Gå til indhold

Bluetooth, ANC, over-ear, in-ear, True Wireless – hvad er rigtigt for dig?

Sådan vælger du trådløse
høretelefoner

Alle taler om trådløse Bluetooth-høretelefoner, når der skal lyttes til musik fra smartphone, laptop og andre bærbare apparater. Og det er da skønt at slippe af med det irriterende kabel – især når lyden og funktionerne konstant bliver bedre og bedre, og det ikke engang koster særlig meget ekstra at blive trådløs.

Til gengæld er der kommet så mange typer og modeller på markedet, at det er værd lige at tænke en ekstra gang, inden du flår et par trådløse høretelefoner ned fra hylden i butikken, bare fordi de har et fancy firmalogo stemplet på siden. Her kan du læse lidt om, hvad du især skal være opmærksom på.

Over-ear, on-ear eller in-ear – det store valg

Du har besluttet dig for, at du absolut vil have en trådløs høretelefon. Nu er næste trin at finde ud af, hvilken type det skal være. Det største valg er, om du vil have en model i fuld størrelse (over-ear/on-ear), eller om det skal være en øreprop-model (in-ear/True Wireless).

Du kan få strålende lyd på begge måder, så det handler vel bare om, hvorvidt du vil have dine høretelefoner store og flotte, eller du foretrækker et par bittesmå ørepropper, som du kan have i lommen og tage med overalt?

Nej, så simpelt er det desværre ikke. Der er nemlig masser af praktiske ting at tage hensyn til, og de kan være helt afgørende for, om du skal vælge det ene eller det andet. For eksempel:

  • Er batteritiden lang nok til dit behov?
  • Kan du spille musik via kabel, hvis batteriet løber tør?
  • Har du brug for aktiv støjreduktion (Noise Cancelling/ANC)?
  • Kan høretelefonerne klare mosten, når du dyrker sport eller rejser?

Batteriet – liv eller død for trådløse høretelefoner

Bluetooth og trådløs musik kræver et batteri, der helst skal være så lille som muligt, samtidig med at det er så kraftigt som muligt. Det kan næppe overraske, at over-ear/on-ear modellerne har et stort forspring her – der er simpelthen meget mere plads til batteri og god elektronik i de store ørekopper.

20 timers spilletid med al elektronikken aktiv er ganske normalt for trådløse full-size modeller. I den anden ende af skalaen kan du være helt nede på 3 timer med nogle af de såkaldte True Wireless-ørepropper, hvor der næsten ingen plads er til et indbygget batteri.

Imellem disse to yderpunkter finder du de trådløse in-ear modeller med indbyrdes kabel/nakkebøjle, hvor batteriet er indbygget i bøjlen, og hvor batteritiden typisk ligger på 10-12 timer. Det kan være et godt kompromis for eksempel til rejsebrug, men du skal til gengæld leve med bøjlen og kablerne til de to ørepropper.

TIP: Start med at gøre op med dig selv, om du har brug for 20-30 timers batteritid, eller om 2-3 timer er nok. Rejser du meget eller pendler mange timer hver dag, så er mange timer et must. Skal du omvendt kun bruge dine høretelefoner til den daglige løbetur eller konditræning, så er 2-3 timer nok for de fleste. Det vigtigste spørgsmål er måske i virkeligheden, om du kan huske at få opladet dine høretelefoner så tit, som det er nødvendigt. Om det så er hver dag eller et par gange om ugen – det skal gøres.

ON-EAR / OVER-EAR HØRETELEFONER

Ikke mere strøm – kan jeg spille med kabel?

Hvis du ikke husker at lade dine trådløse høretelefoner op, vil batteriet før eller siden løbe tør. Så er det slut med at spille trådløst, men det behøver ikke at være slut med musikken. På langt de fleste trådløse over-ear og on-ear modeller finder du nemlig en almindelig minijack-tilslutning, så du kan bruge et medbragt kabel og spille videre, så længe du har strøm på din telefon.

Argon POP2 og Beoplay H4 er full-size modeller i forskellige prisklasser, som har det tilfælles, at de også spiller fint med et godt gammeldags minijack-kabel. Men stort set alle modeller klarer dette.

Det er ikke sikkert, at du får helt den samme lydkvalitet, som hvis der stadig var batteri på høretelefonerne, men i det mindste kan du høre musik. Kablet er også en god smutvej, hvis du gerne vil spare på batteriet i din smartphone. Det koster nemlig strøm både at sende og at modtage et trådløst Bluetooth-signal.

Med de trådløse in-ear modeller må du acceptere at undvære kabelmuligheden. Hvis du løber tør for batteri, så stopper musikken. Men det gælder også nogle full-size modeller. Tjek derfor produktbeskrivelsen for denne detalje, hvis det er vigtigt for dig.

Hvis du igen og igen får ufrivillig stilhed i ørerne, fordi du har glemt at lade dine høretelefoner op, skal du nok overveje en trådløs model, som også kan spille via kabel. Med andre ord en over-ear eller on-ear. Og har du forelsket dig håbløst i en af alt-eller-intet modellerne, kan du jo overveje at have et par billige kablede ørepropper med i rygsækken som reserve. Så klarer du dig i det mindste igennem, indtil du får tanket strøm igen.

Noise Cancelling/ANC – kvæl støjen fra dine omgivelser

En række trådløse høretelefoner – især over-ear modeller – har aktiv elektronisk støjreduktion (Noise Cancelling/ANC), som dæmper støjen fra dine omgivelser, så du kan koncentrere dig om musikken. Det er virkelig lækkert, især når du rejser med tog, bus eller fly.

Noise Cancelling er en lille genialitet, som bliver mere og mere populær. Via en indbygget mikrofon opfanger din høretelefon støj fra omgivelserne og bekæmper den ved at sende en”modstøj” ind i musiksignalet. Det er utrolig effektivt, især over for vedvarende transportstøj i tog, fly og hvor du ellers sidder badet i motorlarm og babyhyl.

Nogle modeller har udbygget ANC med smarte hjælpefunktioner, for eksempel ”pass-through”, hvor du lige kan trykke på en knap for at høre, hvad stewardessen, vennerne eller dine børn prøver at sige til dig. ANC har ingen nævneværdige bivirkninger ud over at spise lidt strøm, og det er en særdeles nyttig landvinding, som kan forbedre både din musikoplevelse og din afslapning.

Der findes enkelte in-ear høretelefoner med ANC, men funktionen giver øget batteriforbrug, som i forvejen er en begrænsning i de små propper.

Hvis du rejser meget, er det i høj grad værd at overveje ANC. Men det er vigtigt at overveje, hvilken type der vil være bedst til dit behov. Skal det være en full-size model, der fylder i håndbagagen, men til gengæld giver lang batteritid? Eller skal den absolut kunne være i lommen med den korte batteritid, der følger med?

Kan høretelefonerne klare mine behov både ude og hjemme?

Som du nok kan fornemme, er full-size høretelefonerne som regel overlegne, når det handler om batteritid og mulighed for at spille med kabel. Til gengæld kommer du ikke uden om, at de fylder, uanset hvor sindrigt de kan foldes sammen. Og det kan jo være temmelig afgørende, hvis du kun har et enkelt stykke håndbagage eller et par lommer at gøre godt med til alt dit medbragte habengut.

Hvis du kigger dig om i gadebilledet, vil du hurtigt opdage, at rigtig mange musikbrugere har accepteret deres full-size høretelefoner som et uundværligt accessory. Fed lyd, lækker funktion og flot design er en kombination, som er svær at slå. Men de store modeller kommer stadig til kort i nogle situationer.

De trådløse in-ear høretelefoner – især de helt kabelfrie True Wireless-modeller – har deres styrke i de situationer, hvor du skal bevæge dig meget, eller hvor du ikke har plads til ét overflødigt gram bagage. Til sport og træning er de helt suveræne, og her kan du vælge mellem mange modeller, som modstår både støv, sand og vand, så du kan bruge dem overalt. Hvis du cykler med hjelm, giver det også sig selv, at du skal have en in-ear.

In-ear ørepropperne med indbyrdes kabel eller nakkebøjle udmærker sig især ved længere batteritid end deres True Wireless-søskende. Mange af dem har magnetiske bagsider, så du på ét sekund kan tage dem ud af ørerne, klikke dem sammen og bære dem næsten som en halskæde.

Hvis du skal bruge dine høretelefoner i sammenhænge, hvor du tit skal have dem af og på – for eksempel på jobbet – er dette faktisk supersmart. Det er lynhurtigt, og du risikerer ikke at glemme, hvor du nu lige lagde den højre øreprop fra dig sidst.

Trådløse in-ear høretelefoner

Prøv dine næste trådløse høretelefoner i HiFi Klubben

Trådløst er godt, men god lyd er også et must. Derfor skal du selvfølgelig have mulighed for at prøvelytte de forskellige muligheder, inden du investerer i dine nye trådløse høretelefoner.

Pasformen er også en afgørende faktor for en god oplevelse – især hvis du skal bruge dine høretelefoner i mange timer. Er valget faldet på en in-ear model, er pasformen i øret afgørende for en god oplevelse. Ikke mindst hvis du skal bruge dem til sport, hvor de nødigt skulle falde ud af ørerne midt i en halvmaraton, eller når du er på vej op af en stejl bakke på din mountainbike.

I HiFi Klubben har vi et stort udvalg af trådløse høretelefoner i høj kvalitet til alle behov, og du kan altid komme ind og opleve lyden, pasformen og finishen med dine egne sanser. Det manglede bare andet – du og dine høretelefoner skal jo leve tæt sammen i lang tid fremover!

Udvalgte brands

Marshall høretelefonerJabra høretelefoner

B&O høretelefoner - RHA høretelefoner

Sennheiser høretelefonerSony høretelefoner