Gå til indhold
Der er mange myter og misforståelser omkring, hvornår og hvordan du skal bruge en backbox. Her kan du se, hvad det handler om.

En backbox er et separat kabinet, som du monterer bag på en indbygningshøjtaler skjult i væggen eller loftet. Vi anbefaler som udgangspunkt, at du monterer en backbox på din indbygninghøjtaler af forskellige grunde:

  • For at opnå en helt lufttæt montering af højtaleren, for eksempel på en ujævn overflade eller hvor væggen/loftet ikke er tæt i sig selv. En utæt montering vil ødelægge lyden, fordi bassen fra højtalerens for- og bagside vil ophæve hinanden.
  • For at give højtaleren en passende luftvolumen på bagsiden, så den spiller bedst muligt.
  • For at forhindre lyden fra højtalerens bagside i at sprede sig til de tilstødende rum.
  • For at genetablere en evt. dampspærre, som er blevet brudt for at lave hul til højtaleren.
  • For at opfylde krav om brandsikring i skillevægge og etageadskillelser.

Lydmæssigt kan både for lidt og for meget luftrum bag højtaleren påvirke lydkvaliteten negativt. Med for meget luftrum får højtalermembranen slet intet modtryk, så bassen bliver ukontrolleret og lidt for fyldig. For lille luftvolumen vil på den anden side begrænse højtaleren, så den spiller for lidt bas. Den rigtige backbox giver dine indbygningshøjtalere et passende luftrum at spille i, så de kommer til deres fulde ret.

Nogle indbygningshøjtalere, typisk i den mere eksklusive klasse som f.eks. Bowers & Wilkins 7- og 8-serier samt DALI PHANTOM M- og S-serier er født til at spille med backbox af lydmæssige grunde. Her indgår den medfølgende backbox som en integreret del af højtaleren på samme måde som et traditionelt kabinet. Den eneste forskel er, at kabinettet er gemt inde i væggen. For alle andre indbygningshøjtalere skal du tage stilling til backbox ud fra højtaleren, installationen og især rummet bagved i væg eller loft.

Højtaleren behøver ikke sidde midt i backboxen. Hvis fastmotering af boxen på f.eks. et spær ikke er centreret i forhold til højtalerens placering, gør det ikke noget. Så længe hele højtaleren bare kan være inde i backboxen, må den gerne sidde i den ene ende eller ud mod et hjørne.

Book et
gratis
møde om usynlig lyd

Vi vil gerne give dig den bedste og mest personlige rådgivning til dine lydplaner. Book en tid til en gratis og uforpligtende snak – så er du allerede godt på vej til et godt resultat. Du er også velkommen til at stille spørgsmål i en af vores butikker.

Hvor stor skal
backboxen
være?

De fleste indbygningshøjtalere uden medfølgende backbox vil spille optimalt i en luftvolumen omkring 25 liter. Her får du både den nødvendige dæmpning og den nødvendige luftmængde til, at højtalermembranen kan arbejde. Universal-backboxen fra DALI er lavet til at give netop denne volumen, og den er derfor et klart førstevalg til montering af højtalere i loftet, hvor der tit er god plads på bagsiden.

Hvis pladsen er trang – for eksempel ved montering i væg – eller hvis du har specielle behov i forbindelse med lyd- eller brandisolering, kan de mindre backboxe fra B&W være et alternativ. Her får højtaleren ikke meget luft at arbejde i, og det går ud over gengivelsen af den dybe bas. Til gengæld er dæmpningen rigtig god, og derfor kan du med fordel bruge tonekontrollerne på dit anlæg til at give bassen det nødvendige boost. Det er normalt ikke god hi-fi latin, men i dette specielle tilfælde fungerer det faktisk præcist efter hensigten.

I vægge kan det også være en løsning at projektere konstruktionen af lægterne, så de danner et luftrum i omegnen af 25 liter bag hver højtaler. Med en passende mængde dæmpemateriale får du en optimal lydmæssig løsning på denne måde, du sparer udgiften til backboxen, og du slipper for at kvæle din bas med en alt for lille backbox.

Det er ekstremt vigtigt at forsegle lufttæt mellem backbox og loftplade, når loftet monteres, f.eks. med fugemasse. Ellers kommer det aldrig til at lyde ordentligt.

Tænk backboxen ind i
væggens og loftets
konstruktion

Næsten alle backboxe er bredere end selve højtalerens monteringshul og skal derfor i praksis monteres fra bagsiden af væggen/loftet, hvilket kan gøre eftermontering særdeles besværlig. Backboxen skal derfor helst tænkes ind i konstruktionen fra start, for eksempel i forbindelse med en ombygning. Har du adgang til bagsiden af din loftkonstruktion fra loftet gennem isoleringen, er det selvfølgelig en løsning i traditionelle parcelhuse.

Enkelte B&W modeller (7-serien) og enkelte DALI modeller (K- og S-serien) kan eftermonteres, så der er løsninger selv uden at huset skal skilles helt ad. Der findes dog også andre løsninger til at eftermontere indbygningshøjtalere i eksisterende vægge og lofter. Spørg i HiFi Klubben, og lad os hjælpe dig med at finde den bedste løsning til dit behov. Det kan ofte lade sig gøre.

Hvis du bor på flere etager, er det ikke nødvendigvis et problem at montere en indbygningshøjtaler uden backbox i loftet. Som tidligere nævnt skal loftet dog være tæt, og du bør sikre, at etageadskillelsen er konstrueret, så lyden fra din lofthøjtaler ikke spreder uønsket støj til etagen ovenover.

Dette skal du være
opmærksom

på ved montering af backbox

Uanset hvilken variant af backbox du vælger, skal den monteres, inden loftet sættes op. Her er vist en åben backbox fra Bowers & Wilkins, som er nem at montere på loftkonstruktionen. Vær opmærksom på at gøre plads i konstruktionen, så isoleringskravene overholdes.

Den lukkede backboks gør det endnu nemmere at opnå en helt tæt sammenføjning mellem backbox og undersiden af loftet. Når loftet er monteret, og du skal skære hul til højtaleren, skærer du gennem både loft og backbox-plade.

Uanset hvilken type backbox du vælger, er det en god idé at måle op, så du ved, hvor du senere skal lave hul i loftet. Husk også at trække kabler ud til backboxen, mens loftet er åbent. Du bør trække kablerne, så der er cirka 25-35 cm i overskud. Så er det nemt at arbejde med, når højtaleren skal monteres. Det er vigtigt, at der er lufttæt mellem backbox og loftplade.