Gå til indhold
Bowers & Wilkins
Gulvhøjtaler (par)

Bowers & Wilkins 804 D3

65.800,-par

Produktet er ikke længere tilgængeligt i den valgte farve/variant

Slank, elegant og kompakt gulvhøjttaler fyldt til randen med teknologi i verdensklasse. En perfekt high-end højttaler til mindre rum.
Læs mere om produktet

Læs mere:

Beskrivelse

Bowers & Wilkins 804 D3 – en kompakt high-end gulvhøjttaler

 • Ægte high-end præstationer i mellemstore og mindre lytterum
 • Slankt og stuevenligt design
 • Diamantdiskant, Continuum-mellemtone og Aerofoil-basenheder
 • Forstærkervenlig konstruktion
 • Eksklusiv finish i sort pianolak, hvid lak, ægte træfiner eller Mystic grå

804 D3 er en elegant, avanceret og relativt kompakt gulvmodel – en ideel løsning til dig, der vil have musikoplevelser i suveræn high-end kvalitet uden at belaste pladsen eller budgettet alt for meget. Hvis dit anlæg kan magte opgaven, vil 804 D3 kvittere med en fylde, dynamik og indlevelse i musikken som er uhørt for denne størrelse højttaler.

Du får stadig den kostbare diamantdiskant og den nye Continuum FST-mellemtone, men i stedet for to 7" Aerofoil-basser som i 803 D3 nøjes du her med to 6,5"-enheder. Kabinettet er uden det nye "reverse wrap"-design, da dette ikke kan lade sig gøre i denne størrelse, men du får stadig den nyudviklede Matrix-afstivning i krydsfiner og alle de forbedrede akustiske egenskaber herfra. Mellemtonen er også af det nye Continuum-materiale, men er monteret direkte i kabinettet i stedet for i et separat turbine kabinet.

Fuldblods high-end til almindelige stuer

Trods den mindre størrelse er 804 D3 stadig en fuldblods high-end højttaler med lydmæssige præstationer, som kan få selv større højttalere til at blegne i sammenligning. Det slanke kabinet og den fremadrettede flowport gør også 804 D3 nemmere at placere end mange af de større modeller.

I mange tilfælde kan 804 D3 sagtens stilles forholdsvist tæt op af væggen, uden at dette giver for mange problemer i basområdet. Derfor kan den være et audiofilt valg til stuer, hvor indretning og design har høj prioritet. Nu hvor den også fås i hvid lak, er 804 D3 med i kapløbet om at blive et nyt design-ikon inden for højttalere.

B&W 804 D3 fås med finish i højglans sort pianolak, hvid lak, rosentræ eller Mystic grå.

Bowers & Wilkins 800-serie – high-end i absolut verdensklasse

Den legendariske 800-højttalerserie fra Bowers & Wilkins så første gang dagens lys i 1979. Dengang var det med den ikoniske B&W 801 Matrix, som hurtigt blev en uundværlig del af inventaret hos utallige lydstudier og lydentusiaster over hele verden. Faktisk blev B&W 801 Matrix benyttet til over 80% af al klassisk musik, som blev optaget i 1980'erne.

Siden dengang har Bowers og Wilkins igen og igen sprængt rammerne for, hvad der er muligt i konventionelt højttalerdesign. I 1998 introducerede de deres Nautilus-serie, som var baseret på designprincipperne bag den snegleformede og ikoniske Nautilus højttaler. Dermed skabte de også grundstenene for de modeller, vi kender fra 800-serien i dag.

800-serien er alle tiders mest succesfulde high-end højttalerserie, men B&W søger stadig efter nye måder at forbedre tingene på. Og nu, efter syv års intensiv forskning og udvikling, er de klar med den største revolution inden for højttalerdesign i 20 år – 800 Series Diamond D3!

Ikke en evolution – en revolution!

I forhold til tidligere generationer af 800-serien er D3-modellerne B&W's største landvinding, siden de erstattede Matrix-modellerne med Nautilus-serien i 1998. I de nye modeller er B&W's ingeniørteam gået helt tilbage til tegnebrættet og har kigget på ALLE aspekter af den tidligere serie og re-designet højttalerne helt fra bunden.

Det eneste, som går igen fra den forrige generation, er den fantastiske diamant-diskantdome, et par kondensatorer i delefilteret og terminalerne bag på højttaleren. Alt andet er helt nyt og re-designet fra bunden. En revolution af 800-serien, som vi kender den.

Verdens mest avancerede højttalerserie

800 Series Diamond D3 er ikke bare verdens bedste højttalerserie, det er også den mest avancerede serie af højttalere, der nogensinde er produceret. I kombination med det rette anlæg leverer disse ekstreme high-end højttalere en lydkvalitet, som ikke fås bedre med dagens teknologi. Af samme grund har 800-serien i årevis været fast inventar i en lang række professionelle lydstudier verden over.

Listen tæller blandt andet de legendariske Abbey Road-studier i London og George Lucas' Skywalker Sound-studier i Californien, hvor Hollywood laver lyd til mange af deres største kassesucceser. Et bedre kvalitetsstempel kan du næsten ikke få.

800-serien består nu af syv modeller: en tovejs standerhøjttaler, fire gulvhøjttalere og to centerhøjttalere. Ændringerne tæller bl.a. helt nye mellemtone- og basenheder, et helt nyudviklet alternativ til Kevlar, helt nye kabinetter med re-designet Matrix-afstivning, helt nye aluminiums-turbinehoveder og diskanthoveder, nye sokler og delefiltre, samt introduktionen af en utrolig elegant finish i hvid lak.

Ud over at designe helt nye højttalerenheder har den største landvinding været forskningen i, hvordan kabinettet og de mekaniske enheder i højttaleren påvirkes, når enhederne begynder at vibrere. Via meget advanceret computersimulation har B&W sporet sig præcist ind på de problemer, som de eksisterende materialer har ved påvirkning af vibrationer.

Ved at bruge nye materialer og nye sammensætninger er det lykkedes at forbedre både kabinettet og de mekaniske egenskaber markant i forhold til de tidligere 800 Series-modeller. Færre uønskede vibrationer – bedre lydkvalitet!

The reverse wrap – en omvending af kabinettet

B&W har på de større modeller i den nye serie valgt en "omvendt" tilgang til kabinettet . Man har bibeholdt den karakteristiske runding på kabinettet som er eksemplarisk godt til at eliminere interne reflektioner. Jo mindre lige flader, jo bedre diffusion af interne, stående bølger. Dog har man valgt at vende dette princip om, så rundingen nu ikke er bag på højttaleren, men foran.

Det nye design gør det vanskeligere at monterere enhederne, men fordelen ved denne form er, at den afspejler formen på mellemtone- og diskanthovedet, og kabinettet får nemmere ved at føre den interne energi i kabinettet væk fra enhederne, så der ikke opstår tidsmæssig forvrængning.

Herudover er kabinettet ved hjælp af avanceret computersimulation gjort væsentligt stivere og resonansdødt, når enhederne er i bevægelse. Dette bidrager igen til, at du kun hører højttalerenhederne og ikke lyden fra kassen. B&W er kort sagt nogle af de bedste i verden til at bygge højttalerkabinetter, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Matrix og Flowport – et kabinet du ikke kan høre

Den unikke Matrix-afstivning i 800-serien eliminerer de vibrationer i højttalerkabinettets vægge, som ellers kunne farve lyden. I den nye D3-serie har B&W forbedret Matrix-afstivningen ved at benytte færre, men tykkere plader, samt ved at udskifte MDF med krydsfiner, som er væsentligt stivere. Dette gælder alle modeller bortset fra 805, hvor det, på grund af det lille kabinet fungerer tilfredsstillende med MDF. Den nye Matrix-struktur gavner både stivheden og airflowet i kabinetterne.

B&W har denne gang også valgt at montere basenhederne direkte på Matrix-strukturen, frem for i det yderste kabinet. Dette forbedrer koblingen mellem enhederne og kabinettet og giver mærkbart mindre resonanser i både kabinet og Matrix-struktur.

Det raffinerede Matrix-skelet af perforerede plader, der griber ind i hinanden, passer præcist til kabinettets indvendige volumen. Derved opnås en lang række kontaktpunkter, som afstiver kabinettet i både vandret og lodret plan. Cellerne i skelettet er udfyldt med en præcist beregnet mængde dæmpningsmateriale, som eliminerer ethvert tilløb til resonanser.

Basrefleksporten er B&W's unikke Flowport, som har små fordybninger i mundingen. Overfladen er konstrueret efter de samme aerodynamiske principper som en golfbold og reducerer luftmodstanden, så luften lettere kan passere. Det giver en renere og dybere bas, og du vil aldrig opleve generende "portlyde", uanset hvor højt du spiller.

Diamantdiskanten – stadig en juvel

Den kostbare diskantenhed i 800-serien har membran i ren diamant. Diamant er et ægte mirakelmateriale, som forener styrke og stivhed i "det perfekte stempel". Denne unikke enhed kombinerer stor belastbarhed med en enestående silkeblød, luftig og neutral gengivelse, som har fået alverdens musikelskere og hi-fi anmeldere til at overgive sig betingelsesløst.

Både i det hørbare spektrum og i resten af arbejdsområdet er membranen praktisk talt fri for de peaks og opbrud, som ellers er dagens orden i dome-enheder, uanset hvor velkonstruerede de er. En blød afrulning efter 20 kHz er alt, hvad der sker, indtil opbruddet endelig sætter ind ved utrolige 70 kHz.

Hvordan forbedrer man på det perfekte?

B&W har gjort deres ypperste for at forbedre diskantdomen af diamant, som man har benyttet i de sidste to generationer af 800-serien. Men deres konklusion har været, at det ikke er muligt – endnu. Diamant er stadig den definitivt bedste måde at lave en dome på, så denne er bevaret i de nye modeller. Dog har man re-designet alle de omkringliggende komponenter ved diskantdomen, og man har forbedret på det eksisterende magnetsystem for at udnytte domens potentiale endnu bedre.

"Solid-body" diskanthus

I den nye generation har B&W designet et helt nyt "solid-body" hus til diskanten, som er drejet ud af et helt stykke aluminium med Nautilus-rør integreret i huset. Dette nye koncept giver en væsentligt bedre dæmpning af uønskede resonanser i metallet, bedre køling af diskanten, en højere masse for mere stabil montering samt en bedre afkobling til resten af højttaleren.

Designet inkluderer også en helt ny, fastmonteret beskyttelsesgrill, som beskytter diskanten mod nysgerrige fingre. Det samlede resultat er en enestående åben, musikalsk og virkelighedtro diskantgengivelse helt uden kompression, farvning og forvrængning.

FST Continuum mellemtone – endnu bedre end Kevlar

Siden 1974 har B&W brugt en vævet Kevlar-membran i deres mellemtoner, da Kevlar i mange år har været det nær-perfekte materiale til at gengive det kritiske mellemtoneområde. Materialet er vævet på en speciel måde, som giver en stor opbrydning, dvs. at uønskede resonanser på enhedens overflade vil blive "slået i stykker" og fjernet fra lydsignalet. På denne måde hører du mere af det originale musiksignal og væsentligt mindre af enhedens egenlyd.

I kombination med et kantløst FST-ophæng vil Kevlar-membranen gengive forskellige frekvenser på forskellige områder af overfladen. Enheden "flexer" ud fra den påførte tone frem for at bevæge sig som et stempel, og dette hjælper med til at sprede alle frekvenser i arbejdsområdet lige godt. Du er ikke tvunget til at sidde i én bestemt position for at kunne nyde musikken optimalt.

Continuum (kuhn-tin-you-uhm)

Efter otte års research og udvikling har B&W nu endelig fundet en erstatning til Kevlar, som har alle de egenskaber, som Kevlar førhen har drømt om. B&W har været igennem alle tænkelige materialer og sammensætninger og har tilmed også eksperimenteret med konventionelle kantophængte enheder og helt stive membraner. Konklusionen var dog, at deres kantløse FST-ophæng stadig er det bedste, men at membranmaterialet havde potentiale for forbedring. Resultatet er et helt nyudviklet materiale: Continuum!

Dette nye materiale har været i B&W's søgelys siden 2007, hvor de første gang opdagede dets gode akustiske egenskaber. Nu, otte år efter opdagelsen og mere end 70 produktversioner senere, er B&W klar til at afsløre det for resten af verden.

Continuum er som Kevlar et vævet materiale, hvor man stadig benytter sig af den kontrollerede opbrydning, men med væsentlige forbedringer i spredningen. Samtidig er opbrydningen i selve materialet endda mere kontrolleret end hvad den er ved brug af kevlar. Forvrængningen kan derfor holdes på et absolut minimum. Med Kevlar kunne B&W konstruere membraner, der næsten opførte sig som ønsket. Continuum-elementet og dens nye materiale giver en membran, der præcist opfører sig som ønsket!

I de nye mellemtoner har B&W også valgt at bruge den samme type "anti-resonance" faseplug, som blev introduceret i den eksklusive minimonitor PM1. Fasepluggen giver et værdifuldt bidrag til at dæmpe vibrationer og styre opbrydningen i membranen. Sammen med et helt nydesignet magnetsystem i neodym og et langt stivere og mere resonansdødt chassis er denne nye mellemtone-enhed B&W's bedste nogensinde, og den giver en hidtil uopnåelig naturlighed og transparens i dette vigtige frekvensområde.

Arven fra Nautilus – nu i turbineform

B&W's legendariske Nautilus-højttaler fik sin sneglehusform for at eliminere kabinettets indflydelse på lyden, og det samme princip bruges stadig i 800-serien. Både mellemtone- og diskantkabinet er tilspidset bagtil og fungerer i princippet som et omvendt horn, der effektivt forhindrer lyden fra membranens bagside i at slå tilbage og farve lyden.

I D3-generationen er B&W igen gået helt tilbage til tegnebrættet for at genopfinde Nautilus-princippet i ny og bedre udgave. Ved hjælp af avanceret computersimulering og utallige prototyper er det lykkedes at skabe et helt nyt mellemtonehoved, som er endnu bedre til at styre uønskede resonanser. Dette er blandt andet opnået ved at bruge indvendige afstivere og "tuned mass-damping", også kaldet harmonic absorption. Denne teknik bruges til at dæmpe resonanser i alt fra Formel 1-biler til skyskrabere.

Det nye "turbinehoved" er nu bygget i ét stykke støbt aluminium, og de akustiske egenskaber er markant forbedrede i forhold til det tidligere Marlan-hoved. Endnu en markant opgradering, som sikrer, at mellemtone-huset ikke får nogen negativ inflydelse på lyden.

Aerofoil – basgengivelse fra de højeste luftlag

I de tidligere 800-serier brugte B&W basmembraner af Rohacell – et syntetisk skum-materiale, der også bruges i flyindustrien på grund af sin store styrke og minimale vægt. Nu har de videreudviklet på denne teknologi, og i deres nye Aerofoil-membran bruger de et nyt kernemateriale, som er endnu bedre

Aerofoil-membranerne er i princippet baseret på samme teknologi som Rohacell. Det er stadig en sandwichkonstruktion af et syntetisk skummateriale omgivet af et kulfiberlag på hver side. Dette giver en yderst let og stiv membran, som nærmest er det perfekte "stempel", dvs. det er meget svært at drive den til opbrydning i hele dens arbejdsområde. Præcis den samme grund til, at man bruger diamantmembran i diskanten.

Det invendige materiale i Aerofoil-membranerne adskiller sig imidlertid fra Rohacell i strukturen af skummet mellem de to kulfiberlag. Med Aerofoil er det blevet muligt at ændre tykkelsen og dermed også stivheden forskellige steder på membranen. Du kan sammenligne det med en flyvinge, som er optimeret i tykkelse og fylde de steder, hvor det er vigtigst for aerodynamikken og letheden.

Gennem utallige målinger og computersimulationer er det muligt at finde de helt specifikke steder, hvor enheden vil opføre sig anderledes end resten. Disse steder kan B&W nu gå ind og variere med et enten tyndere eller tykkere skumlag og give enheden maksimal stivhed lige præcis dér, hvor der er mest brug for det. På denne måde elimineres forvrængning, og opbrydningen flyttes langt uden for det hørbare område.

Ultimativt neodym-magnetsystem

Aerofoil-basenhederne er bestykket med dobbelt neodym-magnetsystem, som giver ultrapræcis respons i et endnu større frekvensområde end konventionelle magnetsystemer. De fornemme magnetiske egenskaber i neodym har gjort det muligt at reducere magneternes størrelse væsentligt i forhold til tidligere tiders massive ferrit-systemer. Dette er i høj grad til gavn for luftpassagen omkring enheden.

Neodym-magneternes beskedne størrelse gør det også muligt at placere dem mere præcist i forhold til svingspolen og derved benytte den placering, hvor de har størst effekt. Svingspolen har en stor diameter, hvilket både forbedrer kølingen og optimerer samspillet med magnetsystemet. De lydmæssige gevinster er mindre kompression og forbedret dynamik.

State-of-the-art delefilter – less is more

Enhederne i 800-serien er så fint afstemt til hinanden, at delefilteret kan reduceres til ganske få komponenter til gavn for både lydkvalitet og forstærkerbelastning. En enkelt kondensator med 6 dB afskæring er tilstrækkeligt til at bortfiltrere de dybe frekvenser fra diskanten, og et sådant 1. ordens-filter reducerer fasedrej til det mindst mulige. MCap Supreme kondensatorerne specialfremstilles til B&W af tyske Mundorf, og i alle dagens 800-modeller bruges der en kombination af guld, sølv og olie for at opnå helt ultimative egenskaber for disse kritiske komponenter.

I D3-generationen har B&W på de store gulvmodeller valgt at placere delefilteret bag på højttaleren på en stor aluminiums-køleprofil. Dette gør, at delefilteret har næsten samme temperatur, uanset hvor meget du presser højttaleren, og dette reducerer forvrængning i delefilterkomponenterne drastisk. Det nye design giver også mere plads til at placere de forskellige komponenter i delefilteret længere fra hinanden, så de elektriske felter ikke påvirker hinanden.

Tidligere var delefiltrene gemt i plinten på de store gulvmodeller, dels af hensyn til køling og dels for at beskytte mod uønskede vibrationer. I den nye generation er der ikke behov for at afskærme delefilteret mod vibrationer – de nye kabinetter er nemlig så lyddøde, at problemet i praksis er elimineret. Dette gør det muligt at bibeholde delefilteret inde i højttaleren og derved få en mere simpel og strømlinet plint under højttaleren. Nu lavet i aluminium selvfølgelig.

Suveræn møbelfinish i ægte træ eller højglans pianolak

I den nye serie har B&W valgt at lade kirsebærfineren udgå til fordel for ekstremt lækre hvidlakerede versioner med diskant/mellemtone-kabinetter i sølvfinish. Det er første gang, at 800-serien fås i denne farve. Herudover fås den stadig i ægte sort pianolak og den velkendte rosentræ finér. Som noget helt eksklusivt findes 804 D3 også i en grå lakeret finish med metalliske strukturer, der hedder Mystic.

I tilføjelse til alle de tekniske ændringer og nye teknologier er designet også blevet opdateret. Tolerancer, huller og afstande mellem de forskellige elementer er mindre og mere konsistente, specielt omkring det nye Turbine-hoved. Der er ingen synlige mellemrum eller kanter – alt er samlet bag den store aluminiumsprofil på højttaleren.

Alt i alt et sandt high-end-produkt som fryder både øjet og øret – som kun B&W kan lave det!

HiFi Klubbens
Ekspertvurdering

Fordele

 • Ægte high-end præstationer i mellemstore og små lytterum
 • Fremragende lydkvalitet til alle typer musik
 • Slankt og stuevenligt design
 • Nem at placere tæt på væggen
 • Matrix struktur i tyk krydsfiner for forbedret stivhed og airflow
 • Continuum FST-mellemtone
 • Diamantdiskant i separat Nautilus-hus
 • Aerofoil-basenheder
 • Forstærkervenlig konstruktion
 • Eksklusiv møbelfinish i sort pianolak, hvid lak, ægte træfiner eller Mystic grå

Begrænsninger

 • Ikke helt så meget bund og råstyrke som de større 800-serie modeller
 • Ikke separat turbinehoved til mellemtonen
 • Ikke "reverse wrap" kabinet

Videoer om 804 D3

Tilbehør til Bowers & Wilkins 804 D3

Tekniske specifikationer

Frekvensområde (-3dB)24 - 35 Hz
Kabinet typeBasrefleks
Bi-wireJa
Frekvensområde (-6dB)20 - 35 Hz
Følsomhed89 dB
Impedans8 ohm (minimum 3 ohm)
Diskant1" Diamond Dome
Mellemtone5" Continuum FST
Bas2x 6.5" Aerofoil
Højtaler typeHiFi højtalere

Anbefalede produkter

HEGEL H190 Integreret forstærker
HEGEL H190
Integreret forstærker
18.999,- / 25.999,- / stk
2
HEGEL H390 Integreret forstærker
Integreret forstærker
46.999,- / stk
4
NAD M33 Integreret forstærker
Integreret forstærker
39.999,- / stk
12