Gå til indhold

Deep dive

Derfor vil de her
højtalere
blæse dig bagover

Vestlyd er et dansk højtalerbrand med mottoet ”Live Louder”. Deres Power Monitors har referencer til klassisk retrodesign, og lyden er skabt til at blæse dig bagover med bas, åbenhed, dynamik og live-fornemmelse.

Derfor vil de her
højtalere
blæse dig bagover

Hvad er det, som gør Vestlyd til noget helt særligt? Henrik Reinholdtsen er direktør i Nordic Hi-Fi, og han har været med til at udtænke og udvikle disse fede højtalere. Hør ham fortælle historien her.

The best moments in life are the loudest.” Sådan sagde Vestlyd selv, da de i 2022 blev lanceret som et nyt dansk højtalerbrand. Vestlyd er designet i Danmark af Nordic Hi-Fi, som oprindelig var en gren af HiFi Klubben, men i dag er en selvstændig virksomhed med eget udviklingsteam.

Navnet Vestlyd er ikke valgt tilfældigt. ”Vest” fortæller, at højtalerne er udviklet på den danske vestkyst, og det trækker også en rød tråd til den monitoragtige lyd, som blandt andet har gjort en række gamle JBL-højtalere til vintage-klassikere. Disse højtalere blev oprindelig udviklet i Los Angeles på den amerikanske vestkyst.

Ordet ”lyd” indgår også helt bevidst i navnet. Der er nemlig massivt fokus på lydkvaliteten i disse højtalere. Vestlyd er skabt i beundring for de klassiske monitorhøjtalere, hvor dynamik, lydtryk og live-fornemmelse betyder mere end design. Modsat i dag, hvor de fleste ting designes med æstetik som det vigtigste, og lydkvaliteten er blevet noget sekundært.

Vestlyd højtalerne er både seriøs hi-fi og underholdning i topklasse, og de smadrer alt, hvad der lugter bare den mindste smule af billig dåselyd. Uanset om du spiller hip hop, elektronisk, stadionrock, klassisk, big band eller andet, så får du en dynamik, der bare siger KAPOW ud i rummet omkring dig. Lyden bliver mejslet ud, med en punch og styrke, som kan mærkes. Men også med en klarhed i detaljerne, der får alting til at fremstå i luften lige foran dig. Vestlyd er kort sagt et unikt produkt, som kommer til at give genlyd i hele højtalerbranchen.

Coaxial
hele lyden fra en enkelt enhed

Vestlyd højtalerne er bygget efter det såkaldte coaxial-princip, hvor diskanten er monteret lige i midten af den store basenhed. Det betyder, at systemet fungerer som én stor højtalerenhed, hvor al lyden udgår fra det samme punkt. Det eliminerer faseforskydninger mellem bas og diskant, og fordi basenheden samtidig virker som et horn, er det også en meget effektiv konstruktion. Alt sammen ting, som er med til at give en meget ”hurtig” og monitoragtig klang.

Basenheden er designet og optimeret af Vestlyd selv for at opnå det højest mulige output med den lavest mulige forvrængning. Der er brugt avanceret måleudstyr og FEA (Finite Element Analysis) computersimulationer til at optimere alle elementer fra svingspole til membran. Den iøjnefaldende ”waveguide” midt i enheden er udført i massivt aluminium, og sammen med en anden tyk aluminiumsring inde i motorsystemet minimerer det selvinduktion og andre forvrængningseffekter.

Især den kritiske intermodulations-forvrængning reduceres kraftigt gennem denne originale og effektive løsning, og det er en af grundene til, at en Vestlyd højtaler altid spiller rent og uforvrænget, også selvom du spiller bastung musik ved koncert-lydstyrke.

Hvis du undrer dig over den synlige limning inderst på membranen omkring waveguiden, så skyldes det hverken fejl eller sjusk. Via computersimulation har Vestlyd fundet ud af, at limning fra ydersiden giver den største styrke i det kritiske område, hvor svingspolen er fastgjort til membranen. Hvilket igen giver lavere forvrængning, især ved store membranbevægelser.

Basenhedens store membran giver en langt bedre akustisk belastning for diskanten, end det er muligt med et traditionelt horn. Delefrekvensen kan derfor placeres meget lavt, så det vigtige mellemtoneområde også kommer på plads. Du får ikke ”hængekøjelyd” med et stort dyk i mellemtonen, som du kan opleve på nogle lignende store tovejs-højtalere. Hele toneområdet hænger flot og musikalsk sammen, og du kan nyde alle slags musik på en Vestlyd højtaler – ikke bare rock og techno.

Bomstærk
og uforvrænget diskant

Diskanten er en specialdesignet kompressionsdriver med moderat 2:1 kompression. Det giver en langt lavere forvrængning end tilsvarende konstruktioner, som kan have en faktor på helt op til 5:1. For at bevare den høje effektivitet har Vestlyd udstyret enheden med et eksklusivt og ultrakraftigt neodym-magnetsystem, som du meget sjældent vil møde i denne prisklasse.

Diskanten har membran af lamineret titanium, og med sit supereffektive kølesystem kan enheden levere et ekstremt højt uforvrænget lydtryk uden at brænde af. Diskant-modulet er elegant integreret med bagpladen på coaxial-enheden og kan skrues af og på med hånden uden brug af loddekolbe.

Bas og diskant er så fint afstemt til hinanden på 15” versionen, at det kun er nødvendigt med et superenkelt 1. ordens delefilter til diskanten. Den massive basenhed spiller helt uden delefilter op til omkring 1100 Hz, hvor den ruller naturligt af, og diskanten tager over. Det giver en mere umiddelbar og åben gengivelse, og her ligger en god del af forklaringen på de fine musikalske kvaliteter fra denne voldsomme sværvægter.

God lyd
i hele rummet

Normalt er coaxial-højtalere meget retningsbestemte og skal vinkles ind mod lytteren, for at man kommer i sweet spot. Men Vestlyd har prioriteret en god spredning af lyden, og derfor får du et langt bredere lyttevindue, end du normalt får i højtalere af denne type. Hemmeligheden ligger i den specialdesignede ”waveguide” i midten af basenheden. Linsen er udført i massivt aluminium, og den er med til at give dig en overbevisende gengivelse af mellemtone og diskant, samtidig med at den store enhed leverer dyb og slagkraftig bas.

Hele Vestlyd coaxial-enheden er designet til at have høj – og ikke mindst lineær – spredning både i lodret og vandret plan. Både diskanten og waveguiden er designet til at sende lyden ud mod basmembranen, og membranens kurvede facon er med til at ”trække” lyden ud mod kanten. Her er ringen uden om basenheden med til at reducere diffraktions-unoder. Hele kæden fra diskantenhed til kabinet er kort sagt designet til at opnå den bedst mulige spredning og den højest mulige musikalitet i lyden, uden at prisen stikker helt af.

Fed bas skal
mærkes
ikke læses

Du undrer dig måske over, hvorfor en enkelt 15” basenhed er så god til at give tryk i mellemgulvet. Men målt i effektivt membranareal svarer 15” til mere end 2 x 10”, og så begynder tingene at give mere mening. Sådan en bestykning ser du sjældent i dag, og det vil ofte være i højtalere, der er endnu større end V15C. Set i det perspektiv er Vestlyd-højtalerne næsten kompakte. Det samme gælder V12C, hvor 12” enheden svarer til mere end 2 x 8”.

Et andet sted, hvor de tekniske data skal læses rigtigt, er i frekvensområdet. V15C er opgivet til at have en nedre grænsefrekvens på 36 Hz (-6 dB), og det er på papiret ikke voldsomt imponerende for en så stor højtaler. Men de 36 Hz er en teknisk opgivelse, som er målt i et lyddødt rum. I den virkelige verdens lytterum vil V15C spille dybere, og tallet siger ikke meget om oplevelsen. En anden vigtig teknisk detalje er højtalernes meget ”forstærkervenlige” impedanskurve, som heller ikke uden videre kan udlæses af specifikationerne.

Den relativt høje grænsefrekvens er et bevidst valg fra Vestlyds side. Den allerdybeste bas i området 20-35 Hz opleves nemlig mest som ”rummel”, når du spiller musik, og det kræver enorme mængder af energi at gengive den ved høje lydstyrker. Især hvis kabinettet også gerne skal være mindre end en kummefryser. Af samme grund ser du mange subwoofere med 1000 indbyggede watt eller mere – bare for at have en chance for at gengive disse helt dybe rumletoner.

Den bas, som sparker i mellemgulvet og trykker i brystet, ligger først og fremmest i området 70-80 Hz, og det er den bas, som giver dig koncertfornemmelsen, når du skruer op for anlægget. Ved at prioritere dette frekvensområde har Vestlyds ingeniører gjort det meget nemmere at drive højtalerne med et almindeligt anlæg – og at opnå vanvittige lydtryk med et råstærkt anlæg. En Vestlyd højtaler holder også frekvenskurven uden nævneværdig forvrængning, selv når du spiller tordnende højt. Modsat de fleste mindre højtalere, som giver op, når du kommer meget over 95 dB.

Så prøv at glemme de tekniske data for en stund. Kom i stedet ind i en af vores butikker, og lad os give dig en Vestlyd-demo for fuld udblæsning. Find gerne nogle musiknumre med masser af dybbas, som du vil udfordre højtalerne med. For eksempel test-klassikeren ”Limit to your Love” fra James Blake, som kan tvinge de fleste højtalere i knæ med sin ultradybe synth-bas. Så kan du bagefter prøve at sammenligne med andre modeller, som måske går dybere på papiret. Vi tror, at du vil blive overrasket over den massive fysiske oplevelse fra Vestlyd. Fed bas skal nemlig mærkes – ikke læses!

Vestlyd
– tilbage til rødderne

Se med, når Jesper fortæller om de nye Vestlyd højtalere. En tur tilbage til den autentiske lydoplevelse, hvor bas, dynamik og åbenhed betyder mere end kompakt design. Her kan du høre og mærke musikken med hele kroppen – du skylder dig selv at prøve!

Vokser træerne virkelig
ind i himlen?

Som du kan se, er der mange plusser ved at lave højtalere som Vestlyd, og hvis du går efter ”fun factor” og live-fornemmelse, er de i en klasse for sig. Vestlyd kan spille utroligt højt med meget lav forvrængning, og du får mere end svært ved at finde det bedre på det område. Især hvis du også tager prisen med i betragtningen.

Vestlyd er også ekstremt robuste. Du får ikke et tal for belastbarhed i watt – hvilket heller ikke giver meget mening – men du kan roligt stole på, at du får mere end rigeligt. Du er oppe i en helt anden klasse end de typiske alternativer, som tilmed koster MEGET mere. Så længe du bare sørger for at fodre Vestlyd med et uforvrænget musiksignal, kan de klare næsten hvad som helst.

Der er dog lidt begrænsninger, som er værd at nævne, hvis du vil have det maksimale ud af dine Vestlyd højtalere. Heldigvis kan du nemt slippe uden om nogen af dem ved at være lidt omhyggelig med opstillingen. Det store gummiophæng på basenheden giver for eksempel bedre bas end det flade bølgeophæng på en typisk PA-højtaler. Til gengæld giver det også en vis diffraktion, som påvirker frekvensgangen fra diskanten. Vestlyd lyder derfor bedst, når de ikke peger direkte mod lytteren – så er diffraktionen nemlig mindre. Men med den gode spredning er det heller ikke nødvendigt at vinkle dem ind imod din lytteposition (toe-in).

For at få en høj følsomhed i en (relativt) lille højtaler, som også skal spille dyb bas, er mellemtonen lidt mere fremme i lydbilledet end på mange andre højtalere. Vestlyd kan derfor lyde lidt ”tynde” eller ”rå”, hvis du stiller dem for langt væk fra bagvæggen. Højtalerne er bevidst tunet til at stå tæt på en bagvæg, og så længe du overholder det, falder lydbilledet automatisk på plads, som det er tænkt.

Endelig koster det mange penge at finde komponenter til et delefilter, som kan holde til 1000 watt eller endnu mere. Derfor er delefilteret i Vestlyd meget simpelt designet med så få komponenter som muligt. Det er den væsentligste grund til, at lyden måske ikke er helt så poleret og ”korrekt”, som du kan finde det i nogle (meget) dyrere alternativer. Det må du leve med – til gengæld garanterer vi for, at du får det sjovt med Vestlyd, hver eneste gang du tænder for dit anlæg.

Også til
professionelt
brug

Højtalerne fra Vestlyd er så robuste og højtydende, at de også kan være et godt valg i mange professionelle sammenhænge, hvor du har brug for at spille højt, men samtidig rent. Her kommer mange rendyrkede PA-højtalere til kort, fordi producenten tit har solgt ud på opløsningen for at opnå et større lydtryk. De kan spille højt, men så er det også sagt. Du ville aldrig gide at lytte til sådan en lyd hjemme i stuen.

Med Vestlyd får du den nødvendige råstyrke uden at give afkald på den fede lyd. Det betyder, at du pludselig kan få en helt anden og meget mere lækker musikoplevelse i fitnesscenteret, forsamlingshuset, fællessalen, beboerhuset, selskabslokalet, dansestudiet, træningslokalet, øvelokalet og andre steder, hvor du vil have lyd, der rykker seriøst i kroppen.

For at gøre det endnu nemmere at bruge Vestlyd højtalerne professionelt, er de udstyret med Neutrik Speakon terminaler ud over de normale banan/skruetilslutninger. Speakon er meget udbredt i den professionelle lydverden og gør det muligt at til- og frakoble højtalerne på et øjeblik med et matchende kabel. En detalje, som viser, at Vestlyd virkelig har tænkt tingene igennem. Den robuste finish i kunstlæder fortæller samme historie – Vestlyd er bygget til at blive brugt!

Vestlyd
Live Louder
Part 1

Vestlyd er et nyt dansk højtalerbrand, som lanceres under sloganet ”Live Louder”. Deres powermonitors er skabt til at blæse dig bagover med bas, åbenhed og dynamik. Live Louder!
Læs mere

Se videoen
Vestlyd
En koncert i din egen stue

Vestlyd handler om at tage musikken seriøst. At være til stede, mærke musikken i kroppen og lade gåsehuden brede sig. Den oplevelse vil vi gerne dele med dig. Se vores video her