Gå til indhold

Nørdehjørnet:

800-serien og Nautilus teknologien

Én af de ting, B&W nok er allermest kendte for, ud over at levere lyd til Abbey Road studierne i London, er de legendariske Nautilus-diskanter. For det utrænede øje ligner det lidt en mikrofon, der ligger oven på højtaleren, og nogen vil sikkert synes, at det ser lidt fjollet ud. Men én ting er sikkert: Det lyder ikke fjollet!

Men hvorfor egentlig bruge den underlige ”tube” til placering af diskanten? Hvorfor er den blevet så gennemgribende et element hos B&W, at dele af teknologien anvendes selv i indbygningshøjtalerne i nedskalerede versioner? B&W selv siger det ret enkelt:

“We want to hear a speaker driver, not its side-effects.”

Og det er præcis, hvad Nautilus-teknologien sørger for: Diskanten placeres i et rum, hvor den spiller fuldstændig frigjort fra de kraftige bas- og mellemtone frekvenser, som ellers hvirvler omkring den som heftig lydturbulens og forstyrrer de fine diskant-toner. Og med Nautilus-tubens udformning påvirkes diskanten ikke engang negativt af sin egen energi og de lyde, den selv producerer inde i røret, idet alle lydene på bagsiden af diskanten reflekteres indad i røret for til sidst at dø ud i bunden.

Resultatet? En diskantlyd, som spiller frit og ’flydende’ som ingen anden og med en silkeblød detalje og finesse, der er et lydstudie værdigt.

Selvfølgelig er teknologien lidt mindre effektiv i en indbygningsløsning, og det er en kraftigt nedskaleret udgave med en ”diffuser” i stedet for en dyb ”tube”. Man skal faktisk helt op i de store gulvstående 800-serie højtalere for at opleve den fulde effekt og den helt originale Nautilus-teknologi. Men i HiFi Klubben kan vi rigtig godt lide, at B&W anvender den her ekstremt avancerede teknologi sammen med mange års erfaring med lyd til at forbedre små detaljer i næsten alle deres produkter. Selv i et så relativt simpelt produkt som en indbygningshøjtaler, der ofte i praksis anvendes til baggrundsmusik. DET er entusiasme og passion for god lyd – og det er det, der giver dig realismen og gåsehuden, når musikken starter!

Vi elsker B&Ws indbygningshøjtalere for deres små geniale detaljer, den varme, fyldige baslyd og den super velopløste diskant.