Gå til indhold

Gør det selv
– gode råd fra tømreren

  1. Indbygning af lyd er oplagt i villaer ved nybyggeri og renovering. Ved nybyggeri bør lyden tænkes ind fra begyndelsen.
  2. For lejligheder er det samme princip, men der vil ofte være massive vægge, og derfor kan projektet være lidt mere udfordrende og omkostningstungt.
  3. Tænk generelt lyden ind i dit projekt så tidligt som muligt – uanset om du bygger selv eller får professionel hjælp.
  4. Før du begynder at skære huller i loftet eller væggen, skal du sikre sig, at du rent faktisk kan føre et kabel fra lydkilden til højtalerne. Pas på ikke at ramme spær eller kabler. Der findes søgegrej, men det kan være lettere at hyre en professionel.
  5. Træk ekstra tomrør til kabler, hvis du er det mindste i tvivl om, præcist hvor i hjemmet højtalerne skal anvendes. Dermed er du fleksibel, hvis dit behov ændrer sig.
  6. Du kan altid lave plads til indbygningsløsninger i lette konstruktioner som f.eks. vægge af gips, træ eller eternit. Vægge af mursten eller beton vil ofte kræve en forsatsvæg eller et nedhængt loft. Dette kan tage plads i lokalet.
  7. Mange vægge i ældre huse har et tykt lag rørpuds. Her kan du også skære hul og trække kabler, men puds er meget porøst, så vær forsigtig.
  8. Skulle dit behov for lyd ændre sig, eksempelvis hvis stuen bliver til børneværelse, kan du relativt let lukke huller eller lade højtalerne sidde og købe nyt.
  9. Der er i princippet ikke noget, du ikke må som privat, men pas på i ydervægge eller i lofter uden etageadskillelse. Der er risiko for at perforere dampspærren.
  10. Ved montering af lofthøjtaler i Troldtekt og andre lofttyper, som ikke er lufttætte, anbefales en lukket backbox. Ellers skal man sikre sig, at luft ikke kan bevæge sig gennem loftet ved montering af plade mellem backboks og loftet.

Relaterede artikler