Gå til indhold
Vil du have den helt perfekte biograf-fornemmelse hjemme i stuen? Så er der intet, der slår en ægte Dolby Atmos hjemmebiograf. Her er lyden så livagtig, at du bliver suget direkte ind i handlingen på TV-skærmen eller projektorlærredet.

Dolby Atmos 
hvad er det?

Dolby Atmos er et avanceret surround-lydformat, som tilføjer højdefornemmelse til din surround-oplevelse, hvor lyden i forvejen kommer forfra, bagfra og (måske) fra siden. På den måde bliver det muligt at lave en utrolig livagtig 3D-lyd, hvor du befinder dig lige midt i det hele og kan leve dig fuldstændig ind i handlingen. Du får en helt fantastisk og medrivende lydoplevelse både til film, TV og gaming, og sådan et anlæg kan også spille musik i strålende kvalitet. En fed koncert i fuld Atmos surround er en oplevelse, som kan få gåsehuden til at rejse sig igen og igen.

I starten var Dolby Atmos kun noget, du kunne opleve i de store biografteatre, men den tekniske udvikling går hurtigt, og i dag er Atmos indbygget i de fleste surround-receivere. Det betyder, at det er nemmere end nogensinde at få den autentiske biografoplevelse hjemme i din egen stue.

Alle kan få Dolby Atmos hjemme i stuen

Du kan godt få en fed biograf-fornemmelse med Atmos, uden at du absolut skal skære huller i dit dyrebare loft. I rigtige biografer og seriøse hjemmebiografer monterer man separate Atmos-højtalere i loftet for at få den helt perfekte omsluttende 3D-lyd, men mindre kan sagtens gøre det. Du behøver heller ikke at være ingeniør for at få tingene til at spille. De fleste nyere receivere har fine indbyggede elektroniske hjælpeguider, som trin for trin får din opsætning til at spille perfekt. Så selvom surround er bedre og mere avanceret end nogensinde, er det også nemmere end nogensinde. Det er da herligt!

Hvad skal jeg bruge for at få
Dolby Atmos?

Dolby Atmos til hjemmebrug fungerer som en overbygning på en traditionel surround-hjemmebiograf. For at udnytte det skal du derfor som minimum have to ekstra højdekanaler ud over det velkendte 5.1-kanals setup, dvs:

  • 2 x højdehøjtalere (til Atmos)
  • 2 x fronthøjtalere
  • 1 x centerhøjtaler
  • 2 x surround baghøjtalere
  • 1 x subwoofer

For at få liv i sådan et 5.1.2-system skal du have en surround-receiver med Atmos-understøttelse og mindst 7 forstærkerkanaler. Det er heldigvis nemt at finde i dag, og der er masser af modeller at vælge imellem, også i den prisvenlige ende af skalaen.

Hvis det skal være endnu vildere, kan du gå efter en mere avanceret receiver. Med 9 kanaler kan du frit vælge, om du også vil have 2 sidekanaler (7.1.2), eller om du vil udbygge dit 5.1-system med hele 4 Atmos højdekanaler (5.1.4). De største receivere har helt op til 15 kanaler, og så kan du gå helt amok med både det ene og det andet. Kun fantasien og dit budget sætter grænsen.

Du behøver i øvrigt ikke at anskaffe hele dit Atmos-setup på én gang, hvis budgettet er lidt stramt. Du kan fint opbygge din hjemmebiograf i etaper, så du for eksempel starter med en god Atmos-receiver og et par gode fronthøjtalere. I næste omgang kan du tilføje centerhøjtaler og subwoofer, og når projektet skal køres helt i mål, runder du af med surround baghøjtalere og Atmos højdehøjtalere. På den måde bliver det mere overkommeligt at opbygge den helt rigtige løsning, og det bliver du glad for på den lange bane.

Du behøver ikke at skære huller i loftet for at få Dolby Atmos.

Hvilke højtalere
skal jeg bruge til Dolby Atmos?

Du skal selvfølgelig også have højtalere til dine Atmos-kanaler, og her er der flere muligheder. Hvis du vil have Atmos-højtalerne siddende lydmæssigt optimalt, er den mest elegante løsning at bruge indbygningshøjtalere og simpelthen bygge dem ind i loftet. Hvis du ikke kan eller vil lave huller i loftet, findes der også flade og kompakte højtalere med specielle beslag, så de kan monteres tæt op imod loftet.

Højtalere til 
Atmos

Som et velfungerende alternativ til loftmontering kan du få højtalere med vinklet front, som er designet til at sidde på væggen tæt oppe mod loftet og spille ned mod din lytteposition. De kan bruges både fortil og bagtil, og i mange tilfælde vil det være et godt kompromis. Skal det være endnu nemmere, kan sådanne ’Atmos enabled’ højtalere også stilles oven på dine fronthøjtalere og spille lyden op i loftet, så den reflekteres ned mod dig, ligesom på nogle Atmos-soundbarer.

Hvor får jeg
Dolby Atmos lyd?

Der er et par ting, der lige skal være på plads, for at du kan få Dolby Atmos hjemme i stuen. Dit anlæg skal nemlig have et Atmos-signal at arbejde med, og det kan du få på flere måder. Netflix, HBO, Disney+ og de andre video-streamingtjenester tilbyder Atmos-surroundlyd på mange af deres titler, men du skal have et Premium/4K-abonnement for at udnytte det (hvis der er flere at vælge imellem).

Du kan få endnu bedre Atmos-lyd, hvis du køber dine film på Blu-ray og har din afspiller koblet til TV’et. På Blu-ray finder du de absolut bedste og mest højopløste surround-lydspor, og det er en af grundene til, at mange hardcore filmentusiaster stadig vælger at købe deres film på disk. Men du kommer meget tæt på med et godt streaming-abonnement. Mange nyere spil til Xbox og PC har også Dolby Atmos lydspor, og du kan meget bedre leve dig ind i spillet, når du er helt omsluttet af fed lyd.

Endelig skal du sørge for, at dit TV har en HDMI-tilslutning, der understøtter den såkaldte eARC-funktion. Hvis TV’et har nogle år på bagen, har det muligvis kun standard ARC (Audio Return Channel), og så kan du ikke overføre Atmos-lyd fra TV til soundbar. Du kan stadig få almindelig 5.1-kanals surround, men Atmos kræver eARC, og det har du heldigvis på langt de fleste nyere TV.

Kom ind i HiFi Klubben, og lad os vise dig nogle af de smarte muligheder. Tit kan det gøres både nemmere og billigere, end du tror!

Højtaler
systemer

Sådan får du
biograf
hjemme i stuen

Vil du gerne vide mere om hjemmebio? Se her, hvor nemt du kan få meget bedre lyd til dit TV. Der er masser af lækre løsninger at vælge imellem, både til små og store behov. Husk: Lyden er den halve oplevelse!
Læs mere her