstation, din robotstøvsuger osv.

Der er sket rigtigt meget med stemmestyring igennem de seneste to år, men der er endnu et stykke vej, før det fungerer helt perfekt. Teknologien kæmper for eksempel stadig med at forstå komplicerede navne på personer og gader, og opfølgende spørgsmål eller kommandoer er først nu ved at fungere. Men både Amazon, Google og Apple investerer kraftigt i teknologien, så begrænsningerne bliver færre og færre.

De tre førende assistenter

Apple Siri, Google Assistant, og Amazon Alexa er lige nu de mest avancerede stemmestyrings-assistenter. Hver assistent har fordele og ulemper og er på forskellige stadier i deres udvikling.

Google Assistant trækker på sin enorme søgemaskine, der i forvejen har mange intelligente funtioner indbygget. Google investerer meget i machine-learning, og derfor kan assistenten både kende forskel på brugeres stemmer, forstå løst formulerede kommandoer og holde en rød tråd i samtaler – altsammen unikke funktioner for en stemmestyrings-assistent. 

Amazon var tidligt på markedet med stemmestyring i højtalere. Der er allerede solgt millioner i USA og Amazon Alexa har derfor samlet sig et enormt katalog af services, der kan bruges til alt fra at bestille pizza til at tjekke din bankkonto. Mængden af funktioner gør Alexa til favorit hos mange.

Apple Siri er det oplagte valg, hvis man har iPhone eller andre Apple-produkter. Deres første produkt med stemmestyring som en central funktion – HomePod – er dog ikke på markedet endnu. Sammenlignet med de to konkurrenter har Siri den store fordel, at den taler dansk, og man kan sagtens forestille sig, at der kommer mange nye funktioner med lanceringen af HomePod.

 

Når du skal vælge højtalere med stemmestyring

Markedet udvikler sig hurtigt, og der er meget at overveje, når du står over for at skulle vælge en højtaler med stemmestyring.

De forskellige højtalere kommer til at tilbyde et forskelligt udvalg af assistenter. En model kan eksempelvis både have Siri, Google Assistant og Alexa, mens en anden kun har Alexa. Det er dog også sandsynligt, at en eksisterende højtaler på et tidspunkt gør det muligt at bruge flere assistenter, og der er derfor god grund til at holde sig opdateret.

Hvis du har services eller apps, som du bruger rigtig meget, så tjek også, om de er understøttet af assistenten. Alexa er som sagt førende på funktioner, men hvis du vil bruge services, der er eksklusive for Apple, bør du overveje Siri.

Sidst, men ikke mindst, så bliver apps og services programmeret til hver enkelt type assistent. En app som Spotify kan altså fungere bedre eller dårligere til Alexa end Google Assistant, ligesom den kan fungere forskelligt, alt efter om du bruger den sammen med iPhone, Android eller PC.

Hvis du sørger for at overveje disse ting på forhånd, er du godt på vej til at træffe det rigtige valg, når du vælger højtaler med stemmestyring. Og så er det ellers bare om at komme i gang med at nyde alle de nye muligheder.

Vi tror du vil kunne lide mere end bare denne side

Vi bruger småkager, aka cookies (informationskapsler), så du bl.a. kan bruge vores netbutik. Vi bruger dem også til at finde ud af, hvordan vores netsider bliver brugt, så vi hele tiden kan forbedre os, selvfølgelig imens vi lytter til vores favoritmusik. Ved at fortsætte accepterer du alt dette. Læs mere om cookies her