Gå til indhold
Mikael Theander
Joachim har altid elsket lyd og billede. Siden han først byggede sine egne stereohøjttalere, har han også været interesseret i teknikken bag. I dag har han formentlig et af de mest veludrustede huse i Stockholm når det gælder lyd.

Vi besøgte Joachim i hans hus udenfor Stockholm. Han har været medlem i Hi-Fi Klubben i mange år – og også været en loyal kunde.

Joachims film- og musikinteresse startede, da en god ven fortalte ham om Laserklubben – en forening for folk som var interesserede i Laserdisc, forgængeren til DVD. Hans ven lokkede også med Prologic-udstyr. Det var i denne sammenhæng, at Joachim købte sit første hifi-udstyr.

- Hi-Fi Klubben i Söder i Stockholm har hjulpet mig meget gennem årene med mine forskellige lydprojekter, siger Joachim. Også nu, hvor jeg har ombygget mit femte hus med lyd fra grunden. Et nyt element for mig var, at tage skridtet fuldt ud og få indbygningshøjttalere i det sidste hus. Lyden blev meget bedre end jeg troede muligt.

Hjemmebiograf efter hjemmebiograf

Joachim købte sit første hus i 2001. Da fik han også installeret sin første hjemmebiograf med produkter fra Hi-Fi Klubben. Herefter er det blevet til fire huse til, og en voksende samling af udstyr. De første år var fokus mest på film, og at få det ultimative lyttemiljø og det bedste billede. Senere er interessen for musiklytning øget, og i dag er hans femte hjemmebiograf hovedsagligt designet til at være optimeret til den bedste lyd.

- Jeg fik meget hjælp, både af Johan fra Hi-Fi Klubben samt af lydingeniøren Ingvar Öhman, da jeg tegnede mine hjemmebiografer, siger Joachim. Mit seneste rum var aldrig blevet så godt uden dem.

Ingvar Öhman er ikke helt ukendt i svenske lydkredse, og anses for at være en anerkendt ekspert i akustik. Han har blandt andet været involveret i udviklingen af studiemonitoren Guru fra Uppsala.

Det var med spænding vi begyndte at gå gennem Joachims hus for at se og forstå alle installationerne. Vi startede i køkkenet, hvor lyden opstår over køkkenbordet fra fire indbygningshøjttalere fra DALI. Jeg måtte indrømme, at lyden fra disse var imponerende stor. At bygge højttalere ind i loftet er virkelig en elegant løsning når lyden, og lydkilden, ikke må være for dominerende i forhold til indretningen og funktionen i rummet. Som Joachim så rigtigt påpegede, så forbruger vi musik forskelligt, afhængigt af hvor vi er.

 

 

I den anden ende af det store rum finder vi et TV med komplet lydsystem til. Stereo- og centerhøjttalere samt subwoofer, igen fra DALI. Bag TV-væggen har Joachim bygget et teknikrum, med egen indgang, så man nemt kan komme ind til udstyret.

- I teknikcentralen kan jeg gemme det følsomme udstyr væk, så det ikke er så udsat, siger Joachim. Samtidigt er det let at komme til at skifte udstyr ud, ændre på tilslutninger mm. Men jeg har kun én lydkilde, og det er medieafspilleren inde i biografen. Musikken streamer jeg med Bluesound.

I teknikcentralen har Joachim også gemt den subwoofer, som er koblet sammen med indbygningshøjttalerne over spisepladsen.

Næste stop på vores tur er de to soveværelser, man passerer på vej til hjemmebiografen. Det første er Joachim og Agnes’ soveværelse med to indbygningshøjttalere, også DALI, det andet Josefines børneværelse, også med to indbygningshøjttalere.

- Hele familien er blevet vant til altid at have musik omkring sig – men forskelligt musik til forskellige stemninger, siger Joachim. Der er stor forskel på, hvad man spiller i køkkenet når vi har gæster til middag, og hvad jeg sætter på når jeg skal slappe af i hjemmebiografen.

Hjertet af huset

Afslutningen på vores tur bliver hjemmebiografen, som for Joachim er hjertet af huset. Det mærkes, at han har haft erfaring fra fire tidligere hjemmebiografer. Det mærkes også, at lyden er mere i fokus i dette rum.

- Jeg var til et event i Hi-Fi Klubben, hvor DALI var på besøg for et par år siden, og da stiftede jeg for første gang bekendtskab med DALIs highend-højttalere EPICON 8, siger Joachim. Det var virkelig kærlighed ved første blik.

Hjemmebiografen er helt gennemtænkt rent akustisk set. Alt fra de fire store lydabsorbenter, der sidder på væggene, kamufleret som filmplakater af Star Wars og Alien, til den specielle bagvæg med lameller og 40 cm isolering. I bagvæggen er også Joachims anden teknikcentral. En høj bunke af NAD-produkter (se billede) med harddiskafspilleren i centrum som lydkilden til hele huset.

Som to smukke skulpturer i det fineste træ, står de to EPICON 8 højttalere. Joachim bliver næsten helt blød i knæene når han rører ved dem. De suppleres af en EPICON centerhøjttaler og en meget avanceret subwoofer. Vi kan selvfølgelig ikke vente med at få en prøvelytning på anlægget. Det er ikke svært at overtale Joachim til at sætte nogen af hans yndlingssange på.

Vi slår os ned i hver vores biografstol. Allerede efter fire takter af Eagles’ Hotel California forstår jeg, hvorfor han har valgt dette nummer som testnummer. Alt fra de enkelte instrumenters ganske nøgne toner til når bassen kommer på i kraft af trommerne og bassisten er en vild lydoplevelse. Det er ikke svært at forelske sig i DALIs EPICON. For mig har de en fantastisk lyd, og er i klasse med betydeligt dyrere produkter på markedet. Lydbilledet leder tankerne hen på giganter som Wilson og Sonus Faber.

Analogt eller digitalt

Jeg er selvfølgelig nødt til at stille Joachim det klassiske spørgsmål om lydkilder. Highend-markedet er i dag delt mellem analoge fantaster, som spiller vinyl på rørforstærkere, samt de, der er løbet linen ud og har en helt digital kæde med højopløste, digitale lydfiler.

Joachim tøver ikke inden han svarer. Han har for længst afskaffet sine gamle vinylskiver, og ejer ingen pladespiller. Hans musiklytning sker i to etaper. Han lytter meget på WiMP for at teste og finde ny musik, men ikke når han skal lytte seriøst. Når han finder noget, han synes om, køber han det på CD og ripper den med musikstreameren M50 fra NAD.

Et sted herimellem findes skillelinjen mellem highend og lowend sandsynligvis. Flere og flere musikelskere vælger at høre deres musik direkte fra streamingtjenester som Spotify eller WiMP. Men kvaliteten på denne musik er ikke synderligt bedre end mp3-filer. Highend-lytteren kræver en musikkvalitet i mindst CD-kvalitet, det vil sige en opløsning på 16 bit med en sampling rate på 44 100 herz. Mange går endnu længere i dag og henter højopløst musik i masterkvalitet, 24 bit og en sampling rate på 96 000 herz eller mere.

Problemet opstår i at skaffe musikken i høj opløsning. Flere af de store, seriøse musikmærker har deres egen distribution af højopløst musik. Som for eksempel Linn, Bowers & Wilkins og Naim. Derudover findes der et antal sider på nettet hvor man kan købe og downloade FLAC-filer i høj opløsning, som eClassical, HDTracks m.fl.

- NAD har virkelig gjort det nemt at anvende deres produkter, siger Joachim. Når jeg putter en CD i harddiskafspilleren, får jeg med det samme to valg. ”Afspil” eller ”Rip”. Man behøver ikke være så teknikkyndig for at bruge produktet.

- Udviklingen af den digitale teknik, og ikke mindst streamingprodukterne fra Bluesound, har virkelig gjort det lettere at være musikfan i dag, siger Joachim. Jeg har efterhånden digitaliseret hele min musiksamling og lagt den på den 3 TB store harddisk fra NAD. Selvom min musik svarer til mindst 500 CD’er har jeg knapt nok begyndt at udnytte harddisken.

Vigtigt tilbehør

Det er helt tydeligt at Joachim ikke overlod noget til tilfældighederne, da han valgte sit udstyr. Han har også fået hjælp hele vejen af Hi-Fi Klubben i Söder i Stockholm. Men også i form af kabler og andet tilbehør har han været omhyggelig.

- De fleste af mine kabler mellem forskellige dele af udstyret er originale fra NAD eller Denon, siger Joachim. Kun når det gælder visse højttalerkabler, har jeg skruet ned for ambitionsniveauet. Jeg har trods alt 250 meter kabel i huset.

Den digitale udvikling har også sparet os for de mange forskellige fjernbetjeninger som ligger og samler støv i vores lytterum. I dag styrer Joachim alt sit udstyr fra en iPad fra Apple via NADs app, der er udviklet til dette.

 - Det er fantastisk at kunne se og tilgå hele min musiksamling på en skærm, siger Joachim. Det gør det så meget nemmere at få overblik og spille skiver som ellers ville have stået og samlet støv på en hylde.

Det absolut bedste

Jeg slutter med at spørge Joachim hvad der er det absolut bedste ved hans femte hjemmebiograf/lytterum.

- Den største forskel er sket gennem min satsning på absolut highend, siger Joachim. Hvis jeg sammenligner med billigere anlæg, så lyder det nu som om jeg har artisten eller gruppen midt i mit rum. Mine højttalere er også perfekt synkroniserede med subwooferen, og det giver en fantastisk, tight basgang – og i det hele taget en præcis frekvensgang hele vejen.

Joachim's hus

Joachim's hus

Joachim's hus

Køkken

Stue

Teknikrum

Soveværelse

Værelse

Bio

M50.2
NAD M50.2
Musikstreamer
32.999,- / Stk
M27
Multikanaleffektforstærker
29.999,- / Stk
EPICON 8
DALI EPICON 8
Gulvhøjtaler
133.998,- / Par