Gå til indhold

Head-fi
– musikalsk magi lige i øret

Er du til magiske musikoplevelser, som får gåsehuden til at rejse sig igen og igen? Et sæt head-fi høretelefoner sender dig til musikkens syvende himmel, uden at du behøver at investere i et stort og kostbart high-end anlæg.

Du har sikkert allerede et par høretelefoner af en eller anden slags. Bluetooth, smartphone og tusindvis af trådløse modeller at vælge imellem har gjort det nemmere end nogensinde at få god lyd lige ind i øret. Uanset om du sidder i toget, sveder i træningslokalet eller sidder i din salige støjreducerede lydboble på kontoret.

Men vidste du, at der også findes en helt anden verden inden for høretelefoner, hvor du kan give slip på hverdagen og drive væk på din helt egen lyserøde sky af toner? Her kommer du så tæt på kunstnerne, at du næsten kan røre ved dem, og du kan dykke ned i et uendeligt univers af lækre detaljer, som du slet ikke lægger mærke til med almindelige høretelefoner. Velkommen til head-fi!

Head-Fi fra Sennheiser

Ind i musikkens hjerte

I head-fi universet er lydkvaliteten konge. Her behøver tingene ikke at være trådløse og nemme at putte i rygsækken, snarere tværtimod. Ørekopperne må gerne være store som tekopper, og kabler så lange som sjippetove og avancerede høretelefon-forstærkere er bare med til at gøre det hele endnu mere lækkert.

Målet med head-fi er at opnå den samme magiske musikoplevelse, som du kan få fra et traditionelt high-end anlæg med store gulvhøjtalere. Her sidder anlægget bare direkte på hovedet af dig og sender musikken lige ind i dine øregange. Du kan spille så højt du vil uden at spekulere på naboer eller sovende unger. Og du kan opleve den helt autentiske lyd fra indspilningen uden at forurene den med ustyrlige resonanser fra gulv og vægge.

Head-fi er kort sagt en direkte vej ind i musikkens hjerte, og du kan nyde rejsen til en brøkdel af prisen for et high-end anlæg med tilsvarende lydkvalitet. Hvis du i forvejen har et godt anlæg, vil head-fi være prikken over i’et. Og det er et genialt alternativ, hvis du vil have den ægte high-end oplevelse uden samtidig at få et stort anlæg ind i stuen. Bare sørg for, at din sofa eller din yndlingsstol er i topform – du kommer til at tilbringe mange timer sammen med dem!

Formel 1 for høretelefoner

Head-fi er høretelefonernes superliga, og her kan du møde alt fra fornuftige entry-modeller til ekstreme løsninger med et prisskilt som en velvoksen firmabil. Producenterne står i kø for at fortælle dig, hvorfor netop deres teknologier og modeller er verdens bedste, og entusiasterne bruger en stor del af deres liv på at være enige og uenige på diverse netfora.

Der er masser af forskelle, men de fleste head-fi høretelefoner har i hvert fald tre ting tilfælles: De er store, de er ikke billige, og de siger ikke en lyd, med mindre du stikker et kabel i dem. Driverne er fordelt på tre hovedtyper, som hver har deres tilhængere:

  • Dynamisk – samme grundprincip som traditionelle højtalerenheder, blot omplantet til miniformat på forskellig vis
  • Planar Magnetisk – en udspændt folie med pådampet metalleder, som drives af et stort omgivende magnetsystem på den ene eller begge sider
  • Elektrostatisk – en udspændt folie, som drives via høj elektrisk spænding fra et trådnet på begge sider

Alle tre principper kan give en helt fantastisk lydkvalitet, hvis høretelefonerne er godt bygget, og du kan derfor ikke sige, at den ene type er definitivt bedre end den anden. Især ikke, når du også tager hensyn til pris og praktiske detaljer, som for eksempel om du skal have en åben eller en lukket model.

Åbne konstruktioner er meget udbredte blandt head-fi høretelefoner, fordi man helt undgår refleksioner fra et kammer, som kan påvirke membranens bagside. Det er teoretisk optimalt, men betyder også, at lyden slipper næsten frit igennem i begge retninger. Du kan tydeligt høre dine omgivelser, og dine omgivelser kan lytte med på musikken, hvis du spiller højt. Hvis du har brug for din helt egen oase, hvor du altid kan nyde musikken helt uforstyrret, kan en lukket model være en bedre løsning. Dem findes der heldigvis også mange af.

Vær åben og nysgerrig, og prøv nogle forskellige modeller af, når du har chancen. Så får du hurtigt en fornemmelse af, hvad du bedst kan lide.

Hvor skal musikken komme fra?

Du kan sagtens nyde head-fi sammen med et traditionelt anlæg, men rigtig mange entusiaster bruger computeren eller en musikstreamer som primær musikkilde. En audiofil streamingtjeneste som f.eks. TIDAL HiFi eller Roon giver dig adgang til alverdens musik i en lydkvalitet på CD-niveau eller endnu højere. Så er musikken i hus én gang for alle – næste trin er at få den helskindet over på dine høretelefoner.

Du skal sørge for at hente musikken digitalt ud af computeren, så du ikke smadrer lydkvaliteten i dens indbyggede analoge lydkort. Det gør du ved at koble en separat høretelefon-forstærker til computerens USB-udgang og så bruge den til at trække høretelefonerne.

Der findes mobile forstærkere, som ikke er større end en USB-nøgle, og som kan give en imponerende flot lydkvalitet på et par gode høretelefoner. Men hvis du virkelig vil noget med dit head-fi, skal du have en ægte separat høretelefon-forstærker.

Høretelefon-forstærkeren – motoren i din oplevelse

En dedikeret høretelefon-forstærker er skabt til at få det allerbedste ud af et par audiofile head-fi høretelefoner. Den skal kun aflevere en relativt begrænset effekt, og det åbner op for at bruge eksklusive og kompromisløse high-end løsninger, som hurtigt bliver upraktiske eller ekstremt kostbare i en traditionel hi-fi forstærker, for eksempel rørteknologi og ren Klasse A-drift.

Mange modeller har et bredt udvalg af tilpasningsmuligheder og tilslutninger, for eksempel til musikstreamer, CD-afspiller, analog forstærker eller et par ekstra høretelefoner, så du og din partner uforstyrret kan dele en eksklusiv musikoplevelse. Tit får du også en indbygget high-end D/A-konverter, som kan give et ekstra kvalitetsløft til dit tilsluttede udstyr. På dette område kan der være store variationer fra model til model, og det betaler sig at bruge lidt tid på at finde den helt rigtige løsning.

Høretelefon-forstærkere

Sådan kommer du i gang med head-fi

Head-fi er en meget personlig måde at opleve musik på. Smag, behov og budget er også meget personligt, så det kan godt være en udfordring at finde den rigtige vej ind til universet. Ligesom med almindelig hi-fi lyder de forskellige produkter nemlig forskelligt, og det er ikke alting, der spiller lige godt sammen.

Inden du går på jagt for alvor, kan du eventuelt begynde med at spørge dig selv:

  • Hvilken slags musik lytter du mest til?
  • Går du efter detaljer eller helhedsoplevelse?
  • Hvor vil du spille musikken fra?
  • Har du brug for afskærmning mod støj?
  • Hvilket udstyr har du i forvejen?
  • Hvad siger budgettet?

Hvis du har overvejet disse ting, er du allerede meget tættere på at vælge rigtigt. Husk, at head-fi er en investering i mange års musikglæde, og du behøver ikke nødvendigvis at købe alting på én gang. Afhængigt af dit nuværende udstyr kan du måske starte med at anskaffe enten høretelefonerne eller forstærkeren og så købe den anden del, når tegnebogen er kommet til kræfter igen. Kom ind i HiFi Klubben og spørg løs – vi er klar til at hjælpe dig godt i gang med head-fi!

Head-Fi