Gå til indhold

Nørdehjørnet:

NAD og Hypex UcD

NAD har altid været pionerer til at vælge og udvikle de allerbedste tilgængelige forstærkerteknologier, og NAD’s Custom Installation forstærkere er ingen undtagelse. De fleste af CI-forstærkerne bruger forstærkertrin baseret på Hypex UcD teknologien.

NAD har licens til selv at producere disse forstærkertrin, og det betyder, at man tager det bedste fra Hypex UcD, men selv udvikler både strømforsyninger og de omkringlæggende kredsløb for  at kunne optimere dette 100 procent til den enkelte model.

Hypex UcD er en unik Klasse D forstærkerplatform med nærmest ikke-eksisterende forvrængning, minimal varmeudvikling og evnen til at drive enhver højtaler med overskud. Hypex UcD udmærker sig også ved at have en helt korrekt frekvensrespons, uanset hvilken højtaler belastning man tilslutter den, en frekvens-uafhængig forvrængningskarakteristik og ekstremt lav udstråling af elektromagnetisk interferens (EMI). Dette gør den perfekt til brug i CI-forstærkere, hvor pladsen er trang, hvor mange forstærkerkanaler skal sidde side om side og hvor høj kvalitet er et ønske.

I en Klasse D forstærker sker forstærkningen ved, at der ekstremt hurtigt tændes eller slukkes for transistorerne i udgangstrinnet (ON/OFF). Der er således ikke en ”hvilestrøm” som i analoge forstærkere, der altid brænder lidt energi og varme af. Transistorerne i Klasse D forstærkeren trækker kun strøm, når det er nødvendigt, og det giver en uhyre effektiv forstærkerkonstruktion. Man kan opnå en virkningsgrad på næsten 100%, hvorved behovet for køling nærmest er elimineret. Med den høje virkningsgrad kan man lave forstærkerne meget små, men samtidig bibeholde en så høj effekt og kvalitet, at de kan koncentrere sig om udelukkende at forstærke audiosignalet og ikke støjen.

En gængs misforståelse er, at Klasse D ofte betragtes som værende en ”digital” forstærker, men faktisk er den analog. Forstærkeren kræver nemlig et analogt indgangssignal for at virke, og selve konverteringen til de pulsbredder (firkant signaler), som styrer transistorerne, sker faktisk i det analoge domæne ved at modulere det analoge indgangssignalet med et trekantssignal ved en given frekvens. 

Nogle Klasse D forstærkere kan så være styret digitalt, eller de kan have indbygget digital signalbehandling (DSP), hvilket kan være med til at underbygge misforståelsen. 

Hemmeligheden ved NAD’s forstærkere er, at de benytter ”selv-svingende” moduler, som benytter et meget sofistikeret feedback kredsløb, der hele tiden holder øje med, hvad der sker på højtalerudgangene. Dermed kan eventuelle afvigelser, for eksempel på grund af en vanskelig tilsluttet højtaler eller meget lange kabler, øjeblikkeligt blive rettet af forstærkerens feedback-kredsløb, og derved er forstærkeren helt og aldeles upårvirkelig – den performer altid til sit bedste uanset betingelserne.