HiFi Klubben

Gå til indhold
Lokale tilbud Gør et kup på udstillingsmodeller, udgåede produkter og overskudslager fra alle vores butikker. Læs mere

LED – QLED – OLED

Hvilket TV skal du vælge?

TV-teknologierne udvikler sig konstant. Nye løsninger som QLED og OLED er kommet til, mens andre – for eksempel plasma-TV – er blevet forældet og gledet ud i mørket. 3D er kommet og gået igen, buede skærme har mistet nyhedsværdien, Smart TV bliver mere og mere raffineret... du kan blive ved.

Lige nu overvejer du måske, om du skal satse på et traditionelt LED-TV, eller om du skal tage chancen og investere i et af de nye alternativer. Det spørgsmål vil vi gerne hjælpe dig med at besvare her.

LED – slankt design og lavt energiforbrug

LED-TV er den kategori, hvor du finder langt de fleste af dagens fladskærme. Billedpanelet på et LED-TV fungerer via millioner af flydende krystaller (LCD), som åbner og lukker for lyset, hjulpet af et sindrigt system af mikroskopiske farvefiltre. Selve lyset kommer fra lysdioder (LED), hvilket giver mulighed for et særdeles slankt design og et imponerende lavt energiforbrug. Lysdioderne sidder enten langs kanten (Edge-LED) eller fordelt over hele bagpanelet (Full Backlight).

LED-TV er ukomplicerede at have med at gøre i dagligdagen, de kan give fremragende billedkvalitet, og de fungerer fint under næsten alle lysforhold og med alle billedkilder. De er også den mest prisvenlige kategori, som har gjort både storskærme og Smart TV tilgængelige for almindelige forbrugere.

På minussiden kan et LED-TV ikke gengive helt kulsort, og du kan også opleve, at bagbelysningen skinner ujævnt igennem i mørke partier, især i skærmens yderområder (”bleeding”). Normalt er dette dog ikke noget, du vil tænke over i til daglig.

QLED – Samsungs bud på verdens bedste TV-teknologi

QLED er en ny TV-kategori, som er udviklet af Samsung. Navnet markerer et nyt niveau inden for LED-TV, hvor både LED-bagbelysningen og LCD-krystallernes funktion er forfinet til det næsten perfekte. Giganten Samsung tror faktisk så meget på QLED-teknologien, at de har valgt at satse 100 procent på den frem for at gå OLED-vejen som nogle af konkurrenterne.

Et QLED-TV bygger på den såkaldte Quantum Dot bagbelysning, hvor der sidder et lag af ultrasmå nano-krystaller (quantum dots) umiddelbart bag LCD-panelet. Hvert enkelt krystal er lavet til at udsende enten rødt, grønt eller blåt lys, når det rammes af bagbelysningen. Dette lys styres så videre til de respektive røde, grønne og blå billedpunkter (pixels) på selve skærmen. De enkelte pixels fødes med andre ord med lys i deres egen ”rigtige” farve i stedet for hvidt, og det gør en forskel.

Forbedringen fra LED til QLED er ganske drastisk. Et QLED-TV er i stand til at gengive det fulde farverum helt korrekt, helt lineært og med fuld brillans uanset lysstyrke. Det betyder imponerende mættede og naturlige farver under alle forhold. Når du samtidig får både sortniveau og betragtningsvinkel på et niveau, der er meget tæt på OLED, kan man godt forstå, at Samsung ikke uden videre overgiver sig til OLED som fremtidens TV-teknologi.

Samsung er endda gået så vidt som til at frigive både QLED-navnet og selve teknologien, så andre producenter kan byde ind med TV-modeller bygget efter samme princip. Det er virkelig giganternes kamp, der er fløjtet i gang her!

OLED – fremtidens TV?

De såkaldte OLED-TV (Organic LED) er efter nogle års tilløb blevet en reel spiller på markedet, indtil videre anført af LG. I en OLED-skærm er det selve de enkelte pixels, der udsender lys, og herved kan du på én gang kombinere en række af fordelene fra LED og de nu uddøde plasma-TV: superfladt design, lavt energiforbrug, perfekt sortniveau og ultrahurtig responstid.

Det er lidt pudsigt, men OLED og QLED er hver især suveræne til det, de andre er dårligst til. OLED har således perfekt sortniveau, fordi du her bare skal slukke for de rigtige pixels for at få kulsort. Til gengæld er lysstyrken ret begrænset i forhold til QLED.

QLED må kæmpe hårdt for at lukke af for det kraftige lys, der banker på bag panelet, og det kan (endnu) ikke lade sig gøre 100 procent. Til gengæld er QLED suveræne til at skrue op for lysstyrken, når der er brug for det, også lokalt i billedet. Det giver dem en fordel frem for OLED, ikke mindst i oplyste rum.

På papiret er OLED alt i alt et meget spændende bud på fremtidens TV, og priserne er så småt på vej ned i et leje, hvor også almindelige mennesker kan være med. Udvalget er dog stadig meget begrænset, og der er en række uafklarede spørgsmål, f.eks. omkring panel-levetid og indbrænding. Det er stadig et åbent spørgsmål, om OLED eller QLED bliver fremtidens dominerende TV-teknologi.

Hvad skal jeg så vælge?

Om du skal vælge LED, QLED eller OLED er i høj grad et spørgsmål om dit behov og dit budget – og selvfølgelig din personlige smag. I Hi-Fi Klubben har vi valgt at føre alle tre kategorier, og vi vil meget gerne vejlede dig til at finde ud af, om du bør lægge dine penge i rå størrelse, flottere design eller bedre billedkvalitet. Det valg vil du uundgåeligt støde på, når du ikke har et uendeligt budget til rådighed.

Længere nede kan du se en detaljeret oversigt over, hvordan de forskellige fordele og ulemper fordeler sig på de tre kategorier. Som du kan se, er det mere end svært at udpege en entydig vinder. I skrivende stund (forår 2017) er det dog helt tydeligt, at LED er den ”almindelige” kategori, mens QLED og OLED er de eksklusive alternativer til dig, der gerne vil betale ekstra for at få det allerbedste.

Det er ikke nemt at beskrive forskellene med ord, så vi vil opfordre dig til at komme ind og opleve de forskellige modeller i praksis. Så kan vi i samme omgang hjælpe dig med at få en ordentlig lydløsning til dit TV. Det er nemlig stadig halvdelen af oplevelsen!

Husk at du hos HiFi Klubben har 3 års garanti og altid fri fragt til nærmeste Hi-Fi Klubben butik. På de fleste TV under 65-tommer har vi normalt også fri fragt til nærmeste postbutik.
Store TV på 65-tommer og opefter (samt enkelte 55-tommer TV), leveres via fragtmand til din adresse (til kantsten) fra kr. 299.

 

 

 

LED

QLED

OLED

Vinder

Status

Gennemprøvet teknologi

Ny kategori, men baseret på gennemprøvet LED-teknologi

Ny og fortsat lidt uafprøvet kategori

LED

Skærmstørrelser

Alle størrelser

Kun 49” og opefter

Pt. begrænset - kun 55" og opefter

LED

Sort-niveau

Dårligere end QLED 

Bedre end LED, men knap så godt som OLED

0,0 nits - sort er HELT sort

OLED

Lys output

>1000 nits på de bedste skærme

Op til 2000 nits på de bedste skærme

Cirka 800 nits

QLED

Tykkelse

Edge-LED typisk under 5 cm

Typisk under 5 cm

Endnu fladere. Selve panelet kan i princippet laves papir tyndt.

OLED

Betragtningsvinkel

Kan variere afhængig af paneltype

Bedre end LED, men knap så godt som OLED

På papiret perfekt

OLED

Kontrast forhold

Meget godt i dag, men ikke perfekt

Bedre end LED, men knap så godt som OLED

I teorien "uendeligt"

OLED

Strømforbrug

Cirka som OLED

Op til 25% højere end LED og OLED, pga. meget højere peak lysoutput

Cirka det LED

-

Burn in

Ikke en faktor. Du skal have det samme billede stående i dagevis, før det kan ske

Ikke en faktor. Du skal have det samme billede stående i dagevis, før det kan ske

Fortsat lidt ukendt. Bør ikke være en faktor, men der mangler fortsat data

LED/QLED

Levetid

60-100.000 timer på panelet

60-100.000 timer på panelet

Fortsat ukendt. LG siger 100.000 timer. Men der mangler langtids testdata

-

Pixelfejl

Lav risiko

Lav risiko

Lav risiko, og hvis de opstår, kan de være svære at se

-

Farvegengivelse

Cirka 97% af DCIP3 (det spektrum, man anvender i dag til f.eks. HDR-materiale). Potentiale til at nå "REC2020" som ligner fremtidens standard

100% af DCI-P3 color volume

Cirka 97% af DCIP3 (det spektrum, man anvender i dag til f.eks. HDR-materiale). Potentiale til at nå "REC2020" som ligner fremtidens standard

QLED

Pris

Alle prispunkter og kvaliteter

Højere tomme-pris end LED, men lavere end OLED

Højere tomme-pris end de fleste LED-modeller

LED

 

 

 

Få et bedre TV-billede – gratis!

Fem minutter og et par nemme indstillinger er alt, hvad du behøver for at få en meget bedre TV-oplevelse.
Se her

 

Sådan får du fed lyd på dit TV

De indbyggede højttalere i dit TV lyder ikke ret godt. Vi viser dig, hvordan du gør det meget bedre.
Se her

 

Placér dit TV som du vil

TV-møbel, væg, hylde eller gulv? Vi har en smart løsning, uanset hvor du ønsker at placere dit TV.
Se her

 

LED – QLED – OLED

Tre forskellige slags TV – hvad er bedst? Vi hjælper dig med at finde det perfekte TV til dit behov.
Se her

 

Se er alle vores OLED-, QLED- og LED-TV