Gå til indhold

Bowers & Wilkins HTM1 D3 Centerhøjtaler

{{product.ribbonText}} {{product.ribbonText}} {{product.ribbonOfferExpiresInfo}}

HTM1 D3 er den ultimative centerhøjttaler, som matcher de store 800-serie højttalere perfekt. Lyden er ekstremt velopløst, neutral og dynamisk og vil give dig lydoplevelser på dine film, som du ikke troede muligt. Stander købes separat.

Varenummer: {{product.code}}

{{product.inventoryStatus}}

{{product.price}} /stk

{{product.sellableOnWebText}}

for at købe varen til medlemspris
Normalpris {{product.originalPrice}} Kan ikke købes online

{{chosenStore.inventoryStatus}}

Highlights B&W HTM1 D3 – centerhøjttaleren til den tunge 800-serie hjemmebiograf

 • Næsten ubegrænset dynamik, selv ved høje lydniveauer i store rum
 • Ekstremt velopløst og naturlig lydgengivelse
 • Continuum FST-mellemtone og Aerofoil basenheder
 • Diamantdiskant i separat Nautilus-hus
 • Eksklusiv finish i sort pianolak, hvid lak eller ægte træfiner

HTM1 D3 er skabt til at varetage den vigtige centerkanal i en high-end hjemmebiograf baseret på B&W's store Diamond-gulvmodeller. De to 8" Aerofoil-basenheder giver den nødvendige tyngde til at skabe et homogent og dynamisk lydbillede ved alle lydstyrker. Dynamik i film er skabt med faste standarder, så det er essentielt, at højttaleren er i stand til at gengive denne dynamik uden forvrængning og med perfekt timing.

Med to 8" Aerofoil-basenheder og en 6" Continuum FST-mellemtone er dette intet problem. HTM1 D3 er som de andre modeller i 800-serien selvfølgelig udstyret med diamantdiskant, og den nye Continuum mellemtoneenhed præsterer en gengivelse af tale, musik og filmeffekter, som du får mere end svært ved at finde bedre i denne verden.

HTM1 D3 er den naturlige partner til 803 D3, 802 D3 og 800 D3, da centerhøjttaleren besidder mange af de samme teknologier og er nøje afstemt til de ovenstående modeller. Kort sagt, den perfekte centerhøjttaler til et high-end B&W-surroundsystem. Højttaleren kan placeres på en væghylde eller på B&W's specialkonstruerede gulvstativ (ekstraudstyr).

B&W HTM1 D3 fås med finish i højglans sort pianolak, hvid lak eller rosentræ.

Stander købes separat.

Ekspertvurdering

Fordele

 • Næsten ubegrænset dynamik, selv ved høje lydniveauer i store rum
 • Ekstremt velopløst og naturlig lydgengivelse
 • Continuum FST-mellemtone
 • Diamantdiskant i separat Nautilus-hus
 • Aerofoil-basenheder
 • Resonansdødt Matrix-kabinet
 • Eksklusiv finish i ægte træfiner eller lak 

Begrænsninger

 • kræver sin plads
 • Bør kun kombineres med udstyr i topklassen

Produktbeskrivelse

Bowers & Wilkins 800-serie – high-end i absolut verdensklasse
Den legendariske 800-højttalerserie fra Bowers & Wilkins så første gang dagens lys i 1979. Dengang var det med den ikoniske B&W 801 Matrix, som hurtigt blev en uundværlig del af inventaret hos utallige lydstudier og lydentusiaster over hele verden. Faktisk blev B&W 801 Matrix benyttet til over 80% af al klassisk musik, som blev optaget i 1980'erne.

Siden dengang har Bowers og Wilkins igen og igen sprængt rammerne for, hvad der er muligt i konventionelt højttalerdesign. I 1998 introducerede de deres Nautilus-serie, som var baseret på designprincipperne bag den snegleformede og ikoniske Nautilus højttaler. Dermed skabte de også grundstenene for de modeller, vi kender fra 800-serien i dag.

800-serien er alle tiders mest succesfulde high-end højttalerserie, men B&W søger stadig efter nye måder at forbedre tingene på. Og nu, efter syv års intensiv forskning og udvikling, er de klar med den største revolution inden for højttalerdesign i 20 år – 800 Series Diamond D3!

Ikke en evolution – en revolution!
I forhold til tidligere generationer af 800-serien er D3-modellerne B&W's største landvinding, siden de erstattede Matrix-modellerne med Nautilus-serien i 1998. I de nye modeller er B&W's ingeniørteam gået helt tilbage til tegnebrættet og har kigget på ALLE aspekter af den tidligere serie og re-designet højttalerne helt fra bunden.

Det eneste, som går igen fra den forrige generation, er den fantastiske diamant-diskantdome, et par kondensatorer i delefilteret og terminalerne bag på højttaleren. Alt andet er helt nyt og re-designet fra bunden. En revolution af 800-serien, som vi kender den.

Verdens mest avancerede højttalerserie
800 Series Diamond D3 er ikke bare verdens bedste højttalerserie, det er også den mest avancerede serie af højttalere, der nogensinde er produceret. I kombination med det rette anlæg leverer disse ekstreme high-end højttalere en lydkvalitet, som ikke fås bedre med dagens teknologi. Af samme grund har 800-serien i årevis været fast inventar i en lang række professionelle lydstudier verden over.

Listen tæller blandt andet de legendariske Abbey Road-studier i London og George Lucas' Skywalker Sound-studier i Californien, hvor Hollywood laver lyd til mange af deres største kassesucceser. Et bedre kvalitetsstempel kan du næsten ikke få.

800-serien består nu af syv modeller: en tovejs standerhøjttaler, fire gulvhøjttalere og to centerhøjttalere. Ændringerne tæller bl.a. helt nye mellemtone- og basenheder, et helt nyudviklet alternativ til Kevlar, helt nye kabinetter med re-designet Matrix-afstivning, helt nye aluminiums-turbinehoveder og diskanthoveder, nye sokler og delefiltre, samt introduktionen af en utrolig elegant finish i hvid lak.

Ud over at designe helt nye højttalerenheder har den største landvinding været forskningen i, hvordan kabinettet og de mekaniske enheder i højttaleren påvirkes, når enhederne begynder at vibrere. Via meget advanceret computersimulation har B&W sporet sig præcist ind på de problemer, som de eksisterende materialer har ved påvirkning af vibrationer.

Ved at bruge nye materialer og nye sammensætninger er det lykkedes at forbedre både kabinettet og de mekaniske egenskaber markant i forhold til de tidligere 800 Series-modeller. Færre uønskede vibrationer – bedre lydkvalitet!

The reverse wrap – en omvending af kabinettet
B&W har på de større modeller i den nye serie valgt en "omvendt" tilgang til kabinettet . Man har bibeholdt den karakteristiske runding på kabinettet som er eksemplarisk godt til at eliminere interne reflektioner. Jo mindre lige flader, jo bedre diffusion af interne, stående bølger. Dog har man valgt at vende dette princip om, så rundingen nu ikke er bag på højttaleren, men foran.

Det nye design gør det vanskeligere at monterere enhederne, men fordelen ved denne form er, at den afspejler formen på mellemtone- og diskanthovedet, og kabinettet får nemmere ved at føre den interne energi i kabinettet væk fra enhederne, så der ikke opstår tidsmæssig forvrængning.

Herudover er kabinettet ved hjælp af avanceret computersimulation gjort væsentligt stivere og resonansdødt, når enhederne er i bevægelse. Dette bidrager igen til, at du kun hører højttalerenhederne og ikke lyden fra kassen. B&W er kort sagt nogle af de bedste i verden til at bygge højttalerkabinetter, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Matrix og Flowport – et kabinet du ikke kan høre
Den unikke Matrix-afstivning i 800-serien eliminerer de vibrationer i højttalerkabinettets vægge, som ellers kunne farve lyden. I den nye D3-serie har B&W forbedret Matrix-afstivningen ved at benytte færre, men tykkere plader, samt ved at udskifte MDF med krydsfiner, som er væsentligt stivere. Dette gælder alle modeller bortset fra 805, hvor det, på grund af det lille kabinet fungerer tilfredsstillende med MDF. Den nye Matrix-struktur gavner både stivheden og airflowet i kabinetterne.

B&W har denne gang også valgt at montere basenhederne direkte på Matrix-strukturen, frem for i det yderste kabinet. Dette forbedrer koblingen mellem enhederne og kabinettet og giver mærkbart mindre resonanser i både kabinet og Matrix-struktur.

Det raffinerede Matrix-skelet af perforerede plader, der griber ind i hinanden, passer præcist til kabinettets indvendige volumen. Derved opnås en lang række kontaktpunkter, som afstiver kabinettet i både vandret og lodret plan. Cellerne i skelettet er udfyldt med en præcist beregnet mængde dæmpningsmateriale, som eliminerer ethvert tilløb til resonanser.

Basrefleksporten er B&W's unikke Flowport, som har små fordybninger i mundingen. Overfladen er konstrueret efter de samme aerodynamiske principper som en golfbold og reducerer luftmodstanden, så luften lettere kan passere. Det giver en renere og dybere bas, og du vil aldrig opleve generende "portlyde", uanset hvor højt du spiller.

Diamantdiskanten – stadig en juvel
Den kostbare diskantenhed i 800-serien har membran i ren diamant. Diamant er et ægte mirakelmateriale, som forener styrke og stivhed i "det perfekte stempel". Denne unikke enhed kombinerer stor belastbarhed med en enestående silkeblød, luftig og neutral gengivelse, som har fået alverdens musikelskere og hi-fi anmeldere til at overgive sig betingelsesløst.

Både i det hørbare spektrum og i resten af arbejdsområdet er membranen praktisk talt fri for de peaks og opbrud, som ellers er dagens orden i dome-enheder, uanset hvor velkonstruerede de er. En blød afrulning efter 20 kHz er alt, hvad der sker, indtil opbruddet endelig sætter ind ved utrolige 70 kHz.

Hvordan forbedrer man på det perfekte?
B&W har gjort deres ypperste for at forbedre diskantdomen af diamant, som man har benyttet i de sidste to generationer af 800-serien. Men deres konklusion har været, at det ikke er muligt – endnu. Diamant er stadig den definitivt bedste måde at lave en dome på, så denne er bevaret i de nye modeller. Dog har man re-designet alle de omkringliggende komponenter ved diskantdomen, og man har forbedret på det eksisterende magnetsystem for at udnytte domens potentiale endnu bedre.

"Solid-body" diskanthus
I den nye generation har B&W designet et helt nyt "solid-body" hus til diskanten, som er drejet ud af et helt stykke aluminium med Nautilus-rør integreret i huset. Dette nye koncept giver en væsentligt bedre dæmpning af uønskede resonanser i metallet, bedre køling af diskanten, en højere masse for mere stabil montering samt en bedre afkobling til resten af højttaleren.

Designet inkluderer også en helt ny, fastmonteret beskyttelsesgrill, som beskytter diskanten mod nysgerrige fingre. Det samlede resultat er en enestående åben, musikalsk og virkelighedtro diskantgengivelse helt uden kompression, farvning og forvrængning.

FST Continuum mellemtone – endnu bedre end Kevlar
Siden 1974 har B&W brugt en vævet Kevlar-membran i deres mellemtoner, da Kevlar i mange år har været det nær-perfekte materiale til at gengive det kritiske mellemtoneområde. Materialet er vævet på en speciel måde, som giver en stor opbrydning, dvs. at uønskede resonanser på enhedens overflade vil blive "slået i stykker" og fjernet fra lydsignalet. På denne måde hører du mere af det originale musiksignal og væsentligt mindre af enhedens egenlyd.

I kombination med et kantløst FST-ophæng vil Kevlar-membranen gengive forskellige frekvenser på forskellige områder af overfladen. Enheden "flexer" ud fra den påførte tone frem for at bevæge sig som et stempel, og dette hjælper med til at sprede alle frekvenser i arbejdsområdet lige godt. Du er ikke tvunget til at sidde i én bestemt position for at kunne nyde musikken optimalt.

Continuum (kuhn-tin-you-uhm)
Efter otte års research og udvikling har B&W nu endelig fundet en erstatning til Kevlar, som har alle de egenskaber, som Kevlar førhen har drømt om. B&W har været igennem alle tænkelige materialer og sammensætninger og har tilmed også eksperimenteret med konventionelle kantophængte enheder og helt stive membraner. Konklusionen var dog, at deres kantløse FST-ophæng stadig er det bedste, men at membranmaterialet havde potentiale for forbedring. Resultatet er et helt nyudviklet materiale: Continuum!

Dette nye materiale har været i B&W's søgelys siden 2007, hvor de første gang opdagede dets gode akustiske egenskaber. Nu, otte år efter opdagelsen og mere end 70 produktversioner senere, er B&W klar til at afsløre det for resten af verden.

Continuum er som Kevlar et vævet materiale, hvor man stadig benytter sig af den kontrollerede opbrydning, men med væsentlige forbedringer i spredningen. Samtidig er opbrydningen i selve materialet endda mere kontrolleret end hvad den er ved brug af kevlar. Forvrængningen kan derfor holdes på et absolut minimum. Med Kevlar kunne B&W konstruere membraner, der næsten opførte sig som ønsket. Continuum-elementet og dens nye materiale giver en membran, der præcist opfører sig som ønsket!

I de nye mellemtoner har B&W også valgt at bruge den samme type "anti-resonance" faseplug, som blev introduceret i den eksklusive minimonitor PM1. Fasepluggen giver et værdifuldt bidrag til at dæmpe vibrationer og styre opbrydningen i membranen. Sammen med et helt nydesignet magnetsystem i neodym og et langt stivere og mere resonansdødt chassis er denne nye mellemtone-enhed B&W's bedste nogensinde, og den giver en hidtil uopnåelig naturlighed og transparens i dette vigtige frekvensområde.

Arven fra Nautilus – nu i turbineform
B&W's legendariske Nautilus-højttaler fik sin sneglehusform for at eliminere kabinettets indflydelse på lyden, og det samme princip bruges stadig i 800-serien. Både mellemtone- og diskantkabinet er tilspidset bagtil og fungerer i princippet som et omvendt horn, der effektivt forhindrer lyden fra membranens bagside i at slå tilbage og farve lyden.

I D3-generationen er B&W igen gået helt tilbage til tegnebrættet for at genopfinde Nautilus-princippet i ny og bedre udgave. Ved hjælp af avanceret computersimulering og utallige prototyper er det lykkedes at skabe et helt nyt mellemtonehoved, som er endnu bedre til at styre uønskede resonanser. Dette er blandt andet opnået ved at bruge indvendige afstivere og "tuned mass-damping", også kaldet harmonic absorption. Denne teknik bruges til at dæmpe resonanser i alt fra Formel 1-biler til skyskrabere.

Det nye "turbinehoved" er nu bygget i ét stykke støbt aluminium, og de akustiske egenskaber er markant forbedrede i forhold til det tidligere Marlan-hoved. Endnu en markant opgradering, som sikrer, at mellemtone-huset ikke får nogen negativ inflydelse på lyden.

Aerofoil – basgengivelse fra de højeste luftlag
I de tidligere 800-serier brugte B&W basmembraner af Rohacell – et syntetisk skum-materiale, der også bruges i flyindustrien på grund af sin store styrke og minimale vægt. Nu har de videreudviklet på denne teknologi, og i deres nye Aerofoil-membran bruger de et nyt kernemateriale, som er endnu bedre

Aerofoil-membranerne er i princippet baseret på samme teknologi som Rohacell. Det er stadig en sandwichkonstruktion af et syntetisk skummateriale omgivet af et kulfiberlag på hver side. Dette giver en yderst let og stiv membran, som nærmest er det perfekte "stempel", dvs. det er meget svært at drive den til opbrydning i hele dens arbejdsområde. Præcis den samme grund til, at man bruger diamantmembran i diskanten.

Det invendige materiale i Aerofoil-membranerne adskiller sig imidlertid fra Rohacell i strukturen af skummet mellem de to kulfiberlag. Med Aerofoil er det blevet muligt at ændre tykkelsen og dermed også stivheden forskellige steder på membranen. Du kan sammenligne det med en flyvinge, som er optimeret i tykkelse og fylde de steder, hvor det er vigtigst for aerodynamikken og letheden.

Gennem utallige målinger og computersimulationer er det muligt at finde de helt specifikke steder, hvor enheden vil opføre sig anderledes end resten. Disse steder kan B&W nu gå ind og variere med et enten tyndere eller tykkere skumlag og give enheden maksimal stivhed lige præcis dér, hvor der er mest brug for det. På denne måde elimineres forvrængning, og opbrydningen flyttes langt uden for det hørbare område.

Ultimativt neodym-magnetsystem
Aerofoil-basenhederne er bestykket med dobbelt neodym-magnetsystem, som giver ultrapræcis respons i et endnu større frekvensområde end konventionelle magnetsystemer. De fornemme magnetiske egenskaber i neodym har gjort det muligt at reducere magneternes størrelse væsentligt i forhold til tidligere tiders massive ferrit-systemer. Dette er i høj grad til gavn for luftpassagen omkring enheden.

Neodym-magneternes beskedne størrelse gør det også muligt at placere dem mere præcist i forhold til svingspolen og derved benytte den placering, hvor de har størst effekt. Svingspolen har en stor diameter, hvilket både forbedrer kølingen og optimerer samspillet med magnetsystemet. De lydmæssige gevinster er mindre kompression og forbedret dynamik.

State-of-the-art delefilter – less is more
Enhederne i 800-serien er så fint afstemt til hinanden, at delefilteret kan reduceres til ganske få komponenter til gavn for både lydkvalitet og forstærkerbelastning. En enkelt kondensator med 6 dB afskæring er tilstrækkeligt til at bortfiltrere de dybe frekvenser fra diskanten, og et sådant 1. ordens-filter reducerer fasedrej til det mindst mulige. MCap Supreme kondensatorerne specialfremstilles til B&W af tyske Mundorf, og i alle dagens 800-modeller bruges der en kombination af guld, sølv og olie for at opnå helt ultimative egenskaber for disse kritiske komponenter.

I D3-generationen har B&W på de store gulvmodeller valgt at placere delefilteret bag på højttaleren på en stor aluminiums-køleprofil. Dette gør, at delefilteret har næsten samme temperatur, uanset hvor meget du presser højttaleren, og dette reducerer forvrængning i delefilterkomponenterne drastisk. Det nye design giver også mere plads til at placere de forskellige komponenter i delefilteret længere fra hinanden, så de elektriske felter ikke påvirker hinanden.

Tidligere var delefiltrene gemt i plinten på de store gulvmodeller, dels af hensyn til køling og dels for at beskytte mod uønskede vibrationer. I den nye generation er der ikke behov for at afskærme delefilteret mod vibrationer – de nye kabinetter er nemlig så lyddøde, at problemet i praksis er elimineret. Dette gør det muligt at bibeholde delefilteret inde i højttaleren og derved få en mere simpel og strømlinet plint under højttaleren. Nu lavet i aluminium selvfølgelig.

Suveræn møbelfinish i ægte træ eller højglans pianolak
I den nye serie har B&W valgt at lade kirsebærfineren udgå til fordel for ekstremt lækre hvidlakerede versioner med diskant/mellemtone-kabinetter i sølvfinish. Det er første gang, at 800-serien fås i denne farve. Herudover fås den stadig i ægte sort pianolak og den velkendte rosentræ finér.

I tilføjelse til alle de tekniske ændringer og nye teknologier er designet også blevet opdateret. Tolerancer, huller og afstande mellem de forskellige elementer er mindre og mere konsistente, specielt omkring det nye Turbine-hoved. Der er ingen synlige mellemrum eller kanter – alt er samlet bag den store aluminiumsprofil på højttaleren.

Alt i alt et sandt high-end-produkt som fryder både øjet og øret – som kun B&W kan lave det!

Tekniske specifikationer

 • Kategori : Centerhøjttalere
 • Diskant : 1” Nautilus-ladet diamantdome
 • Mellemtone : 6” FST-Continuum
 • Bas : 2 x 8” Aerofoil
 • Frekvensområde (-3dB) : 28-28-000 Hz
 • Frekvensområde (-6dB) : 20-35.000 Hz
 • Impedans : 8 ohm (minimum 3 ohm)
 • Følsomhed : 91 dB
 • Bi-wire : Ja
 • Spikes inkluderet : Nej
 • Farve : Rosentræ, hvid lak, sort højglans pianolak
 • Størrelse : 85,0 x 33,0 x 34,2 cm (BxHxD)
 • Vægt : 30,4 kg

Bowers & Wilkins

Højttalerne fra engelske Bowers & Wilkins er det foretrukne værktøj i en lang række af verdens professionelle lydstudier. Erfaringerne herfra er med til at løfte kvaliteten af alle B&W-produkter op i topklassen uanset pris. Dette gælder også højttalere til iPod og streaming.

 • Avanceret teknologi
 • Raffineret design
 • Fra kompaktklasse til ekstrem high-end
 • Mange løsninger til iPod, trådløs streaming m.m.
 • Suverænt udvalg af indbygningshøjttalere

Læs mere om Bowers & Wilkins

Mere læsning

Book en personlig demonstration

I HiFi Klubben kan du opleve produkterne med dine egne øjne og ører, før du handler. Du kan tilmed aftale tid for en personlig demonstration. Så bliver det endnu nemmere for dig at vælge rigtigt!

Vi bruger småkager, aka cookies (informationskapsler), så du bl.a. kan bruge vores netbutik. Vi bruger dem også til at finde ud af, hvordan vores netsider bliver brugt, så vi hele tiden kan forbedre os, selvfølgelig imens vi lytter til vores favoritmusik. Ved at fortsætte accepterer du alt dette. Læs mere om cookies her