Gå til indhold

Restaurant Kadeau er en af Danmarks toneangivende restauranter både i mad og stil. Nu er de også den første restaurant til at installere et lydsystem, der kan tage oplevelsen til en helt ny dimension.

Kadeau - første danske restaurant med
state-of-the-art lyd

I 2007 besluttede tre bornholmske barndomsvenner at åbne en restaurant i et gammelt nedlagt ishus på Bornholm. Missionen var at bruge de ypperligste råvarer fra øen og vise, hvad den gastronomisk har at byde på. Og det må siges ovenud at have været en succes med rosende anmeldelser og en nylig michelinrestaurant

I dag syv år efter sidder vi i den nye afdeling af den tjekkede restaurant Kadeau på Christianshavn, der i år blev belønnet med en af de eftertragtede michelinstjerner. Lokalerne er gennemdesignede ned til mindste detalje, og ligesom den kulinariske linje var ambitionen, at restauranten skulle udtrykke Danmark. Møblerne er dansk designede, der er brugt danske materialer til udsmykningen, og på væggene hænger højtalere fra den danske højtalerproducent DALI

Det har ganske enkelt givet os en helt ny dimension til at kunne give vores gæster en fuldendt restaurantoplevelse. Jeg vil næsten sammenligne det med en tilbygning af Kadeau eller en udbygning af oplevelsen og faciliteterne. Det er mega fedt!

Magnus Høegh Kofoed – en af de tre ejere – fisker sin iPhone op af lommen og skruer yderligere ned for den dæmpede musik, der ligger som en diskret lydkulisse over restauranten. Han fortæller grinende, at det fra starten slet ikke var meningen, at restauranten skulle have baggrundsmusik eller højtalere: 

”Vi har altid haft et kæmpe fokus på, hvordan akustikken spiller en enorm rolle på en restaurant. Jeg har været ude at spise mange steder med fantastisk mad, men oplevelsen er bare bare ikke særlig fantastisk, når du ikke kan høre, hvad din sidemand siger. Vi var derfor meget bevidste om at designe en restaurant, hvor man kan tale sammen, og akustikken er god. Men vi var også enige om, at vi IKKE ville have musik eller noget lydsystem.”

Kaffe og chillet ambient

Magnus forklarer, hvordan inspirationen til at drive restaurant uden baggrundsmusik var drevet af oplevelser fra andre toprestauranter, der gjorde det samme. De ville have den samme summen af konversation mellem bordene – minus musik! Dét var planen, som de tre var fuldstændige enige om, og de drev da også restauranten i halvandet år uden musik.

Den holdning har dog ændret sig radikalt, og i dag har Kadeau som den første danske restaurant et toptunet lydsystem. Systemet er bygget op omkring DALI-højttalere og trådløse Bluesound-musikafspillere fra Hi-Fi klubben, og det er i stand til at spille forskellig musik i 3-4 forskellige rum, uden at det virker forstyrrende i de andre rum. I køkkenet drøner rockmusikken afsted og akkompagnerer de hårdtarbejdende kokke. I det store restaurant-rum spiller en helt anden genre mere dæmpet, og i den bagerste lounge nyder Magnus en kop kaffe til chillet ambient.

”Det er mega fedt!”

Det tør siges, at Kadeau har lavet en 180’er på tallerkenen, når det handler om musik. Magnus forklarer, at det egentlig var sangeren Lukas Graham, der sparkede det i gang:

”Lukas er stamkunde hernede, og vi sidder tit i baren og drikker en øl, når køkkenet er lukket. Der har vi tidligere hørt musik på en eller anden dårlig pod – selvfølgelig skruet alt for højt op, så det skrattede helt sindssygt. En dag kiggede Lukas på os og spurgte, hvorfor fanden vi ikke havde nogle ordentlige højtalere til at spille musik på i restauranten.”

De tre ejere kunne godt se, at han havde fat i noget. Som Magnus fortæller, har der simpelthen været alt for stille, når restauranten ikke har været fyldt, og de var egentlig indstillet på at få sat et lydsystem op. Drengene er dog perfektionister til fingerspidserne: ”Hvis det skulle gøres, skulle det sgu gøres ordentligt,” pointerer Magnus Høegh Kofoed. Lukas Graham anbefalede dem at installere DALI fra Hi-Fi klubben, og siden har de næsten ikke kunnet få armene ned:

”Det har ganske enkelt givet os en helt ny dimension til at kunne give vores gæster en fuldendt restaurantoplevelse. Jeg vil næsten sammenligne det med en tilbygning af Kadeau eller en udbygning af oplevelsen og faciliteterne. Det er mega fedt,” smiler Magnus.

Alle sanser i spil

Kadeaus lokaler var tidligere ejet af et mediebureau, og da de madglade bornholmere flyttede ind, rev de alt ned og opbyggede derefter restauranten efter deres helt egne ideer. De ville skabe et univers, der giver gæsten en totaloplevelse, for er man toprestaurant i Danmark, er det ikke længere nok at lave mad, der sidder lige i skabet. Alle sanser skal i spil, og det avancerede lydsystem giver dem nu en ekstra tangent at spille på.

Den nordiske restaurantscene adskiller sig radikalt fra resten af verden med henblik på gæstens oplevelse. Både i Norge, Sverige og Danmark tager restauratørerne lige det ekstra skridt for at give gæsterne den perfekte aften. Sanseapparatet skal stimuleres på alle fronter, og her spiller lyden også en stor rolle, som Magnus glæder sig til at lege med: 

”Vi har stadig ikke haft tid til at udforske det univers af muligheder, der findes med det her superlækre lydsystem. Vi spiller mest ambient for at skabe en god stemning, men senere på aftenen i weekenderne kan vi godt finde på at spille for eksempel Bruce Springsteen eller Charlie Parker. Vi vil dog gerne eksperimentere mere med mulighederne for at skabe noge følelser hos folk i samspillet mellem mad og musik.”

Teknikken i det avancerede system på Kadeau gør det også muligt at spille musik i en højere opløsning, som giver plads til langt flere nuancer i lyden, og alle er oppe at køre. Magnus’ øjne lyser ligefrem, når han demonstrerer lyden, gæsterne er glade, men der er også kommet højt humør og god stemning i køkkenet, fortæller Magnus:

”Jeg ved ikke helt, hvad det er med kokke, men de skal bare have musikken så højt som muligt, så man nærmest bliver braget bagover. Det har de mulighed for nu, uden at det generer resten af restauranten, og vi konstant skal bede dem om at skrue ned,” smiler han. 

Det har Kadeau fået installeret

Hovedrum

Lounge

Anretterkøkken

Grovkøkken

Toiletter

Effektforstærkere

  • 2 stk. Crown CTS8200