Gå til indhold

Sådan får du den optimale
hjemmebiograf

I dag kan du få superflot lyd og krystalklar ultrahøjopløst billedkvalitet i din hjemmebiograf for overkommelige penge. Men der er også mange nye begreber at holde styr på. I denne artikel forklarer vi nogle af de svære ord og hjælper dig med at komme sikkert i mål.

Multikanals HD-hjemmebio – den fulde løsning, men ikke den eneste

Surround-receiveren er både hjernen og hjertet i din højopløste hjemmebiograf. Den er langt mere end blot en forstærker med 5, 7 eller endnu flere kanaler – den er et imponerende multimediecenter, hvor du kan tilslutte alle dine lyd- og billedkilder, skifte frit rundt imellem dem og sende signalet videre i optimal kvalitet til TV, projektor og højtalere. De nyeste generationer kan endda give dig fuld app-betjening og indbygget musikstreamer, så du også har alverdens musik til rådighed lige under dine fingerspidser.

Med de utallige funktioner og de mange lydkanaler med tilhørende højtalere kan en fuld hjemmebiograf til gengæld kræve sit, både af dig og din boligindretning. Du skal derfor være lidt tolerant over for elektronik og højtalere – med mindre du selvfølgelig skjuler det hele i et hi-fi-møbel og bygger højtalerne ind i vægge og loft. Det kan nemlig også lade sig gøre.

Hvis musik betyder rigtig meget for dig, eller hvis du foretrækker en enklere og stadig særdeles velspillende løsning, kan du måske overveje at satse på et godt stereoanlæg i stedet for surround. Så får du bedre forstærker og bedre højtalere for de samme penge, og både musik og filmlyd lyder fantastisk i to gode kanaler.

Så er dét sagt – og lad os så tage et kig på dagens mange lækre muligheder i surround-hjemmebiografen!

Hjemmebiograf
Systemer

Lyden er stadig nøglen til de store oplevelser

HD- og UHD/4K/8K-videoformaterne kan i dag give dig en billedkvalitet og en filmoplevelse, som den gode gamle DVD ikke engang turde drømme om. Men selvom der er kommet masser af nye begreber og muligheder til sammen med HD og UHD, har én ting ikke ændret sig: Du skal have ordentlig lyd – ellers kan du næsten lige så godt hælde pengene ud ad vinduet!

Uanset om du vælger et hjemmebio-system med 5.1, 7.1 eller endnu flere kanaler, skal din receiver have effekt nok til at trække dine højtalere i god kvalitet ved alle lydstyrker. Samtidig skal du sørge for, at du har de rigtige tilslutninger i forhold til dit ambitionsniveau, f.eks. med hensyn til højtalerantal og UHD-muligheder. Når det er på plads, går du ikke helt galt i byen. I det følgende kan du læse mere om, hvad der er vigtigt at være opmærksom på, og hvad du roligt kan springe op og falde ned på.

Rigtige watt og markedsførings-watt

Læser du et sted, at en surround-receiver har en effekt på f.eks. 100 watt, betyder det i nogle tilfælde ”100 watt i to af de syv kanaler samtidigt og i hele frekvensområdet”. Det er sådan, man opgiver effekt for en god gammeldags stereoforstærker, og det er i det mindste nok til at spille stereo fornuftigt. Nogle producenter – for eksempel Onkyo – går imidlertid så vidt, at de primært opgiver effekten for en 1 kHz-testtone i 6 ohm og i én enkelt af de syv kanaler. Med andre ord: De måler en irriterende hyletone i mono!

Disse ”markedsførings-watt” er opfundet for at give den almindelige bruger et indtryk af, at produktet er meget bedre – og især kraftigere – end det i virkeligheden er. Men hvis ikke effekten er målt på lige vilkår, kan du ikke bruge tallet til noget som helst. En sammenligning af en seriøs hi-fi-effekt i to kanaler i forhold til en pibetone i én kanal giver ganske enkelt ikke mening. Det er æbler og pærer.

Et eksempel på disse stærke markedskræfter er NAD, som i mange år har haft – og stadig har – tradition for at bruge enorme ressourcer på strømforsyningen i deres receivere. Netop derfor har de målt og markedsført deres effektopgivelser med ”alle kanaler drevet ved fuld effekt”. Markedet har desværre hverken efterfulgt eller forstået denne ærlighed, og derfor har NAD valgt at ændre praksis og primært angive ”stereo-watt” (to kanaler i drift) på samme måde som konkurrenterne. Men de måler og oplyser stadig de ærlige og usminkede data med fuldt træk på alle kanaler samtidig. Og du kan roligt regne med, at der er en grund til, at de andre ikke gør det!

I HiFi Klubben mener vi stadig, at det er useriøst at opgive udgangseffekt med én kanal i drift, men da visse af vores konkurrenter ikke vil opgive ”rigtige” hi-fi watt, er vi nødt til også at give dig sminke-wattene på f.eks. NAD og Denon, så du får et reelt grundlag at sammenligne på. Derfor har vi nu tre effektdata-linjer for alle vores modeller, og på vores hjemmeside kan du læse alle de forskellige effektopgivelser, vi har kunnet få fra vores leverandører. Så kan du sammenligne æbler med æbler og pærer med pærer. Og du undgår at blive snydt, mens du venter på, at de andre kommer til fornuft.

HD-filmlyd er langt bedre end CD

De bedste af de nye multikanals HD-lydformater – Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio – giver dig en tro kopi af filmstudiets 24-bit masteroptagelse, hvilket er lig med 3-4 gange CD-opløsning i hele otte kanaler! Til sammenligning er den gode gamle Dolby Digital- eller DTS-filmlyd fra DVD langt ringere end CD og på niveau med dårlig MP3-lyd. Der er altså al mulig grund til at forkæle lyden i HD-hjemmebiografen med både en god receiver og ordentlige højtalere.

Ægte multikanals HD-lyd får du i dag kun fra Blu-ray og HD-spilkonsoller (f.eks. PS4). HDTV-udsendelser har ikke højopløst lyd – her får du i heldigste fald lyd på DVD-niveau. Den øvre grænse for lydkvaliteten på Netflix er i øjeblikket ”Dolby Digital Plus”, som er noget bedre end DVD. Der er stadig langt op til de ægte HD-lydformater, men det kan naturligvis ændre sig i fremtiden.

OBS: Vær opmærksom på, at multikanals HD-lyd kun kan overføres fra din Blu-ray via HDMI!

Dolby Atmos, DTS:X og Auro 3D – surround til dig der vil gå hele vejen

Siden introduktionen af Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio er der opstået en håndfuld nye ”hyper-surround” lydformater, som kan løfte din filmoplevelse endnu højere ved at tilføje endnu flere surroundkanaler. Seneste skud på stammen er Dolby Atmos, med konkurrenterne Auro 3D og DTS:X lige i hælene.

Det nye og revolutionerende ved Dolby Atmos er, at man inddrager loftet som en helt ny dimension i lydsystemet. Det giver mulighed for at skabe et enestående livagtigt og tredimensionelt lydbillede, som næsten kan få dig til at lette i sofaen, som det for eksempel blev brugt i storfilmen ”Gravity”.

Grænsen for en fuldt udbygget Atmos-opsætning til hjemmebrug vil normalt være 7.2.4 kanaler, hvor 4-tallet angiver antallet af lofthøjtalere. Dette vil både kræve en avanceret receiver og ekstra effekttrin til at trække de ekstra kanaler, men hvis du ønsker at gå endnu videre, kan du såmænd godt gøre det. Atmos-systemet kan til hjemmebrug gå helt op til 24 kanaler inklusive 10 højtalere i loftet, og i professionelle biografteatre kan du møde helt op til 64 kanaler!

Mindre kan heldigvis gøre det, og hvis du ikke har mod på højtalere i loftet lige nu, kan et traditionelt 7.1-kanals system fodret med HD-lyd stadig give dig surround-oplevelser af fantastisk høj kvalitet.

Streaming og multirum – lad alverdens musik komme til din hjemmebiograf

Mange nye hjemmebio-receivere er født med indbygget netværksfunktion og forskellige muligheder for musikstreaming, for eksempel Bluetooth, AirPlay og ikke mindst understøttelse af Spotify Connect. Fra din smartphone eller tablet kan du i et snuptag vælge mellem mere end 30 millioner musiknumre og spille dem direkte på anlægget.

Hvis du vil gå endnu videre kan du sende musikken til et andet rum via Zone 2-funktionen, som findes i en række receivere. Dette er dog selv i bedste fald lidt af en nødløsning. Hvis du virkelig tænker i flere rum, skal du have dig et multirums-streamingsystem som Sonos, HEOS eller Bluesound.

Med et multirums-system koblet på et god hjemmebio-anlæg har du faktisk alt, hvad hjertet kan begære til både musik og film. De forskellige systemer har hver deres kvaliteter, men specielt i hjemmebio-sammenhæng er HEOS værd at nævne for sin perfekte integration med Denon-receivere.

Med HEOS kan du tilkoble systemets musikstreamer til receiveren én gang for alle og bagefter glemme alt om den. Tænd/sluk og volumenkontrol følges nemlig automatisk ad, så det hele føles som bygget sammen i ét. Det er et kæmpe plus, specielt når hele familien skal lære at bruge systemet.

Surround
Receiver

Denon AVC-X4700H Hjemmebio-receiver
Hjemmebio-receiver
14.999,- / stk
Denon AVC-X6700H Hjemmebio-receiver
Hjemmebio-receiver
24.499,- / stk
NAD T778 Hjemmebio-receiver
Hjemmebio-receiver
24.999,- / stk

4K/8K og UHD – storslåede ultra-højopløste billedoplevelser

UHD – også kendt som 4K/8K – er efterhånden blevet standard i de fleste af dagens TV-modeller. Med UHD får du den firedobbelte opløsning i forhold til traditionel Full-HD, og det giver dig billeder så detaljerede og farvemættede, at de næsten ser ud som malet på skærmen – hvis det altså er ægte 4K/8K-materiale, du kigger på!

Der findes flere forskellige måder, at få 4K/8K-materiale på dit TV. Video-streamingtjenesten Netflix, har i lang tid tilbudt mange serier og film i ægte UHD-kvalitet, alt det kræver er en velvoksen bredbåndsforbindelse for at få det til at køre perfekt. 4K Blu-ray er også kommet på markedet, og der vil uden tvivl også komme andre 4K/8K-streamingtjenester til. Sony og Microsoft har desuden lanceret nye versioner af PlayStation og Xbox, der kan køre spil i UHD-kvalitet.

Med både Full-HD og UHD kan du roligt glemme alle de gamle tommelfingerregler om afstand til TV’et. Med dagens højopløste digitale billedkvalitet kan du roligt købe det største TV, du har plads og råd til!

OBS: Vil du være sikker på, at din HD hjemmebio fungerer optimalt, bør du sikre dig, at både dit tv og din surroundreceiver understøtter HDMI 2.1. Ellers får du kun en lavere opløsning til dit UHD-TV eller i værste fald sort skærm.

Videokonvertering – har jeg brug for det?

Dagens billedunivers er digitalt, og HDMI-kablet er blevet standarden for signaloverførsel inden for hjemmebio. De gamle analoge videoindgange (composit, component m.fl.) er faktisk helt udeladt på mange nye receivere, og det skal du bare være glad for. Det giver dig nemlig mulighed for at få et bedre digitalt produkt for færre penge. 

Hvis du absolut vil tilslutte en billedkilde uden HDMI-udgang – f.eks. en Nintendo Wii – skal du have en receiver med de nødvendige analoge indgange og analog-til-digital-videokonvertering, hvilket igen betyder, at du skal op i de mere avancerede receivermodeller. Det skal også bruge separate analoge kabler til signaloverførslen, og i samme omgang afskærer du dig selv fra alt, hvad der hedder HD.

Står du alligevel foran anskaffelsen af en hjemmebiograf, er det et rigtig godt tidspunkt til at sige farvel og tak til hele den analoge billedverden. Du slipper af med masser af kabler, masser af begrænsninger og masser af komplikationer, og du vil få en meget bedre totaloplevelse for færre penge.

Video-opskalering – har jeg brug for det?

Næppe noget andet begreb inden for hjemmebio er blevet misbrugt så meget som video-opskalering eller ”scaler”, som det også kaldes. Scalerens funktion er kort fortalt at konvertere et givent videosignal til en anden opløsning, f.eks. 576 linjers DVD-opløsning til 1080 linjers Full-HD. Der er masser af myter og misforståelser omkring opskalering, og du skal som minimum være klar over følgende:

Opskalering kan ikke forvandle et lavopløst videosignal til ægte HD eller UHD. Du får blot vist det lavopløste signal ved en højere opløsning. Med en god scaler kan det være rigtig flot, men det er stadig ikke ægte HD. For at få det fulde udbytte af et HD-format skal hele afspillekæden – og optagekæden med for den sags skyld – være i HD. Selv Full-HD fra Blu-ray kan dog få et kvalitetsløft ved at blive opskaleret til 4K/8K/UHD, hvis afspillerens eller TV’ets UHD-scaler er af høj kvalitet. Men ægte UHD kræver stadig ægte UHD-materiale.

TV og projektorer kan kun vise billeder i én opløsning, nemlig dén som panelet eller billedchippen er født med. Hvis du fodrer apparatet med signaler i en anden opløsning, vil det automatisk blive op- eller nedskaleret i TV’ets eller projektorens indbyggede scaler, hvilket i langt de fleste tilfælde vil give et nydeligt resultat. For de fleste almindelige brugere er dette fuldt tilstrækkeligt, men for entusiaster er der rig mulighed for at eksperimentere.

Audio Return Channel – det hele i ét kabel

Den såkaldte Audio Return Channel (kaldet ARC), som i sin tid blev introduceret med HDMI 1.4-standarden, gør det smartere end nogensinde at samle alle tilslutninger i receiveren. Her kan du nemlig også overføre digital lyd retur fra dit TV til din surround-receiver via HDMI uden at skulle trække et ekstra audiokabel, som du før i tiden har været nødt til for at få TV-lyd på anlægget. Hermed er den ægte ét-kabel løsning en realitet.

Med HDMI 2.1 introduceres den nyere eARC version som giver væsentligt løft i lydkvaliteten, samtidig med at der understøttes en lang række bedre surroundformater via eARC – f.x. Dolby Atmos.

Næsten alle nyere surround-receivere har eARC, men tjek alligevel de tekniske data for at være sikker på, at det findes – hvis du skal have det. Herudover skal dit TV også understøtte eARC funktionen, for at det skal virke. Vær opmærksom på at bruge den HDMI-tilslutning på både TV og surroundreceiver, som er markeret med ARC. Der er som regel kun én HDMI-bøsning på de to apparater, som er beregnet til returlyden.

I nogle tv skal du desuden aktivere eARC i lyd-menuen for at få den optimale lydkvalitet.

To HDMI-udgange – har jeg brug for det?

Nogle surround-receivere og Blu-ray-afspillere i den tungere klasse er bestykket med to HDMI-udgange. Denne luksusfunktion giver mulighed for på samme tid at tilkoble TV og projektor og stadig få alle kontrolcenter-fordelene. Det er dog ikke alle modeller, som giver mulighed for samtidigt output på begge udgange (parallel drift), så hvis du vil bruge de dobbelte udgange til at se film på TV og projektor samtidig, skal du lige være opmærksom her. Det er heller ikke en selvfølge, at billedkvaliteten er lige høj på de to udgange.

Auto-setup – nem og korrekt opsætning af din hjemmebiograf

De fleste nyere surround-receivere er udstyret med en automatisk hjælpefunktion (auto-setup), som hurtigt og nemt kan indstille dit surround-anlæg korrekt. Du behøver bare at tilslutte tv’et som det første, og derefter højtalerne og subwoofer samt den medfølgende målemikrofon. Herefter trykker du på nogle få taster på fjernbetjeningen, hvorefter receiveren tjekker og justerer indstillingerne for højtalerstørrelse, kanalniveau, fase og frekvensgang for alle højtalere, inklusive subwooferen.

Auto-setup er en utrolig bekvem funktion, som sparer dig for masser af besvær og udregninger og praktisk talt altid leverer et korrekt resultat. Brug den – der er ikke nogen grund til at lade være.

Audyssey rumkorrektion – optimal surroundlyd eller...?

Digital rumkorrektion – i langt de fleste tilfælde fra firmaet Audyssey (MultEQ XT, XT32, Pro) – er en funktion, som findes i forskellige kvalitetsgrader fra receiver til receiver. Rumkorrektionen måler responsen fra dit lytterum og korrigerer efter bedste evne for eventuelle fejl, f.eks. resonanser, buldrende bas eller for skarp diskant.

Rumkorrektion kan i nogle tilfælde give dig en markant forbedring af lyden, men det er en vigtig pointe, at det netop er en fejlkorrektion, og det er selvfølgelig bedst helt at undgå fejlene. Du bør derfor stadig tænke over at indrette dit lytterum hensigtsmæssigt, med passende dæmpning og korrekt højtalerplacering.

Rumkorrektion er et område, som i høj grad lægger op til holdninger og eksperimenter. Nogle entusiaster sætter pris på de mest avancerede digitale løsninger, som både arbejder i høj præcision og giver masser af muligheder for individuel tilpasning. Andre slår funktionen helt fra og arbejder udelukkende med lytterummet og højtalerplaceringen for at få den renest mulige lyd.

Heldigvis kan du selv bestemme. Du kan nemlig slå rumkorrektionen til og fra efter behag, og du kan altid gå ind og efterjustere på resultatet eller starte påny, hvis du f.eks. har valgt at rokere om på møblerne eller højtalerne. Så det er bare at prøve dig frem – men husk nu også at nyde dine film og koncerter, imens du arbejder dig frem mod den optimale opsætning af din hjemmebiograf. Det er jo dét, det hele handler om.

God fornøjelse
og spørg os!

Denne lille guide kan selvfølgelig ikke dække alle de spørgsmål, som du kan have omkring hjemmebio. Og det er selvsagt en stor fordel at opleve de forskellige løsninger i virkeligheden, inden du beslutter dig. Derfor er du altid velkommen til at lægge vejen forbi HiFi Klubben og få råd og vejledning. Vi står klar til at hjælpe dig.
Find butik