Gå til indhold

Forkæl din LP-samling og få den helt autentiske lydoplevelse

Kom godt i gang med
pladespilleren

Flere og flere genopdager eller genforelsker sig i den gamle pladespiller. Men ligesom i et ægteskab er det nemmere at holde liv i kærligheden, hvis man ved lidt om sin partner. Læs her, hvordan du kommer godt i gang med den mest romantiske musikafspiller af dem alle.

Vinylpladen og pladespilleren er efterhånden ældre end samtlige mennesker på denne planet, men flere og flere forelsker sig på ny i det gamle format. Det er i grunden underligt, men efter 00’ernes næsten totale digitalisering af musikbranchen – ikke mindst på grund af MP3 og iPod’en – blev det åbenbart tid til en kontrareaktion.

Denne kontrareaktion er blevet så stærk, at det globale salg af vinylplader steg med utrolige 54 procent fra 2013 til 2014. Hvis dit hjerte også banker en smule hurtigere, når du hører den charmerende knitren ved kontakten mellem pickup-nålen og pladerillen, så kan du her læse, hvordan du kommer godt i gang med at starte – eller genstarte – en pladesamling.

Pladespillere i alle former, farver og prisklasser

I HiFi Klubben tilbyder vi et meget bredt udvalg af pladespillere i alle prisklasser. Uanset om du er passioneret entusiast eller bare interesseret i hele vinylfænomenet, har vi helt sikkert noget for dig.

Hvis du ønsker dig en pladespiller fuldstændigt strippet for dikkedarer, men stadig med rigtig hi-fi-lyd, kan Argon TT-2 være et godt bud. Her får du en pladespiller, der gør lige nøjagtigt det den skal, og hvor pengene er lagt i driftsikkerhed og god lyd i stedet for design og hjælpefunktioner. En god start på vinyluniverset, som kan blive endnu bedre, hvis du forkæler den med en ekstra god pickup, for eksempel 2M Blue fra danske Ortofon.

Hvis det skal være så nemt som muligt, kan du vælge en pladespiller som Denon DP-300F med fuldautomatisk betjening, indbygget RIAA/pickup-forforstærker (se længere nede) og medfølgende pickup. Så kan du på et øjeblik koble pladespilleren til ethvert moderne anlæg uden ekstraudstyr og merudgift.

God lyd behøver absolut ikke være en belastning for øjet. Hvis du har lettere ved at spotte en designmæssig fejl end en fejlstemt tredjeviolin, så skulle du måske tage et kig på designpladespilleren Pro-Ject RPM 1 Carbon, der producerer en fremragende lydkvalitet og samtidigt ser strålende ud. Så behøver du ikke gå på kompromis med din stueindretning for at forkæle din pladesamling.

RIAA/pickup-forforstærkeren – din nødvendige vinylpartner

Alene forkortelsen RIAA kan få nørdeflaget til at blafre hos mange almindelige musikbrugere. Men du kommer ikke uden om RIAA/pickup-forforstærkeren, hvis du vil have lyd ud af din pladespiller. RIAA’en er nemlig skabt med det ene formål at forstærke det ekstremt svage udgangssignal fra din pickup til noget, en almindelig forstærker (eller et sæt aktive højttalere) kan forstå.

I tiderne hvor LP’erne dominerede musikindustrien, og verden ventede i spænding på Barbra Streisands næste frisure, byggede producenterne deres forstærkere med køreklare pladespiller-indgange. Det betød, at RIAA’en sad på et printkort inde bag bagpladen, så du bare skulle sætte stikket i for at høre vinyl.

I dag er det sjældent, at forstærkere bliver bygget med sådan en indgang, og derfor er det tit nødvendigt at anskaffe sig en separat RIAA/pickup-forforstærker. Der findes som sagt også pladespillere med indbygget RIAA, så du uden videre kan sætte dem direkte til enhver forstærker ligesom en CD-afspiller.

Læs mere om RIAA-forforstærkerens betydning her

Tilbehør i uanede mængder

Udvalget af tilbehør til din pladespiller er omtrent lige så stort – hvis ikke større – end udvalget af pladespillere. Der findes nemlig rigtigt mange små tingester, der kan gøre din vinyloplevelse meget bedre. Tag for eksempel den uundværlige pladebørste, som skal rydde banen for din pickup-nål, så den samler musik og ikke støv op fra pladens riller. Den lille BR1 fra Argon Audio har ultratynde, antistatiske børstehår i kulfiber, som løser opgaven på smukkeste vis.

Et andet bud på tilbehør, der hørbart kan forbedre dine musikoplevelser, kunne være en ny plademåtte – for eksempel i kork som Argon Audio Cork Mat 1. Sådan en plademåtte kan hjælpe dig med at få styr på både støv, statisk elektricitet og resonanser.

Hvis du virkelig føler for at forkæle din pladesamling, kan en ny og bedre pickup gøre underværker. I HiFi Klubben har vi pickupper i alle prisklasser, og en velvalgt kvalitetspickup kan ofte dig en lydforbedring, som løfter din vinyloplevelse helt op i skyerne.

Læs mere om Pickup'en her!

Kom ind i HiFi Klubben

HiFi Klubben står altid parat med en pladespiller, du kan komme ned og høre. Bare kom ind i en af vores butikker og spørg løs. Bagefter garanterer vi for, at du er godt rustet til at kaste dig ud i vinylens vidunderlige univers.