Gå til indhold

23 produkter

Dolby Atmos soundbar – TV-lyd i særklasse

Vil du have god lyd, men er der ikke plads i stuen eller budgettet til et fuldt anlæg, bør du opgradere dit lydsystem med en Dolby Atmos soundbar. Dolby Atmos giver dig krystalklar lyd og en oplevelse af, at lyden kommer alle vegne fra. Det gælder for både musik, film, TV og spil, når bare de er produceret i surround. En soundbar er en rigtig smart alt-i-en-løsning for rigtig mange og er desuden en nem måde at bygge ud til noget, der kan konkurrere med et almindeligt komplet højttalersystem.

Få styr på forskellen: 2.1, 5.1 og Atmos

Hvad er Dolby Atmos egentlig? Er det noget, du ikke kan leve uden, så du bare bliver nødt til at investere i en Dolby Atmos soundbar? For mange vil svaret være et rungende ja, fordi Atmos er videreudviklingen af 2.1 og 5.1 kanalerne, der er gode på deres egen måde. Derfor kan Dolby Atmos ses som ideel løsning til omsluttende og kvalitetsrig lyd.

For at svare på, hvad en soundbar med Dolby Atmos egentlig er, vil vi starte med at kigge på de andre kanaltyper, nemlig 2.1 og 5.1. Det giver dig et bedre billede af, hvad en soundbar med de forskellige kanaler kan, så du kan sammenligne med Dolby Atmos og se, hvor Dolby-teknologien virkelig skiller sig ud på markedet.

Kort fortalt handler kanaler om, hvor mange højtalere der er i soundbaren. Det første tal angiver, hvor mange højtalere der er, og det andet tal angiver, om der er tale om en soundbar med subwoofer – enten indbygget eller som ekstratilbehør.

2.1 soundbar

En 2.1 soundbar har en venstre og en højre højtaler, så du får lyden fra to retninger. Det er den helt grundlæggende opsætning, som giver dig god lyd, selvom der ikke sker noget banebrydende i den forbindelse. Nogle soundbarer med to kanaler kan dog virtualisere surround sound, så det lyder som om, det kommer flere steder fra. Det er en udmærket løsning, hvis du gerne vil have en mere omsluttende lyd, men ikke vil investere i flere kanaler eller højtalere.

5.1 soundbar

Her taler vi om rigtig surround sound fremfor en virtualiseret udgave. En 5.1 soundbar har tre højtalere i sig, det vil sige en i hver side og en i midten. Derudover er der også mulighed for surround højtalere bagved, så du får skabt en fed surround-oplevelse. Du kan også have en 5.1 soundbar uden baghøjtalere, men det er dem, der skaber surround sound, og som tager lydoplevelsen til et nyt niveau.

Dolby Atmos

Her kommer vi til videreudviklingen af 5.1 soundbaren: Dolby Atmos, der har et tredje nummer, så det for eksempel hedder 5.1.2. Det tredje nummer indikerer, at der er to højtalere, der vender opad, og det kan altså variere alt efter modellen, som det også er tilfældet med de andre tal.

Det særlige ved en Dolby Atmos soundbar er, at lyden også kommer oppefra. Det kan lade sig gøre ved hjælp af de ekstra højtalere, der skyder lyden opad. Dolby har dermed introduceret en smart vertikal lyd. Derudover behandler Dolby Atmos lyd som objekter, så det ikke længere handler om, at lyden skal komme fra en kanal, men i stedet fra et sted. Den skal heller ikke bevæge sig fra den ene højtaler til den anden, men fra et sted til et andet – for eksempel på bagvæggen.

Gode råd til køb af soundbar med Dolby Atmos

Lyden fra et TV mangler ofte en del på kvalitetssiden, og en soundbar er den nemmeste og mest kompakte løsning på det problem. Det er i mange tilfælde billigere end at købe et fuldt system med blandt andet centerhøjtalere og et par fronthøjtalere samt baghøjtalere, som ellers bruges til at opbygge surround sound.

En Dolby Atmos soundbar er en super løsning til den gode lyd, uden du behøver fylde stuen med udstyr for at få en hjemmebiograf-lignende oplevelse. Men der er nogle ting, du bør tænke over, inden du kaster dig ud i at købe en Dolby Atmos soundbar. Dem tager vi dig igennem i det følgende.

Overvej dit budget

Når du skal bestemme dig for, om du skal købe en Dolby Atmos soundbar, er budgettet ret vigtigt. Denne type soundbar er nemlig noget dyrere end andre soundbarer på markedet, men effekten af den nye teknologi er til gengæld også uovertruffen og det hele værd. Med en dyrere Dolby Atmos soundbar får du også flere funktioner og smarte muligheder, som det kan være en fordel for dig at have.

HDMI-forbindelse

Du kan godt komme til at bruge din Dolby Atmos soundbar som en helt almindelig soundbar, hvis ikke det, du ser eller hører, er optimeret til formatet. Du skal dog være opmærksom på, at der er nogle bestemte krav til at forbinde din Dolby Atmos soundbar til dit TV. Du kan nemlig ikke bruge optiske kabler til din soundbar med Dolby Atmos, så du skal bruge HDMI-porten i dit TV, og denne skal understøtte den såkaldte eARC-funktion for at kunne overføre Atmos. Hvis du bruger et optisk kabel, for eksempel hvis dit TV er for gammelt til at have de nødvendige porte, kan du stadig bruge soundbaren, du får bare ikke Dolby Atmos lyden med.

Stemmekontrol, multirum og subwoofer

Nogle soundbarer har en masse smarte ekstrafunktioner, og det kan være værd at overveje, når du kigger efter en Dolby Atmos soundbar. For eksempel er nogle kompatible med stemmekontroller som Siri eller Google Assistant, så du blandt andet kan styre både afspilning af musik og film. Andre soundbarer er kompatible med andre højtalere, så du kan skabe et multirumssystem. Det er en genial måde at udnytte din soundbar på, så du kan få lyd i flere rum samtidig eller måske bruge nogle af multirumshøjtalerne som baghøjtalere til at skabe surround med din Dolby Atmos soundbar.

Du kan godt få en soundbar med subwoofer, og selvom du i forvejen har fremragende lyd med din Dolby Atmos soundbar, kan det i mange tilfælde være en fordel at investere i en god subwoofer. En subwoofer kan nemlig håndtere de helt lave frekvenser, så du får et mere nuanceret lydbillede, hvor selv de dybeste, næsten lydløse bastoner er med.

Afprøv din Dolby Atmos soundbar i HiFi Klubben

Det sidste gode råd er at tage forbi din nærmeste HiFi Klubben butik og afprøve vores soundbarer, inden du køber. Det kan især være rart at høre forskellen på en almindelig soundbar og en Dolby Atmos soundbar, så du kan høre, hvorfor vi anbefaler denne type til de største lydentusiaster derude.