Gå til indhold

NAD Master Series
M33

NAD introducerer nu det nye ’flagskib’ i NADs Masters Series: M33 streaming-forstærkeren. Og det er ikke småting! Som vores kollega og produktspecialist, Thomas Holm fra Lenbrook og DALI, udtalte, da han havde hørt den: ”Den her forstærker er helt i toppen af listen over de bedste intgrerede forstærkere, jeg nogensinde har hørt. Og det gælder uanset hvilken type og hvilken pris.”

M33 sætter et helt nyt benchmark for hvordan en NAD-forstærker kan laves, og samtidig et klart benchmark for en hvilken som helst Klasse D-forstærker på markedet. Forstærkeren anvender den nyeste state-of-the-art teknologi globalt indenfor forstærkerdesigns – og det kan høres.

NAD Master Series
M33

M33 sætter et helt nyt benchmark for hvordan en NAD-forstærker kan laves, og samtidig et klart benchmark for en hvilken som helst Klasse D-forstærker på markedet. Forstærkeren anvender den nyeste state-of-the-art teknologi globalt indenfor forstærkerdesigns – og det kan høres.
Køb her

FIRMAET BAG HEDDER PURIFI – TEKNOLOGIEN ’EIGENTAKT’

Den nye NAD Masters M33 er den første integrerede forstærker i verden til at anvende en helt ny type analog Klasse D-teknologi, som kommer fra firmaet Purifi. Purifi er et firma, som udvikler Klasse D-forstærker-platforme og højttalerenheder. Firmaet er nyt og er grundlagt af tre af de største legender indenfor audio industrien:

Bruno Putzeys fra Belgien – opfinderen af Hypex og de ’selvsvingende’ forstærkerdesigns vi kender fra Hypex UcD- og nCore-teknologierne, der allerede anvendes i mange af vores NAD-forstærkere. Lars Risbo fra Danmark er den anden af grundlæggerne. Lars opfandt Equibit-teknologien sammen med Peter Lyngdorf – noget der muliggjorde ‘fødslen’ af verdens første fuld-digitale forstærker i 1998, kaldet TacT Millenium. Lars har over 40 patenter indenfor digital forstærkerteknologi, og har samarbejdet med bl.a. Texas Instruments i mange år, inden han kastede sig over Purifi.

Sidst, men ikke mindst, er Peter Lyngdorf også en del af holdet bag Purifi. Peter er lidt af en levende legende i branchen. En legende, der har haft en del brands under sine vinger henover årene. HiFi Klubben, NAD, DALI, Gryphon, Snell Acoustics, Lyngdorf Audio, Steinway Lyngdorf og nu også Purifi er alle enten startet af, ejet af eller har været ejet af Peter.

HVAD ER PURIFI EIGENTAKT

Det der grundlæggende gør Purifi’s platform anderledes, er fraværet af forvrængning, samt evnen til at drive en hvilken som helst højttalerbelastning – uden nogensinde at ændre forstærkerens output og dens egenskaber. Forvrængningen er så lav, at Purifi-teamet var nødt til at udvikle en helt ny måde at måle harmonisk forvrængning og støj, fordi niveauet helt enkelt var lavere end den grundstøj, der var i eksisterende, konventionelt måleudstyr.

Ifølge ingeniørerne, har Purifi-forstærkerne en lavere forvrængning og støj, end de allerbedste D/A-konvertere der eksisterer på markedet. Og det er i øvrigt, når du måler den ved 100 watt. Og bare for lige at illustrere i tal hvad dette betyder, så er THD+N målt ved 100 W lig med 0.00017% – målt over hele frekvensområdet.

HUKOMMELSESEFFEKT OG HYSTERESE

I udviklingen af forstærkerne faldt Purifi-teamet over noget nyt. De fandt ud af, at komponenterne i output-filteret på forstærkeren led af en slags ‘hukommelseseffekt’ pga. det magnetfelt, der genereres når strøm flyder igennem spolerne. En effekt der kunne ’huske’ nogle af transienterne og sende lyd gennem komponenterne tilbage i tid i forhold til det næste signal, der var på vej. Og dermed påvirke nye transienter, der flød gennem kredsløbet og skabte forvrængning. Det kom til udtryk som helt små og fjerne ’pop’- og brumme-lyde, der forstyrrede lyden.

Purifi-teamet udtaler, at den her effekt er den primære årsag til, at nogle Klasse D-forstærkere lyder ’grovkornede’ og ikke højopløste. Fænomenet i sig selv kaldes hysterese – ikke at forveksle med hysteri. Hysterese er i sig selv en velkendt effekt indenfor bl.a. fysikken, og bruges generelt som et udtryk for, når noget ændrer karakter afhængigt af en stigende- eller faldende ydre påvirkning. Et fænomen som blandt andre højttalermærket DALI anerkender og forsøger at håndtere med deres patenterede SMC-højttalerteknologi.

Men Purifi fandt ud af, at den her effekt stikker dybere og har mere negativ påvirkning af lyden, end man har vidst tidligere indenfor forstærkerteknologi. Ved at placere output-spolerne indenfor feedback-loop’et, og ved at anvende en dybdegående research omkring intelligente algoritmer, havde teamet pludselig lagt stenene til Eigentakt-teknologien. Med den er Purifi i stand til at fjerne de støjende artefakter i lyden med >75dB lavere hysterese og metalforvrængning sammenlignet med et hvilket som helst andet Klasse D-design på markedet. Resultatet? Et næsten ikkemålbart forvrængningsniveau, og en magisk klar og præcis gengivelse af lyden.

NADS IMPLEMENTERING AF PURIFI I M33

Implementeringen af teknologien i M33 bliver udført på NADs udviklingscenter, hvor ingeniørerne har licens fra Purifi til at producere modulerne. M33 indeholder derfor ingen ’off the shelf’-standardmoduler. Alt er designet og bygget af NADs hold af erfarne ingeniører. NAD udtaler selv:

“Dette setup giver os store fordele i implementeringen af selve modulerne, som tilpasses til vores specifikke behov. Men det giver os også mulighed for at skræddersy vores helt egen strømforsyning samt den vigtige ’gain stage’ for forstærkermodulerne – en del af forstærkeren, der har meget stor påvirkning på den totale performance. Dette er med til at få forstærkeren op på et lydmæssigt ekstremt højt niveau. Den nye M33 er simpelthen den fineste forstærker, NAD nogensinde har bygget. Og vi er stolte af at have arbejdet sammen med Purifi på det her projekt.” 

Som tidligere forklaret spyer M33 kontinuerligt over 200 watt ud på hver kanal, uanset højttaler-load. Forstærkeren er en ægte streaming-alt-i-en, med indbygget Bluesound BluOS inklusiv fuld MQA-support. Når BluOS-platformen er bygget ind i systemets arkitektur på denne måde, betyder det, at du også kan route digitale og analoge inputs fra bagsiden af forstærkeren til andre Bluesound-afspillere på dit netværk. Det kunne for eksempel være en pladespiller inde fra stuen som du vil lytte til ude i køkkenet. M33 garanterer også en nærmest perfekt integration til et hvilket som helst rum, den placeres i, pga. det fremragende indbyggede Dirac Live rumkorrektionssystem.

FRONTPANEL

M33 er baseret på det samme smukke kabinet, som du måske allerede kender fra de øvrige Masters Series-produkter. Men nu med et stort 7” farvedisplay (TFT) med touch-kontrol – præcis som på NADs M10 streaming-forstærker. Dette giver dig en række lækre muligheder så som album-art, album-information, dB VU-metre i enten bar- eller nåleformat. Noget der i øvrigt kan indstilles individuelt for hvert input. Touchskærmen lader dig også skifte mellem inputs bare ved at swipe på skærmen. Rimelig cool, hvis du spørger os!

På fronten finder du et dedikeret headphone-output med en diskret opbygget headphone-forstærker. En seriøs konstruktion, der gør head-fi-entusiasterne glade: Den er nemlig i stand til at drive både planar- og højimpedans studio-headphones med højt volt-output og en lav output-impedans.

Til dem der gerne vil nyde deres høretelefoner uden et kabel, så er den integrerede to-vejs Bluetooth aptX HD-platform en simpel måde at få trådløs lyd i øregangen. M33 står på metal-spikes for bedst mulige akustiske de-coupling til det omgivende materiel – og inkluderet i kassen finder du også magnetiske ’spike feet’, så du kan beskytte underlaget mod ridser.

BAGPANEL OG KEY FEATURES

På bagsiden af M33 finder du nærmest en hvilken som helst forbindelse, du kunne ønske dig. Den har både balancerede- og ubalancerede analoge inputs, samt en højkvalitets MM/MC phono for-forstærker indbygget. Det betyder bl.a. en meget præcis RIAA EQ, et intelligent infrasonisk filter (ved hjælp af udfasning), og en kæmpestor overload margin. Selv den mest entusiastiske pladespillerfan bør helt klart lytte til den her, før han eller hun bruger en masse penge på en ekstern phono for-forstærker.

Du finder også to optiske, to koaksiale, og et AES/EBU-balanceret digitalt input. M33 har selvfølgelig også en HDMI-port som understøtter eARC, hvilket gør dig i stand til at forbinde forstærkeren til dit TV med ét HDMI-kabel og styre forstærkeren med TV’ets fjernbetjening. Nå ja... – og så kan du se album-art fra musikken du lytter til, på dit TV!

Bagpanelet har også to sæt højttaler-outputs så du kan køre et bi-wire setup, samt to subwoofer-outputs med fuldt konfigurerbart digitalt delefilter. Ved siden af de to subwooferoutputs har du RJ45 LAN-stik til internetforbindelsen, samt et USB-input til fx afspilning af lokale filer fra en USB-pen eller HDD. Ovenover finder vi tilslutninger til Bluetooth-antenne og wi-fi-antenne.

M33 indeholder også en række tilslutninger til custom-funktioner. Det gælder bl.a. RS232, trigger in/out, IR-porte og... – en factory reset-knap til, når du vil starte forstærkeren helt forfra. Til custom-integration bør det nævnes, at BluOS åbner muligheden for fremtidig stemmestyring gennem Amazon Alexa eller Google Assistant. Airplay 2 sikrer også stemmestyring gennem Siri. M33 er fuldt ud kompatibel med alle de store smart home-integrationssystemer fra firmaer som Apple, Crestron, Control4, Lutron, KNX og mange andre.

Sidst, men ikke mindst, har M33 to styk MDC-slots til fremtidige opgraderingsmoduler på hardware- siden. Det kunne være et extra HDMI-board med flere inputs.

M33 har selvfølgelig også en HDMI-port som understøtter eARC, hvilket gør dig i stand til at forbinde forstærkeren til dit TV med ét HDMI-kabel og styre forstærkeren med TV'ets fjernbetjening.

MENU-SYSTEM OG DISPLAY

Menu-systemet på M33 er nemt at navigere i og lader dig frit skræddersy enheden, sådan som du ønsker den skal være. Alle inputs – både lokale og cloud-baserede – kan konfigureres uafhængigt. Det giver dig mulighed for at vise album-art og titler, når du streamer – og dB VU-metre, når du lytter til analoge inputs. Du kan også slukke display’et helt. Menu-systemet giver dig også mulighed for at monitorere indmaden på din M33, både i netværksmodus eller de mere fysiske karakteristikker så som temperaturmåling på de interne moduler.

DIRAC LIVE RUMKORREKTION INDBYGGET

Udover den anerkendte BluOS streaming-platform, har M33 også Dirac Live indbygget i systemet. Dirac er et rumkorrektionssystem, som giver dig mulighed for at udmåle dit rums karakteristik, og kompensere for akustiske problemer i rummet, der ellers bidrager negativt til din lytteoplevelse.

Dirac anvender en meget sofistikeret tilgang, som varetager og styrer den akustiske energi i rummet ved at sammenligne lyden i din lytteposition med det originale signal. Men i stedet for at lave equalizing på signalet, som en traditionel tonekontrol eller equalizer, så sikrer Dirac time alignment af energien i lyden, sådan at al lyden ankommer på på helt samme tid og organiseret efter, hvordan det oprindelige signal var. Resultatet er en renere og mere naturlig lyd med stor impact og meget præcis stereo-imaging.

M33 kommer med en præcisionsmikrofon til formålet i kassen. Dirac gør kort fortalt M33 til et fantastisk værktøj til at optimere dine højttalere i dit lytterum, og til at tilpasse din lyd præcis som du ønsker det – hvis du ønsker det. Med de to uafhængige subwooferoutputs, kan M33 også drage fordel af Diracs Bass management- system, hvilket lader dig bruge rumkorrektion på dine tilsluttede subwoofere.

Lydkvaliteten afslører sig, så snart du sætter det første nummer på. Og den er svimlende god! Jeg har aldrig hørt en forstærker med så meget brutal kraft og overvældende finesse på samme tid.
Thomas H.P. - Product Specialist, Lenbrook & DALI

PRODUKTSPECIALISTENS EGEN OPLEVELSE MED M33

Til sidst har vi spurgt Lenbrook og NADs produktspecialist, Thomas, hvorfor han synes så godt om M33. Hans svar kommer her. Naturligvis vil producenten synes godt om sit eget produkt, men Thomas’ udtalelse fortjener alligevel at blive bragt:

”M33 er et kan-alt-produkt med overlegen ydeevne. Du har ikke brug for et tårn af produkter, bunker af sammenkoblede kabler og forskellige fjernbetjeninger. Du har bare brug for en M33 og et par højttalere – så har du et komplet high-end musiksystem og en to-kanals hjemmebiograf med alt, hvad du har brug for.

Lydkvaliteten afslører sig, så snart du sætter det første nummer på. Og den er svimlende god! Jeg har aldrig hørt en forstærker med så meget brutal kraft og overvældende finesse på samme tid. Den håndterer komplekse passager uden at få sved på panden, og den kan lede nogle af de mest krævende højttalere til niveauer, der sjældent ses for en integreret forstærker. Kombineret med indbygget streaming, rumkorrektion og de enorme muligheder for input, vil jeg sige, at M33 styrer mod Hall of Fame.”

Ingen output-støj

Signal/støjforhold er allerede meget imponerende på alle NADs Klasse D-forstærkere – men M33 har taget dette til et helt nyt niveau: Der er helt enkelt ingen støj. Bare dyb, mørk stilhed kombineret med den detaljerede lyd, og det gælder på et hvilket som helst volumen-niveau. Også når du spiller meget lavt (inden den første watt), hvor de fleste forstærkere er meget udfordrede. Lav forvrængning i den første watt er ekstremt vigtigt, og det at have lav forvrængning generelt, uanset power niveau/ volumen, gør også M33 til en perfekt partner for ekstremt følsomme højttalere som full range hornkonstruktioner.

Fuldstændig upåvirket af højttaler load og impedans

Traditionelt set har alle klasse D-forstærkere forskellig frekvensrespons afhængig af impedansen på den tilsluttede højttaler. Dette sker ikke med Purifiteknologien, bl.a. fordi der opereres med en ekstremt lav output impedans på under 65 uOhm. I praksis ændrer forstærkeren dermed ikke sin frekvensrespons, uanset hvor krævende højttaleren er, eller hvilken volumen du spiller på.

NAD Master Series
M33

M33 sætter et helt nyt benchmark for hvordan en NAD-forstærker kan laves, og samtidig et klart benchmark for en hvilken som helst Klasse D-forstærker på markedet. Forstærkeren anvender den nyeste state-of-the-art teknologi globalt indenfor forstærkerdesigns – og det kan høres.
Køb her